Heijasteita koulun seinään

Esko Aho Kaleva
Oulu Pohjankartanon koulurakennuksen pohjoispuolisen pääjulkisivun yläikkunoihin Oulussa syntyy loppuvuodesta laaja led-valotaideteos Heijasteita, joka hyödyntää sekä luonnon- että keinovaloa. Teemoina ovat Valon aika ja Valon liike.
Teos paljastetaan 21. marraskuuta. Sen toteuttaa valaistussuunnittelija Tapio Rosenius, 37, Madridissa Espanjassa pääpaikkaansa pitävän Lighting Design Collective -toimistonsa (LDC) työryhmän kanssa.
"Päivällä Heijasteita ei huomaa juuri ollenkaan. Pimeän aikana se tulee esille ikään kuin yllätyksenä. Ledejä ohjataan tietokonealgoritmeilla, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että valokuviot liikkuvat hyvin rauhallisesti eivätkä koskaan toistu. Kokonaisuudesta ei tule elektroniikkapelin näköistä", Rosenius lupaa.
"Pohjankartano on päivisin koulu ja iltaisin opisto. Valonkäytöllä ja väreillä on suora yhteys rakennuksen elämään. Ledien avulla ikkunoihin luodaan erivärisiä kuvioita ja liikkeitä. Teos reagoi, muuttuu ja yllättää."
Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto lahjoitti perjantaina Roseniuksen valotaideteosta varten 10 000 euroa. Lahjoitus julkistettiin rahaston vuosijuhlassa ja apurahojen jakotilaisuudessa Oulun kaupungintalossa.
Oulun kaupunki osallistuu kustannuksiin yhteensä 16 000 eurolla ja tilakeskuksen tekemällä asennustyöllä. Teos liittyy myös uuden Oulun juhlavuoteen, jonka loppuvuoden pääteemana on valo.
Vaikka tuleva valotaideteos on kooltaan 50 neliömetriä, sähköä se käyttää vain 500 wattia. Valoisaan aikaan teos on kokonaan pois päältä. Sähkön vuosikulutukseksi on laskettu 2 200 kilowattituntia.
Karjasillan poikana Rosenius on itsekin käynyt Pohjankartanon yläasteen. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Karjasillan lukiosta. Oulusta pois muutto tapahtui 1994.
Rosenius lähti ensin Tampereelle opiskelemaan valaistussuunnittelua. Sieltä hän siirtyi 1998 Skotlantiin suunnittelijaksi.
Kolmen vuoden kuluttua oli edessä muutto Lontooseen, mistä Rosenius hankki alan maisterin paperit. Lontoossa hän ehti toimia suunnittelijana kymmenisen vuotta.
"Olen, kuten sanotaan, ’one trick pony’. En ole koskaan tehnyt mitään muuta kuin valaistussuunnittelua."
Lontoosta tie vei Espanjan Madridiin. Sinne Rosenius perusti oman suunnitteluyrityksen, joka tekee valotaidetta ja arkkitehtonista valaistussuunnittelua ympäri maailmaa.
"Silti koen itseni oululaiseksi edelleen. Äiti, sisko ja kaverit ovat yhä täällä. Kaupunki on muuttunut valoisampaan suuntaan. Oulusta on tullut avoimempi ja elävämpi paikka."
"Ensimmäistä kertaa urani aikana teen nyt töitä myös Suomeen. Kuukautta sitten avasimme toimiston Helsingissä", Rosenius kertoo.
Kolmas toimisto yrityksellä on Lontoossa.
Maailman muotoilupääkaupunki -vuoteen liittyen LDC toteutti jo viime syksynä valotaideteoksen vanhaan öljysäiliöön Kruunuvuoren rantaan Helsingissä. Tämän työn LDC sai kansainvälisen kilpailun tuloksena.
Tapio Roseniuksen mukaan valoa hyödynnetään nykyään kaupunkisuunnittelussa entistä kokonaisvaltaisemmin.
"Valaistus voi olla aktiivinen osa rakennuksen käyttöä. Pohjankartanossa arkkitehtuuriin tulee mukaan myös taide-elementti, mutta koska se on tehty valoilla, se on hyvin ystävällinen arkkitehti Kari Virran suunnittelemalle rakennukselle."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva