Kämmi voi muuttaa elämän

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Oulun katutanssilahjakkuudet Antti Kyllönen ja Julian Owusu sekä mediavelho Kalle Jurvelin tuovat tänään teatterin suurelle näyttämölle Ruu-tanan.
Se on katutanssi- ja videoteos, joka kertoo viiden syrjäpoluilla kulkevan oululaisen ta-rinan.
Nuoria aikuisia tekijöitä on kiinnostanut, miten ihmiselle voi yhtäkkiä käydä elämässä hyvin tai hyvin huonosti. Ei tarvita kuin yksi vikaliikku.
"Kaikki on hirveän suunniteltua nykypäivänä. Yhteiskunta luo sinulle uran, mitä kautta pitää mennä. Jos pikkuisenkin poikkeat reitiltä tai satut tekemään pienen kämmin, niin yhtäkkiä sitä onkin täysin ulkopuolinen", Antti Kyllönen pohtii.
"Tukimekanismit tulevat vasta siinä vaiheessa, kun olet jo kussut niin sanotusti kaiken ja olet pulassa. Sitten olet kierteessä: työttömyys, masennus, syrjäytyminen, mikä on nuorilla aika yleistä. Yksi kämmi voi olla ratkaiseva. Se on se mikä kolauttaa."
Ruutanassa ihmiskohtaloita on viisi. Kaikilla on elämän suunta hukassa tai vaiheessa. Henkilöiden tarinat menevät vähän limittäin, linkittyvät.
Ryynänen (Antti Kyllönen) on entinen nuorisorikollinen. Nyt hän on vajaat 30-vuotias ja vankilakierteessä.
Yli kaksikymppinen Katja (Mia Jaatinen) on jo koulunsa käynyt. Vaikeaa parisuhdetta seurasi ero ja yksinäisyys.
Pariskunta Sini (Paula Puumalainen) ja Joe (Julian Owusu) tapaa toisena, ja elämä on ihanaa, melkein ällön siirappista, kunnes kaikki ei olekaan enää hyvin.
Ruutana (Niko Haikala) toimii tarinan kuljettajana.
"Teoksessa on monta tarinaa, joista osa on erittäin radikaaleja ja osa lievempiä. Mutta eri vaikeudet ovat yhtä suuria vaikuttavia tekijöitä henkilöiden elämässä. Ne pysäyttävät elämän ja laittavat asiat uuteen järjestyksen. Olipa se sitten se, että nilkka nyrjähti jalkapalloilijalla, tai se, että äiti kuoli omaishoitajalta", Julian Owusu kertoo.
Tyypit ovat esimerkkitapauksia. Työryhmässä yhteiskunnan holhousta, kontrollia ja auttamiskeinoja on mietitty myös laajemmin.
"Ennaltaehkäisevästä työstä puhutaan hirveästi. Mutta siinä puheessa on sävy, että auttaminen on vähän semmoista damage controlia. Ei lähdetä siitä nuoresta liikkeelle vaan toivotaan, ettei yhteiskunta menisi pieleen. Sen sijaan, että tähdättäisiin siihen, että tämä ihminen voisi elää ja kasvaa rauhassa."
Teknologia-Oulu saa Ruutanassa uudet kasvot. Oulu ei olekaan vain menestyjien kaupunki. Nyt halutaan näyttää jotain muuta. Ruutanalla on likaisempi naama.
"Se on tietoista siinä mielessä, että emme itse ehkä edusta sitä kaupallisinta Oulua. Näkökulma tulee sitä kautta kuin itsestään", Julian Owusu sanoo.
"Osaavan Oulun brändi on luotu toimistoissa. Siellä on mietitty, miten Oulua voidaan myydä. Ei tämä kaupunki ole sitä itse luonut."
Kiillotettu Oulu-kuva ei vastaa kaikkien todellisuutta.
"Siinä on semmoinen kieroutuma. Oulua brändätään kulttuurikaupungiksi ja vaikka miksi huippuosaajien kaupungiksi. Mäkkärin edessä teinit kuitenkin vetää ES:ä ja potkii toisiaan, ja spurgut on tuolla kadulla ikään kuin muitten jaloissa", Antti Kyllönen vertaa.
"Vallitsee tietynlainen kaksi Oulua -mentaliteetti. Täällä on aika karski perusmeininki ja sitten sellainen brändätty teknologiajuttu."
Ruutanan kohderyhmänä ovat nuoret ja nuoret aikuiset.
"Semmoiset kuin me", Julian Owusu toteaa.
"Koska tuntuu, etteivät teatteri, tanssinäytökset tai työväen teatteri ole jotenkin suunnattu meille suoraan. Me haluttiin tehdä semmoinen teos, missä meidän kaverit voisivat nykäistä hihasta, että hei mikä tuolla on, me haluttaisiin tulla katsomaan se."
Ruutana nähdään kolmesti Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.
"Ainakin Oulussa tämä teos tulee olemaan ennennäkemätön. Mahdollisuus on ainutlaatuinen. Teatterin johtoportaassa asti on tietoisesti haluttu muuttaa asioita. Mutta se on hukkaan heitettyä työtä, jos kukaan ei tule. Sen jälkeen sitä ei enää jatketa. Vähän vastuuta myös kansalle, että oikeasti osallistuu nyt kun on mahdollisuus."
Ruutana, Oulun kaupunginteatterin suuri näyttämö 20.5. kello 13, 24.5. kello 10 ja 25.5. kello 12. Ikäsuositus 15+.
Yleisötilaisuus Miten ja miksi Ruutana tehtiin? suuri näyttämö 24.5. heti näytöksen jälkeen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva