Laguna-hanke ei mahtunut Cernin strategiaan

Pekka Rahko Kaleva
Oulu Euroopan hiukkasfysiikan uudistettu strategia julkistettiin Brysselissä torstaina. Päivitys on ensimmäinen vuonna 2006 julkaistuun strategiaan.
Pyhäjärvelle suunniteltu neutriinotutkimuksen Laguna-hanke ei ole nimeltä mainittuna mukana, mutta taustalla kyllä, tulkitsee fysiikan professori Jukka Maalampi.
"Neutriinofysiikka on noussut neljän suuren tutkimushankkeen joukkoon, mikä on selvä muutos edelliseen strategiaan. Lisäksi pitkän lentomatkan koe, jota Pyhäjärvi edustaa, nostetaan neutriinofysiikassa pääasiaksi. Tämä viittaa siihen, että Euroopassa aletaan siihen satsaamaan."
Siihen, onko satsaaja Cern, Maalampi toivoo selkoa kesäkuussa Cernin käsitellessä omaa strategiaansa. "Pitkän kantaman neutriinokoe on yksi tärkeimmistä strategiassa, se on erittäin hyvä uutinen", kommentoi Laguna-hankkeen koordinaattori, professori André Rubbia.
"Strategiaa on käsitelty yksityiskohtaisemmin valmisteluryhmässä, ja kyllä siellä pitkän kantaman kokeena koko ajan puhutaan Pyhäsalmi-kokeesta", Maalampi lisää.
Toinen puoli strategiassa on Maalammen mukaan viittaus koesuunnitteluihin Euroopan ulkopuolella. Erityisesti painotetaan yhteistyömahdollisuuksien selvittämistä Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa.
"Japanissa voimavaroja tullaan luultavasti suuntaamaan lineraarikiihdytinhankkeeseen", Maalampi pohtii. Myös lineaarikiihdytin on strategiassa neljän suuren hankkeen joukossa.
Yhdysvaltojen oman neutriinokoehankkeen suunnittelu on Maalammen mukaan aika pitkällä mutta rahoitusvaikeuksissa. "He toivoisivat Euroopalta osanottoa ja ennen kaikkea rahoitusta." Yhdysvaltalaishankkeeseen lähteminen sulkisi melko varmasti pois Eurooppaan rakennettavan kokeen.
Strategiatyöryhmään kuuluva Helsingin yliopiston fysiikan professori Paula Eerola korostaa, että neutriinofysiikka nähdään strategiassa tärkeänä tutkimussuuntana, mutta sitä täytyy tarkastella globaalisti ja harkita yhteistyötä.
Laguna ei kuitenkaan Eerolan mukaan ole Suomen tutkimusstrategiassa kovin korkealla. "Laguna-yhteisö on Suomessa aika pieni ja Suomen strategian kannalta satsaus verrattuna tämän alan fyysikkokunnan kokoon ei ole realistinen."
Rubbian mukaan Laguna-hanke etenee Cernissä prototyypin suunnittelulla ja ilmaisimen mahdollisten sijaintipaikkojen kartoittamisella.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva