Kartano komeilee näkyvällä paikalla

Mari Karhumaa, teksti ja kuvat
Siikajoen kunnassa, Luohuan kylässä on 1930-luvun alussa rakennettu talo, jossa asutaan kuin museossa, mutta täysin käytännöllisin ja toimivin ratkaisuin.
Talo komeilee näkyvällä paikalla Ylipääntien varressa sillä se on aikoinaan rakennettu kylän korkeimmalle paikalle silloisen emännän pyynnöstä.
Vanhoista, säilyneistä kirjeistä voi päätellä, että emännän toiveena oli tehdä Mäkitalosta oman kylänsä edelläkävijä. Ensimmäiset sähköt ja puhelinlinjat vedettiinkin kylällä juuri Mäkitaloon.
Mäkitalon historia on värikäs. Siitä on vanhoilla kyläläisillä monenlaisia tarinoita kerrottavanaan. Yleisesti Mäkitalosta puhuttiin kummitustalona, sillä se oli pitkään autiona, ja sen ulkoseinät olivat harmaantuneet ja ränsistyneet. Toki hurjaan maineeseen vaikuttivat myös historian värikkäät tapahtumat.
Suuren kokonsa ja runsaiden ikkunoidensa vuoksi Mäkitalo kiinnitti ohikulkijoiden huomion autiona, mutta varsinkin sitten, kun se alkoi hiljalleen saada sisälleen elämää ja valoa.
Talon nykyiset omistajat Anne ja Markku Jussila ostivat Mäkitalon reilu kymmenen vuotta sitten unelmanaan remontoida, restauroida ja sisustaa siitä itselleen ja perheelleen persoonallinen koti.
Vaikka perheen lapsista moni on jo muuttanut pois, on suurella talolla edelleen käyttöä lastenlasten ja sijaislasten temmellyskenttänä.
Mäkitalon kartano tarjoaa upeat puitteet monenlaisille perhejuhlille ja illanistujaisille. Kohta kaksi vuotta sitten Mäkitalon piha täyttyi suurista juhlateltoista ja häävieraista, kun perheen toiseksi nuorin tytär vietti sillä häitään.
Restaurointiunelman toteuttamisessa auttoivat Markun koulutus ja kokemus entisöintipuolella sekä koko perheen rohkeus ja intohimo vanhoihin taloihin sekä tavaroihin.
Koska Mäkitalo on Museoviraston suojelukohde, sen remontin suunnitteluun ja toteutukseen saatiin myös museovirastolta apua. Silti perheelle jäi huomattava määrä selvitettävää, suunniteltavaa ja toteutettavaa. Suojelukohteen remontoiminen vaatii tarkkaa perehtymistä vanhoihin rakennusmenetelmiin ja niiden kunnioittamista.
Mäkitalo on hyvä esimerkki siitä, miten vanhasta talosta voidaan tehdä nykyaikainen koti ilman, että sen perinteitä tai vanhaa tunnelmaa täytyisi rikkoa. Mäkitalo henkii jokaisella solullaan edelleen 1900-luvun alkuvuosien elämää. Vanhat valokuvat muistuttavat asukkaita talon historiasta, ja siitä, miten erilaista elämä on aikoinaan ollut.
Mäkitalo on paitsi remontoitu myös sisustettu omaan perinteikkääseen maalaistalon tyyliin, eikä sitä tyyliä riko edes nykyaikainen keittiö tai vessa. Kaikki tarpeellinen on osattu rakentaa ja sisustaa siten, että koko talo on säilyttänyt yhtenäisen tunnelmansa.
Tämä sama yhtenäisyys leimaa koko Mäkitalon pihaa ja ympäristöä. Maalaismaiseman keskellä kohoaa siis ainutlaatuinen museokoti!
Kun Anne ja Markku ostivat Mäkitalon vuonna 2001, sen kaikki irtaimisto oli siirretty muualle. Osa irtaimistosta oli myyty huutokaupassa. Vaikka Mäkitalo oli tyhjilläänkin täynnä henkeä ja tunnelmaa, alkoi Jussiloita kiinnostaa, voisiko sen irtaimiston vielä löytää ja palauttaa sille kuuluvalle paikalleen.
Irtaimiston löydyttyä se ostettiin ja siirrettiin takaisin Mäkitaloon. Nyt Mäkitalo on mahdollisimman alkuperäisessä asussaan. Sen seinien sisällä on jälleen sille tutut huonekalut, taulut, esineet ja astiat.
Talo on restauroitu täysin vanhanaikaisin menetelmin. Sen rungosta, ikkunoista ja ovista on säästetty kaikki mahdollinen, ja jokainen korjaus on tehty perinteitä kunnioittaen.
Innostus perinteiseen korjaamiseen ja vanhan säilyttämiseen on näkynyt perheen elämässä jo aikana ennen Mäkitaloa, sillä aikaisemmankin kodin huonekaluista suurin osa oli entisöijänä toimineen isännän hankkimia talonpoikaiskalusteita.
Mäkitalo on elämäntapa. Sen sisustaminen on jatkuva prosessi, sillä Anne haluaa nauttia sisustuksessa eri vuodenaikojen tuomista tunnelmista ja valoista.
Kesäisin myös Mäkitalon piha herää loistoonsa.
Kuvia Mäkitalosta on lisää blogissa: www.makitalonkartano.blogspot.com



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva