Muotoilijan veri veti verstaalle

Timo Myllykoski Kaleva
Raahe Raahelainen Mikko Keski-Korsu, 33, elää todeksi lapsuuden ajatuksiaan verstaassaan Mestauskallion teollisuusalueella.
Viime vuonna, 15 vuoden poissaolon jälkeen, takaisin kotikaupunkiinsa palannut neljännen polven puuseppä isännöi innolla yhden miehen yritystään. Kalenteri on täynnä töitä jo ensi syksyyn saakka.
"Paluu Raaheen ei ole harmittanut. Paikkakuntaa katsoo pitkän tauon jälkeen ihan uusin silmin, vähän nostalgisestikin."
Teolliseksi muotoilijaksi opiskellut Keski-Korsu pääsi seitsemän vuotta sitten käytännössä suoraan koulun penkiltä koulutustaan vastaaviin töihin Nokialle suunnittelemaan matkapuhelinten ja lisälaitteiden pakkauksia.
Veri alkoi kuitenkin vetää lapsesta saakka puusepänverstaalla touhunnutta ja käsillään tekemään tottunutta miestä toteuttamaan omia suunnitelmiaan.
"Nokialla työ oli vain tietokoneen ääressä ja palavereissa istumista. Perustin toiminimen, vuokrasin Rymättylästä puusepänverstaan ja aloin tehdä tilaustöitä. Tein myös Nokialle töitä alihankintana."
Mikko Keski-Korsun isoisoisä Yrjö Keski-Korsu piti jo 1920-luvulla puusepänverstasta Raahessa. Kun Mikko Keski-Korsu oli kuusivuotias, hänen isänsä perusti Raahen Puusepät Oy:n.
"Yrittäjyys on verissä ja minulla on varmaan aina ollut takaraivossa ajatus omasta firmasta. Lopulta päätin, että nyt aletaan tehdä tätä hommaa ihan kunnolla ja perustetaan yritys Raaheen. Kyllähän tämä on eräänlainen paluu juurille."
Toistaiseksi yhden miehen yrityksenä toimiva Woodist sai koneensa käyntiin viime joulukuussa. Helmikuussa Mikko Keski-Korsu esittäytyi jo omalla huonekalumallistollaan Tukholman huonekalumessuilla.
"Oma mallisto on yksi referenssi ja tuo uskottavuutta yritykselle. Vastaanotto Tukholmassa oli hyvä, ja yksi iso kotimainen huonekaluketju on ollut kiinnostunut mallistosta. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta olisihan se kova juttu, jos saisi oman malliston jälleenmyyjälle."
Muutamassa kuukaudessa on käynyt selväksi, että huonekaluja mittatilaustyönä tekevälle puusepälle riittää kysyntää. "Tällä hetkellä teen töitä vielä aika pitkälle Etelä-Suomeen. Raahen alueelle en ole ehtinyt yritystä edes markkinoimaan, koska jo nyt töitä on sovittuna ensi syksyyn asti."
Keski-Korsu kertoo budjetoineensa lisää työvoimaa vasta yrityksen kolmannelle toimintavuodelle. Aika näyttää, joutuuko yrittäjä nopeuttamaan aikatauluaan. "Ajatus on kuitenkin pitää yritys pienenä, koska pieni yritys on joustavampi ja henki mukavampi."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva