Suurten pintojen spreijaajat

Esko Aho Kaleva
Oulu Brittiläiset katutaiteilijat Neil Edward ja Slam Daniels pitivät torstaista maanantaihin katutaidetyöpajoja Oulussa Meri-Toppilan Kulttuurisiilolla ja entisissä kierrätyskeskuksen tiloissa.
Lauantaina Edward ja Daniels aloittivat myös taideteoksen maalaamisen kulttuuritalo Valveen aulaan Hallituskadun puoleiselle sisäseinälle.
Aiheena on katutanssi ja laajemmin kaikki taiteellinen toiminta, mitä Valveen tiloissa harrastetaan. Yleisö voi seurata taiteilijakaksikon suihkuttelua vielä tänään tiistaina kello 10 alkaen iltaan saakka. Teoksen virallinen paljastus tapahtuu keskiviikkona kello 14.
Fotorealistisella tyylillä spreijaavat Edward ja Daniels kuuluvat kotimaassaan kuuden hengen de5ign4-kollektiiviin.
Ryhmä on toteuttanut tilauksesta muun muassa hyvin suuria seinämaalauksia tunnetuille kansainvälisille yhtiöille, kuten Mercedes-Benzille, Nikelle ja Nokialle.
Edwardsin mukaan heidän täytyy toimia näin ansaitakseen elantonsa. "Se on välttämätön paha. Tienestit vaihtelevat kuukaudesta toiseen, mutta taiteella tulee toimeen."
"Pyrimme valitsemaan yhteistyökumppaneita, joiden toiminnan voimme eettisesti hyväksyä. Joillekin firmoille emme tee töitä mistään hinnasta. Näitä ovat esimerkiksi tupakkayhtiöt."
Oulussa vierailevilla maalareilla on takanaan myös vähemmän julkinen graffitihistoria.
"Vankilaan en sentään ole päätynyt, mutta kahdesti jouduin pidätetyksi. Jossakin vaiheessa sitä vain huomaa olevansa liian vanha niihin puuhiin. Teini-iän jälkeen ihminen alkaa haluta elämältä jotain muuta", Edward tunnustaa.
Kaksikko on ollut mukana monissa nuorille suunnatuissa työpajoissa ja yhteisötaiteellisissa projekteissa. Oulun työpajoissa tapaamiaan ihmisiä Edward kiittelee avoimiksi ja vastaanottavaisiksi. "Kotimaassa työskentelemme usein syrjäytyneiden ongelmanuorten kanssa, jotka mieluummin olisivat tekemättä mitään, katutaiteesta puhumattakaan."
Meri-Toppilan työpajoihin osallistui kolmisenkymmentä maalaria. Yhdessä syntynyt suuri kahdeksanosainen taideteos ripustetaan esille Toppilan Kulttuurisiilon seinälle.
Neil Edwardin mukaan työ kertoo, miten taide saa alueen asukkaat työskentelemään yhdessä.
Paperinen hengityssuojain kasvoillaan teippasi ja suihkutti viikonvaihteessa muun muassa Siiri Aunola, 13, joka ei ole toppilalaisia, vaan asuu keskikaupungilla torinrannassa.
"Ensi vuonna menen Myllytullin kouluun kuvisluokalle. Kotonakin piirrän ja maalaan, mutta isoja tauluja en tee. Työpajassa on ollut kiva kokeilla uutta."
Työpajojen toteutuksesta vastasivat Kulttuurivoimala ry ja Oulun kaupungin kulttuuri- ja tapahtumayksikkö, joka koordinoi ja järjestää myös muita katutaidetapahtumia kuluvan vuoden aikana.
Kulttuurivoimala on Kemissä toimintansa aloittanut yhteisö-, ympäristö- ja mediataidetta edistävä yhdistys.
"Koska työpajoissa on nyt opeteltu tekniikkaa, jatkoksi voimme suunnitella vapaampiakin projekteja", lupaa yhdistyksessä vapaaehtoistyötä tekevä Kaisa Kinnunen.
Kulttuurivoimalan suurhanke on Meri-Toppilan vanhan hakesiilon kunnostus Kulttuurisiiloksi, jonka pitäisi valmistua 2015.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva