Haasteellinen aika edessä

Pasi Klemettilä Kaleva
Oulu Loppuvuoden aikana, ehkä kesästä lähtien alkavat tiukemmat ajat niin sanotuissa Bridge-yrityksissä, kun Nokialta saatu rahoitus ja tukipaketit alkavat loppua.
Nokian Bridge-ohjelman kautta tukemia entisten Nokian työntekijöiden yrityksiä on perustettu Oulun seudulle runsaat sata kappaletta loppuvuodesta 2011 alkaen. Näissä on noin 160 yrittäjää ja jonkin verran muita työntekijöitä. Kaikkiaan vuonna 2012 perustettiin Oulun seudulle 1 270 yritystä.
Oulun Seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtajan Alvi Niemelän mukaan osa Bridge-yrityksistä on lähtenyt hyvin liikkeelle. Osassa taas liikevaihtoa ei ole vielä alkanut kunnolla kertyä. Niemelä on ollut mukana sparraamassa yrityksiä.
"On pikkuisen liian aikaista vielä tässä vaiheessa arvioida todellisuutta. Yrityksissä on suhteellisen pitkät tuotekehitysajat", Niemelä sanoo.
Kun Nokialta saadut varat loppuvat, yrityksissä on joka tapauksessa mietittävä tilannetta. Onko yritystoiminnalla tullut tuloa niin paljon, että toimintaa pystytään jatkamaan, ja tarvitaanko esimerkiksi velkarahaa.
"Vuoden päästä tiedetään enemmän. Kaikilla osapuolilla pitää olla malttia odottaa, että nämä hedelmät kypsyvät."
Nokian tuella aloitetut yritykset saivat rahallisesti erittäin hyvän alkusysäyksen toiminnalleen. Tuki on herättänyt kateuttakin joissakin muissa yrittäjissä.
"Nokian yhteiskuntavastuu oli erittäin hyvä ja yrityksillä oli todella hyvät lähtökohdat. Mutta kun isosta organisaatiosta tullaan ja joudutaan omilleen, siinä varmasti pikkuisen on hapuilua", Niemelä sanoo.
Konsulttiyrityksillä on erittäin kovat haasteet, ja niin on tuotekehitysyrityksilläkin tässä maailmantalouden tilanteessa.
Asiantuntijapalveluita ja konsultaatiota tarjoaville yrityksille voi olla työlästä löytää Oulun seudulta riittävää asiakaskuntaa. Tällaiset Bridge-yritykset ovat tyypillisesti yhden ihmisen yrityksiä.
Tuotekehitys taas vie oman, joskus pitkänkin aikansa, ennen kuin tuote on kunnolla myyntikelpoinen ja riittävästi markkinoita löytyy.
Jos jokin tuote ei lähtenytkään vetämään, se jätettiin Nokiassa syrjään ja tehtiin uusi tuote. Nyt yrittäjät joutuvat sopeutumaan siihen, että omaa rahaa ja ehkä velkarahaa on sijoitettava tuotekehitykseen. Rahan pitäisi jossakin vaiheessa tulla takaisinkin.
Bridge-yrityksissä on Niemelän mukaan erityistä se, että niillä on poikkeuksellisia tuoteideoita ja yrityksillä kovia kasvutavoitteita. Ongelmia syntyy, jos kova kasvuhalukkuus jää yrittäjän rahoittamaksi.
"Bridge-yritysten joukossa on erittäin hyviä yrityksiä. Toivotaan, että mahdollisimman moni menestyy. Mutta niin kuin maailmassa yleensäkin, yrityksiä syntyy ja niitä kuolee."
Oulussa Bridge-yrityksistä noin 40 prosenttia kehittää ohjelmistoja tai tuotteita kuluttajille tai yritysasiakkaille.
Loppu jakaantuu puoliksi konsultointi- ja asiantuntijapalveluiden ja muille aloilla suuntautuneiden yritysten kesken, kummankin osuus on noin 30 prosenttia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva