Lyötynpuistoon nousee uusi pajuteos

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Lyötynpuistoon Oulun keskustan tuntumaan nousee pian uusi ympäristötaideteos, kun kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernu alkaa pystyttää työnimellä Vesilasi kulkevaa pajuteosta.
Taiteilija aloittaa pystytysurakkansa Lyötynpuistossa näillä näkymin ensi keskiviikkona.
Uusi veistos korvaa samalla paikalla aiemmin olleen Päivänvarjon, joka purettiin viime marraskuussa. Pernun tekemä Päivänvarjo pystytettiin Lyötynpuistoon vuonna 2001.
"Aiemmalle työlle lupasin iäksi seitsemän vuotta, vaikka se kesti lopulta kymmenen vuotta. Uusi teos kestää vähintään saman ajan, ellei pitempäänkin", tätä nykyä Oulussa asuva ja työskentelevä Pernu kertoo.
Taideteokseen tarvittava paju on peräisin Kaakkurista Oulun kaupungin omistamalta tontilta. Kantattua ja maalattua pajua menee noin viiden metrin korkuiseen teokseen kaksi kilometriä.
Teoksen valmistelu alkoi helmikuussa materiaalin keruulla ja työstämisellä. Päivänvarjoon verrattuna työmäärä on ollut suurempi: uuteen teokseen Pernu sahasi ja maalasi pajua neljältä kantilta, kun Päivänvarjoon hän työsti pajua kahdelta kantilta.
Taiteilija arvioi teoksen valmistuvan kesäkuun puoliväliin mennessä, ellei käsitelty materiaali lopu kesken.
Pohjatyöt teosta varten tekee Oulun tekninen liikelaitos.
"Kiveys tehdään graniitinopasta, ja viimeistään syyspuolella rakennetaan myös valaistus", kertoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.
Teoksen tilaajana on Oulun taidemuseo.
Jaakko Pernun uusi teos liitetään Oulun kaupungin taidekokoelmaan, ja hankinta tehdään taidemuseon kokoelmahankinnan määrärahoista, kertoo taidemuseon johtaja Anna-Riikka Hirvonen.
"Kokonaisbudjetti 20 000 euroa kattaa taiteilija- ja luonnospalkkioiden lisäksi myös materiaalikustannukset sekä teoksen rakentamisen paikan päällä. Taiteilija vastaa itse kaikesta tästä budjetin raamissa, eli teos luovutetaan valmiina taidemuseolle", Hirvonen sanoo.
Hänen mukaansa taiteilijan kanssa alettiin neuvotella uudesta teoksesta Päivänvarjon poistamisen aikoihin. Myös yleisöltä tuli toiveita siitä, että paikalle saataisiin uusi, samantyyppinen ympäristötaideteos. "Tämä on tuntunut hyvin positiiviselta palautteelta: kaupunkimaisema tuntuu tyhjältä ilman taideteosta", taidemuseon johtaja sanoo.
Taiteilija sai vapaat kädet hahmotella teoksensa aihetta ja muotoa. Paikka ja materiaali haluttiin pitää samoina.
Pernu esitti muutamia luonnoksia kaupungin kuvataidetyöryhmälle, ja työryhmä päätyi yksimielisesti nyt toteutettavaan teokseen, Hirvonen kertoo.
Taiteilija mietti työryhmän jäsenten kanssa myös teoksen teknisiä yksityiskohtia, kuten puun suojausta, teoksen perustusta sekä valaisua. Samoin turvallisuuteen ja ilkivaltaan liittyvät asiat otettiin huomioon.
Teos ei ole niin sanottu prosenttitaideteos, vaan julkinen taideteos, joka hankitaan taidemuseon johtajan päätöksellä määrärahojen puitteissa. Tänä vuonna hankintamääräraha on 60 000 euroa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva