Kasvuyrittäjyyden puolustaja

Antti Ervasti Kaleva
Lumijoki Kyösti Karjula esittelee ylpeänä elämänpiiriään. Hän kertoo siikajokisena poikana pyöräilleensä Lumijoen urheilutalolle ja katsoneensa tien varresta unelmiensa paikkaa.
"Vuodesta 1979 olemme asuneet tässä."
Reilu vuosi sitten eduskunnasta vetäytyneellä Karjulalla on ollut aikaa ajatella asioita Ylipääntien varren korpifilosofina.
"Koko Euroopan suuri kysymys on, pystymmekö palaamaan innostavaan kehitysvaiheeseen. Vai sammuttaako asioiden hallinnointi ja byrokratisoituminen ihmisyhteisöjen tarvitseman kehitystahdon?"
Suomesta on rakennettu hänen mukaansa kansainvälisesti arvostettu osaamisyhteiskunta, jonka ihme on kaikille ilmainen koulutus yliopistotasolle asti.
"Nyt tämä osaaminen ja uuden osaamisen luonti ovat kohdanneet vaativan murroksen. Oulun seudulla olemme luottaneet ICT-sektorin vahvistumiseen ja tieteen apuun. Olen vuosien ajan osallistunut ja seurannut keskustelua kasvuyrittäjyyden aikaansaamiseksi. Kovin paljon ei ole löydetty villoja: tiedelähtöisten aloittavien yritysten määrä on pieni."
Karjula korostaa, että Suomeen pitäisi syntyä tuhansia kansainvälisiä kasvuyrityksiä, ja niiden luomiseen pitäisi keskittyä nykyistä käytännöllisemmin ja asiakaslähtöisemmin.
"Paradoksaalista, että viime vuoden paras kasvuyritys Pohjois-Suomessa oli rakennusalan yritys, ei ICT-alan. 30 parhaan joukossa niitä oli vain muuan."
Karjulan mielestä tarvitaan rohkeita, osaavia ja näkemyksellisiä persoonia luomaan uusia kasvuyrityksiä. Tieteen, tutkimuksen ja käytännön yrittäjyyden pitää yhdistää voimansa.
"Talvivaara on loistava esimerkki rohkean ja näkemyksellisen yrittäjän toiminnasta. Se on ollut useita vuosia Suomen suurin teollinen investointi, työllistänyt tuhansia suomalaisia ja avannut meille valtavat hyödyntämättömät mahdollisuudet kaivannaisteollisuudessa."
Keskustelussa kärjekkäimmät vaativat jopa kaivoksen sulkemista. Karjulan mielestä Talvivaara pitää hyödyntää käytännön laboratoriona tuottamaan uutta osaamista ympäristön hallintaan. Siitä pitää tehdä globaali näyteikkuna suomalaisesta kaivosteollisuudesta.
Karjula katsoo pystyvänsä työskentelemään vastuun ja yrittäjyyden puolestapuhujana paremmin politiikan ulkopuolella.
Hän on palauttanut toimintaan yrityksen, joka ennen hänen eduskuntauraansa toimi Pohjois-Suomen yritysten ja työyhteisöjen kehittäjänä. Nimi Pohjois-Suomen kehityskeskus on muuttunut Tulevaisuuden kasvupolut oy:ksi.
"Kutsuin toimitusjohtajaksi yhden pojistani, ja itse toimin hallituksen puheenjohtajana. Hallituksessa ja neuvonantajaryhmässä on vahva edustus tieteen sekä yritystoiminnan suomalaisia huippuasiantuntijoita. Haluan antaa vielä tovin aikaa panokseni tälle toiminnalle. Eläkehaaveita minulla ei ole."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva