Oys palkittiin dialyysihoidosta

Satelliittiyksiköissä munuaispotilaat saavat hoitoa lähellä kotia

Vuoko Pentzin

OULU Munuais- ja siirtopotilaiden liitto on palkinnut Oulun yliopistollisen sairaalan esimerkillisen hyvin järjestetystä dialyysihoidosta.

Oys tehosti 90-luvun lopussa munuaispotilaiden dialyysihoitoa perustamalla Raaheen, Oulaisiin ja Pudasjärvelle satelliittiyksiköt.

Ennen hoidon hajauttamista munuaispotilaiden määrä oli Oysin alueella selvästi pienempi kuin muualla maassa. Potilaiden sairautta ei havaittu ajoissa eivätkä kaikki päässeet asianmukaiseen hoitoon.

Nyt potilasmäärä vastaa muun Suomen keskiarvoja, ja esimerkiksi Oulaskankaan satelliitti on jo kasvanut niin suureksi, että läänin eteläosiin suunnitellaan uutta etäyksikköä Ylivieskaan tai Haapajärvelle.

Satelliittiyksikköjen perustaminen on lyhentänyt potilaiden hoitomatkoja ja helpottanut heidän elämäänsä. ”Potilaat käyvät dialyysihoidossa kolmesti viikossa eli 156 kertaa vuodessa. Kun yksikkö on lähellä, potilaiden aika ei kulu matkustamiseen vaan he voivat välipäivinä keskittyä normaaliin elämään. Matkojen lyheneminen säästää tuntuvasti myös yhteiskunnan kustannuksia”, kertoo osastonhoitaja Heikki Mukka Oysin munuaisosastolta.

Satelliittiyksiköissä potilaille on taattu yhtä tehokas ja turvallinen dialyysihoito kuin Oysissa.

Ensimmäinen satelliittiyksikkö avattiin Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa vuonna 1998. Hoidossa käy 26 potilasta. Määrä on suurempi kuin monissa Suomen keskussairaaloissa.

Toinen yksikkö perustettiin vuoden 1998 lopussa Pudasjärven terveyskeskukseen, jossa hoidetaan nykyisin viittä dialyysipotilasta.

Raahen yksikkö aloitti noin vuosi sitten. Potilaita on yhdeksän.

Oysin dialyysiyksikössä hoidetaan 72 potilasta. Jokaisessa yksikössä on oma vastuulääkäri, mutta dialyysihoidon kokonaisvastuu on kuitenkin Oysin erikoislääkäreillä.

Lapin läänin alueella Länsi-Pohjan keskussairaala huolehtii Kemin ja länsirajan dialyysipotilaista. Maantieteellisesti suurin vastuualue on Rovaniemellä Lapin keskussairaalan dialyysiyksiköllä, jossa hoidetaan potilaita Muoniota ja Kilpisjärveä myöten.

Kainuun alueella dialyysihoito on tähän saakka keskitetty Kainuun keskussairaalaan Kajaaniin, mutta nyt Puolangalla on aloittamassa oma satelliittiyksikkö.

”Potilaat ovat tykänneet kovasti hoidon hajauttamisesta. Lähellä ole hoitoyksikkö säästää potilaiden voimia ja on myös kansantaloudellisesti merkityksekäs. Yhden potilaat hoitokustannukset ovat noin 50 000 euroa vuodessa, ja pitkät välimatkat tuovat niihin helposti toisen mokoman lisää.”, Heikki Mukka toteaa.

Epohormonista elinvoimaa

Lääkkeissä tapahtuneen kehityksen ja dialyysihoidon tehostumisen ansiosta munuaispotilaiden elinikä on pidentynyt tuntuvasti Oysin alueella verrattuna tilanteeseen parikymmentä vuotta sitten.

”Meillä on nykyisin jo 10-15 vuotta dialyysissä käyneitä potilaita. Pisimpään hoidettu potilas on käynyt meillä jo 28 vuotta”, Heikki Mukka kertoo.

Lääkkeistä suurimman mullistuksen on tuonut erytropoietiini eli epo, joka on saavuttanut kyseenalaista julkisuutta urheilun piirissä.

Munuaispotilaille epohormoni antaa uutta elinvoimaa ja vireyttä. Terveellä ihmisellä epoa muodostuu munuaisissa, mutta dialyysipotilailla epon tuotanto on tyrehtynyt. ”Tyypillisimmillään potilaiden hemoglobiini oli ennen epoa 60-80:n paikkeilla ja useimmille jouduttiin antamaan verta. Epon ansiosta hemoglobiini saadaan nyt pysymään 120:n tasolla eikä verta juuri enää tarvitse antaa.”

Risto rasila

Koneella puhtaaksi. Aili Virtasen munaiset eivät toimi, joten hänen on käytävä kolmesti viikossa dialyysihoidossa Oysissa. Osastonhoitaja Heikki Mukka valvoo että kaikki on kunnossa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva