Hauskanpitoa ja liikuntaa

6 000 lasta ja nuorta osallistui Oulun Power Mover -tapahtumaan

Taina Virolainen

OULU Raksilan urheilualue kuhisi nuorta porukkaa keskiviikkona, kun Pohjois-Suomen suurin koululiikuntapahtuma paistatteli auringossa. Oppilaita ala-asteikäisistä lukiolaisiin oli kokoontunut yhteen kisailemaan ja kokeilemaan eri urheilulajeja. Eteläisimmät osanottajat tulivat Kuopiosta ja pohjoisimmat Sodankylästä.

Kalajokiset Iitumaari Ikäheimo, Dina Seikkula ja Mari Moilanen Pohjankylän ala-asteelta olivat lähteneet aamuvarhaisella luokkaretkelle Power Mover -tapahtumaan. He olivat tyytyväisiä urheilutarjontaan, varsinkin kun pääsivät viitosluokkien sukkulaviestifinaaliin.

Tytöt olivat seuranneet koulujen omia tanssiesityksiä ja kehuivat niitä kilvan. Risuja sen sijaan he antoivat ruuhkasta, joka syntyi ilmaisjäätelöjen jakopisteeseen: pienimmät meinasivat litistyä alle.

Liikuntapäivän päättänyt tyttöbändi I'Deesin konsertti oli kalajokisten tyttöjen mieleen. ”Tyttöbändit ovat parempia kuin poikabändit”, he valistivat.

Oulun Pöllönkankaan 8D-luokan pojat söivät eväitään nurmella paistatellen. Samalla he nostattivat henkeä katusählyottelujen jatkopeleihin. ”Me ollaan parhaita”, he muistuttivat toisiaan. Pöllönkankaan poikien ei tarvinnut ruokailla tai pelata yksin, sillä lähes kaikki Oulun seudun koulujen yläasteet ottivat osaa liikuntatapahtumaan.

Voiton hakeminen ei ollut tapahtuman järjestäjän Koululiikuntaliiton mielestä päivän tärkein anti, vaan 6 000 peruskoululaisen ja lukiolaisen energian yhteen kerääminen. Vastaavanlaista tapahtumaa on järjestetty Helsingissä vuodesta 1996 lähtien. Oppilaiden lukuvuoden huipentumaksi tarkoitettua Power Mower -tapahtumaa halutaan järjestää myös jatkossa Pohjois-Suomessa. Nyt mukana työssä olivat Koululiikuntaliiton lisäksi Oulun lääninhallitus, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun kaupunki.

Tapahtuman projektipäällikkö Aki Hentilä kertoo, että tulevaisuudessa Power Mover voi vaihtaa paikkaa esimerkiksi Kajaaniin tai Rovaniemelle.

Opekahvilassa hengähtäneet Kaukovainion koulun opettajat Lea Tuovinen ja Niina Palmu sekä Kiimingin yläasteen ja lukion opettaja Päivi Pakkala-Piuhola pitäisivät mielellään koululiikuntatapahtuman jatkossakin Oulussa. Kaupungissa kun ei ole liikaa tapahtumia nuorille.

Heidän mielestään Power Moveria voitaisiin kehittää tulevina vuosina. Urheiluseurat ja lajiliitot pystyisivät ehkä laajemminkin esittelemään toimintaansa. Nyt lajikokeiluja oli kymmenessä eri paikassa, ja mielenkiintoisiin kokeilupisteisiin syntyi välillä jonoa. Esimerkiksi ammuntapisteeseen tulvahti niin paljon kiinnostuneita, että ohjaajat ja aseet loppuivat kättelyssä kesken. Varsinkin pienet pojat ja isot tytöt halusivat kokeilla ammuntaa, kertoi Tiina Ahonen Oulun metsästys- ja ampumaseurasta.

Myös luisteluliiton rullaluistelu-, potkulauta ja skeittirampit jäähallissa olivat suosiossa. Osa porukasta oli varustautunut omalla rullalaudalla, jottei jäisi ilman menopeliä.

Pomppukenkiä kokeillut yhdeksäsluokkalainen Suvi Holopainen Pateniemen yläasteelta piti Power Mover -tapahtumaa tosi hyvänä: sai olla ulkona ja kaikille oli tarjolla jotain hauskaa. Sen sijaan pomppukenkiä Suvi ei aikonut itselleen hankkia, vempaimilla kun ei pääse loppujen lopuksi pitkällekään.

Tornion Kokkokankaan koulusta oppilaita tapahtumaan luotsanneet opettajat Raija Hiltunen ja Annemari Faarinen keräsivät rahaa Power Mover -tapahtumaan tehtävään luokkaretkeen pinssejä ja arpoja myymällä. Osa kouluista maksoi oppilaidensa osallistumisen, osassa taas rahat koottiin tempauksin tai vanhempien kukkarosta.

Hiltusen ja Faarisen mukaan oppilaita ei ollut vaikea houkutella lähtemään Oulun liikuntatapahtumaan. Viidennen ja kuudennen luokan pojatkin innostuivat opettelemaan tapahtuman avajaisissa vedettyä yhteistanssia.

Power Moverissa järjestettiin oman tanssin kisan Pohjois-Suomen finaali, jonka ala-astesarjan voitti Nuottasaaren koulu Oulusta ja yläastesarjan Hatsalan koulu Kuopiosta.

Pekka Peura

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva