Aloitus vain rahasta kiinni

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Kirjallisuuden talo voisi avautua Oulussa hyvinkin pian, kunhan yksi asia ratkeaisi. Pitäisi saada rahoitus, jolla voidaan kattaa vähintään vuoden vuokrakulut sekä muut aloitusvaiheen menoerät, sanoo kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen.
"Kaikki hankkeesta kuulleet ovat suhtautuneet siihen periaatteessa myönteisesti, mutta käytännössä tuntuu olevan niin, että uusille avauksille on vaikea saada rahoitusta."
Kirjallisuuden talon perustaminen Ouluun on ollut Heikkiselle pitkäaikainen projekti, ja hän haluaa sen toteutuvan ennen kuin hänen pestinsä Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun toimipisteessä päättyy ensi vuoden lopussa.
Kirjallisuuden talon ideana on koota alueen kirjailijat ja muut alan toimijat saman katon alle ja samalla tukea ammattikirjailijoiden työskentelyä.
Käytännössä talo vuokraisi kirjailijoille työhuoneita esimerkiksi vuodeksi kerrallaan ja lisäksi se vuokraisi toimistotiloja yhdistyksille sekä kustantamoille. Kirjailijatalon yhteydessä, mutta ei välttämättä samassa paikassa, toimisi kansainvälinen kirjailijaresidenssi. Ja jos neliöt antaisivat myöten, talossa voisi toimia myös vaikkapa kirjakahvila. Tilojen päävuokraajana olisi Oulun kirjailijaseura, ja talon juoksevia asioita hoitaisi sen toiminnanjohtaja.
Tämänkaltaisia taloja on Suomessa muutama: Helsingissä Villa Kivi, Turussa Kirjan talo ja Jyväskylässä Kirjailijatalo.
Oulussa kirjallisuuden talo olisi voinut aloittaa toimintansa alkukesästä, jos esimerkiksi Suomen Kulttuurirahaston (SKR) keskusrahasto tai SKR:n Pohjois-Pohjanmaan rahasto olisi suhtautunut suopeasti hankkeelle haettuun rahoitukseen.
Heikkisen mukaan eri paikoista on haettu erikokoisia summia. "Oulun kaupunki on kyllä myöntänyt projektille 1 000 euroa, mutta se liian vähän esimerkiksi tilojen vuokraamiseen."
Toiminnan alkuun saamiseksi ja talon ensimmäisen toimintavuoden turvaamiseksi Heikkinen arvioi tarvittavan 30 000 euroa.
"Parhaillaan hakemus on sisällä opetus- ja kulttuuriministeriössä, ja sieltä tulee päätös elokuussa. Toki tässä tehdään koko ajan uusiakin hakemuksia", Heikkinen kertoo.
"Nyt meillä olisi tiedossa hyvät tilat, mutta saa nähdä, ennättävätkö ne mennä alta pois."
Heikkisen mainitsemat hyvät tilat sijaitsevat kulttuuritalo Valveen ja Byströmin talon sisäpihalla, Nappina tunnetussa keltaisessa puurakennuksessa.
Huhtikuusta tyhjillään ollut puutalo on ollut aiemmin Pohjoisen valokuvakeskuksen toimistotiloina. Neliöitä kaksikerroksisessa talossa on 66 - Heikkisen mukaan aivan riittävästi ainakin työhuone- ja toimistokäyttöön.
"Alakerrassa voisi olla toimistoja ja yläkerta rauhoitettaisiin kirjailijoiden työhuoneeksi. Keskeisen sijaintinsa ja kohtuullisen vuokratasonsa vuoksi paikka olisi ihanteellinen", arvioi Heikkinen, joka on jo pidemmän ajan katsellut sopivia toimitiloja "sillä silmällä".
"Jos Napin rakennus saataisiin kirjallisuuden taloksi, sen toiminnan yhteyteen kaavailtuja matineoita, klubeja ja muita mahdollisia tilaisuuksia voisi järjestää toisaalla, ja myös kirjailijaresidenssin tilat etsittäisiin muualta."
Tilat voivat kuitenkin päätyä johonkin muuhun käyttöön ennen kuin kirjallisuuden talo saa varmistettua rahoituksensa, Heikkinen myöntää.
Tiloja hallinnoi Oulun tilakeskus. Tilakeskuksen vuorausneuvottelija Ari Palosaari kertoo, että Napin rakennuksesta ei ole toistaiseksi tullut kyselyitä muualta.
Tilat ovat hänen mukaansa sen verran pienet, että sekin karsii tulijoita esimerkiksi kaupungin omista hallintokunnista.
"Tosin vapaista, kulttuuritoimijoille sopivista tiloista on ainakin keskustan alueella puutetta. Tulijoita olisi enemmän kuin on tilaa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva