Nykysirkus valtaa Oulun

Carita Forsman Kaleva
Oulu Tietysti! Uutta sirkusta uudessa Oulussa.
Idea, joka jo syntyessään vaikuttaa valmiilta.
Ja miltei valmis se onkin. Flow Productions Pirjo Yli-Maunulan johdolla on saanut Oulun juhlaviikot, kulttuuritalo Valveen, uuden Oulun juhlavuoden ja Oulunsalon kulttuuri-instituutin puhaltamaan yhteen suuntaan - nykysirkukseen.
"Ihan ensimmäisiä keskusteluja kävimme Pirjon kanssa Valveella jo silloin, kun hän oli Vuoden taiteilija. Oli helppoa lähteä tähän mukaan, koska hän näkee maailmalla niin monenlaista", toteaa Valveen johtaja Arja Huotari.
Ensi vaiheen tuloksena on tarjolla neljä nykysirkusesitystä, joista kaksi ensimmäistä nähdään jo Oulun juhlaviikoilla. Esityssarjan nimeksi on tullut Flow-sirkus.
"Olen itse saanut lähikosketuksen nykysirkukseen Ilona Jäntin kanssa. Ensimmäisen, Double Dutch, teimme vuonna 2009 ja vuonna 2011 Svartisen-esityksen. Olen seurannut nykysirkusta vuosikymmenen maailmalla, ja nyt tuntui oikealta ajalta tuoda se Ouluun", sanoo Pirjo Yli-Maunula.
Nykysirkus soveltuu vaivatta oululaiseen, jo vahvaan tanssitaidekenttään. Se on kuin pala, joka on pitkään ollut hakusessa.
"Kyse on pitkälti samasta maastosta, jossa nykytanssikin on: paljon visuaalista ja fyysistä teatteria. Mutta se on ala, joka aidosti vielä hämmästyttää. Jopa minä häkellyn. Tanssiammattilaisena olen nähnyt ja kokenut monenlaista, ja analysoin tanssitaidetta jopa kyllästymiseen asti, mutta sirkusta katsoessani minulta tippuu leuka alas", naurahtaa Yli-Maunula.
"Nykysirkuksen kiehtova puoli on juuri se, että sitä on yleisön helppo lähestyä. Yhtä lailla ammattilainen ja tavallinen ihminen saavat huikeita elämyksiä", lisää Huotari.
Jos Flow-sirkuksen ajatuksena on luoda wow-elämyksiä katsojille, sen tärkeä sivujuonne on välittää osaamista ja tietotaitoa oululaisille alan harrastajille.
"Kaikki taiteilijat, jotka tänne tulevat, pitävät Oulun Tähtisirkuksen oppilaille myös työpajoja. Nuoret harrastajat saavat lisäintoa ja oppia, jota ei ehkä muutoin olisi tarjolla", kertoo Yli-Maunula.
Hanke on sarjamaisuudessa valtakunnallisesti ainutlaatuinen. "Tähtäimessä ei ole pelkästään tämä vuosi, vaan jatkumo, jossa Ouluun tuotaisiin säännöllisesti nykysirkusesityksiä. Suomalaisia ja kansainvälisiä huippuja. Laji on ollut jo pitkään muualla maailmassa arvostettu ja suosittu", hän kertoo.
Ensi vuonna yhteistyöpohjaa laajennetaan Oulun musiikkijuhliin, Lasten ja nuorten teatterifestivaaliin sekä mahdollisesti Haukiputaan Teatterikuoppaan.
"Kun mukana on näin monta toimijaa, niin yhden panos ei tarvitse olla hirvittävän suuri, jotta saamme paljon aikaan", Yli-Maunula jatkaa.
Sarjan budjetti on tällä hetkellä 25 000 euroa ja sitä rahoitetaan muun muassa uuden Oulun tapahtumatuella ja Taiteen edistämiskeskuksen kohdeapurahalla. "Lisäksi toimijat tarjoavat tiloja, markkinointia ja muuta osaamista siihen päälle", Yli-Maunula lisää
Flow-sirkuksen katse on jo nyt ensi vuodessa, jolloin tarkoitus olisi saada kevätkaudelle järjestettyä ainakin kaksi esitystä ja syksylle kolme lisää.
"Koska emme halunneet perustaa mitään omaa festivaalia, niin tällainen tapahtumasarja tuntui luontevalta. Esityksiä ei tule liikaa yhdellä kertaa, vaan saamme katsojat paikalle yhä uudestaan ja uudestaan", naiset sanovat.
"Sitä paitsi yksittäinen esitys saattaa jäädä muiden jalkoihin tai mennä kokonaan ohi. Eikä uuden festivaalin perustaminen ollut järkevää, koska on kätevämpää linkittää se jo olemassa oleviin", perustelee Arja Huotari.
"Ja kun kysymyksessä on sarja, niin se lupaa jatkumoa", lisää Valveen kulttuurituottaja Raisa Saarela.
Flow Productionsille tämä on suuri ponnistus, mutta toiminnan prioriteetiksi se ei nouse.
"Tanssi on silti edelleen pääjuttu, mutta tämä on hanke, johon on myös taiteellisesti helppoa ja antoisaa sitoutua", sanoo Pirjo Yli-Maunula.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva