Caritaksen toinen vaihe kaupaksi pikavauhtia

Liisa Laine

OULU Caritas-kylän toisen vaiheen asunnot ovat menneet kaupaksi poikkeuksellisen nopeasti. Madetojan puistoon rakennettavien vapaarahoitteisten omistusasuntojen ennakkomarkkinointi on ollut käynnissä vasta viikon, mutta varaamatta on enää kymmenes osa asunnoista.

Asunto-osakeyhtiö Madetojan puiston rakentaminen alkaa tänä kesänä. Valmista pitäisi olla vuoden päästä. Alun perin kohde piti rakentaa kaksivaiheisesti, ensin 41 asuntoa ja saman verran myöhemmin, mutta kovan kysynnän perusteella näyttää siltä, että rakentaminen viedään läpi yhtenä työmaana, kertoo Skanska Pohjois-Suomi Oy:n johtaja Martti Sohlo.

Varausnopeudessa näkyy, että hanketta on odotettu, huomauttaa Sohlo.

”Täytyy muistaa, että korkeimmassa hallinto-oikeudessa ollut valitus viivästytti töitä lähes kaksi vuotta. Tietty ostajapotentiaali on vain odottanut, milloin tämä käynnistyy.”

Caritas-kylän ensimmäiseen jatkokohteeseen tulee pääasiassa kaksioita, kolmioita ja neliöitä. Mukana on myös muutama pieni yksiö. ”Asuntojen koot vaihtelevat 40,5 neliöstä 90 neliöön”, kertoo Sohlo.

Keskineliöhinta on noin 1 900 euroa (11 500 markkaa). 40,5 neliön yksiö maksaa sen mukaan keskimäärin 77 600 euroa (465 750 markkaa) ja 90 neliön neljä huonetta ja keittiö 171 000 euroa (1 035 000 markkaa).

Sohlon mukaan kaiken kokoisia asuntoja on varattu tasaisesti. Caritas-kylän asunnot on tarkoitettu varttuneille eli pääosa on jo eläkkeellä tai sille siirtymässä.

Palveluasuntojen haku syksyllä

Caritaksen ensimmäinen osan eli palveluasuntojen rakentaminen alkoi viime kesänä. Tähän niin sanottuun Caritas-kotiin tulee vuokra-asuntoja ja sen lisäksi avopalvelukeskus, jonka palveluja voivat muutkin käyttää hyväkseen.

Caritas-kodin vuokra-asunnot valmistuvat vuoden päästä keväälle ja tulevat hakuun ensi lokakuussa. Palveluasunnot vaihtelevat kooltaan yksiöistä kolmioihin painottuen tilaviin yksiöihin, kertoo Caritaksen kehittämispäällikkö, pastori Heikki Keränen. Asuntoja tulee yhteensä 94.

Vuokraesitys 12,3 euroa neliöltä

Vuokratasosta ei vielä ole tehty päätöstä. Oulun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli asiaa keskiviikkona ja päätyi esittämään kirkkovaltuustolle noin 12,3 euron (73 markan) neliöhintaa.

Noin 40 neliön yksiössä vuokra olisi siis noin 493 euroa (2960 markkaa). Asukkaan maksettavaksi jää tulojen mukaan määräytyvä omavastuuosuus ja sen ylittävältä osalta 15 prosenttia, sillä vuokraan saa Kelan tukea.

Virkaatekevä yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen vertaa vuokraa Helsingin hintoihin, jossa hieman heikompitasoisesta, mutta muuten vastaavasta palveluasunnosta joutuu maksamaan noin 17 euroa (100 markkaa) neliöltä.

Yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa puitiin myös Caritas-korttelin maapohjan kauppaa. Kirkkovaltuustolle esitetään, että seurakuntayhtymä ostaisi tontin suoraan kaupungilta seurakuntayhtymälle, jolloin mahdollisen tuloveron osuus olisi huomattavasti pienempi kuin jos tontit ostetaan seurakuntayhtymän omistamalle Oulun Maapohja Oy:lle. Viime mainittu on normaali osakeyhtiö, joka joutuisi maksamaan tuotosta yhteisöveroa 29 prosenttia ja vasta tämän jälkeen tuotto tulisi eteenpäin seurakuntayhtymälle.

Jos maa ostetaan suoraan, tuloveroa jouduttaisiin maksamaan noin 7 prosenttia. Oulun kaupungin ja seurakuntayhtymän välisessä puitesopimuksessa tontin hinta on vuonna 2000 arvioitu noin 14,6 miljoonaksi markaksi eli 2,4 miljoonaksi euroksi.

Tällä hetkellä Caritas-kodin tontti on vuokrattu Oulun kaupungilta. Oulun Maapohja Oy on perustettu maa-alueiden ostoa varten, mutta seurakuntayhtymä voi ostaa tontit myös suoraan itse.

Kuvaaja

Kysyntää on. Caritas-kylän omistusasuntojen rakentaminen alkaa tänä kesänä. Tähän mennessä eli ensimmäisessä vaiheessa on rakennettu Caritas-kodin vuokrattavia palveluasuntoja, jotka tulevat hakuun syksyllä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva