Alppitalolle uutta käyttöä

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Tuiran sivupaloasema poistui viime viikolla lopullisesti Alppilan tiloista, sodan aikana saksalaisten upseerien kerhotiloiksi rakennetusta erikoisesta rakennuksesta.
Tilakeskus on panemassa Kalevankartanoksikin kutsuttua taloa myyntiin, mutta harkitsee sen vuokraamista siihen saakka kunnes ostaja löytyy.
Talolle siis etsitään lyhytaikaista ja pysyvämpää uutta käyttöä. Myyntilistalle talo menee aikaisintaan ensi vuonna, joten vuokratiloja siitä voidaan saada vuodeksi tai useammaksi.
Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen kertoo, että kaupunki tarjosi taloa ensin kaikille hallintokunnille. Yksikään ei ottanut tarjousta onkeensa ilmeisesti niukan taloustilanteen takia.
"Jos sitä ei haluta ja valtuusto ei päätä mistään erikoiskäytöstä, se menee sen jälkeen myyntiin. Jos sitä ennen joku haluaa sen vuokrata, olisimme iloisia."
Tilakeskuksen asiakkuuspäällikön Riitta Säntin mukaan yhteydenottoja on tullut jo nyt bändiharjoittelutiloista lähtien.
Oulun perussuomalaisten valtuustoryhmä teki vapun jälkeen valtuustoaloitteen sotamuseon perustamisesta Alppilaan. Aloitteen mukaan sotamuseon sijoittaminen taloon olisi luonnollista, koska talon rakensivat Ouluun sijoitetut alppijääkärit vuonna 1942 upseerikerhoksi.
Valtuusto käsittelee lähiaikoina aloitteen. Tilakeskuksen on kerrottava kantansa ensin.
Ennen perussuomalaisten aloitteen julkituloa huhtikuussa oululainen kulttuuriväki piti kokouksen Kulttuuribingo-yhdistyksen johdolla. Silloin esitettiin ajatus monenlaisen toiminnan kulttuuritalosta Alppilaan ja kyseltiin kiinnostusta, mitkä tahot olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan.
"Sotamuseoaloitteen takia porukan into on vähän laantunut", harmittelee Kulttuuribingon puheenjohtaja Taija Jyrkäs.
Väki jatkaa asiaa kannattavan Facebook-ryhmän ylläpitoa. Tarkoitus on luovuttaa vetoomus kaupungille, kunhan kannattajia on kertynyt tarpeeksi.
"Mukana olisi sekalainen seurakunta, muun muassa väkeä Oulun musiikkivideofestivaalilta, Oulun juhlaviikoilta, Paskakaupunni ry:stä ja skeittariporukkaa. Talo on niin iso, että sinne mahtuisi paljon: freestyle-rullaluistelurata, keikkapaikka, capoeiran harrastajille treenitila, työpajoja ja toimistotiloja; toisenlainen kulttuuritalo Oulussa", Jyrkäs kiteyttää.
A-kilta on hakemassa uusia, isompia tiloja itselleen ja miettii, voisiko Alppilasta tulla matalan kynnyksen päivätoiminnan keskus päihdeongelmaisille ja syrjäytyneille.
"Siellä voisi toimia kaikki kolmannen sektorin päihdetoiminta, mitä A-kilta koordinoisi. Se olisi myös kaupungin päihdetyön etujen mukaista. Taloon mahtuisivat harrastetilat, toimistot ja muutama asuntopaikkakin", sanoo A-killan varapuheenjohtaja Jussi Hallikka.
Tilakeskus pohtii A-killan ehdotusta kokouksessaan parin viikon sisällä.
Alppilan vuokran suuruutta mietitään paraikaa. Keskimääräinen kaupungin vuokrataso on 9,3 euroa neliöltä kuukaudessa. 914 neliön kokoisen talon vuokra olisi täten 8 500 euroa.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva