Juusto Kaira luottavaisena

Pohjanpoika-juuston valmistus alkanut suotuisissa suhdanteissa

Heikki Ketola

KUUSAMO Juusto Kaira aloitti tuotannon uudella Pohjanpoika-linjalla huhtikuun lopussa positiivisin odotuksin. Ingmanin koko juustotuotannon ollessa nyt Kuusamossa tuotteiden hintataso on paremmalla tolalla kuin koskaan Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen ja juuston kulutus kotimaassa on sekin kasvussa - viime vuonna jokainen suomalainen mutusteli sitä jo keskimäärin 17,8 kiloa.

Toimitusjohtaja Jouko Juntunen uskoo meijerinsä valoisaan tulevaisuuteen myös siksi, että juusto kaiken kaikkiaan on Ingman-ryhmän maidonjalostuksessa tärkeällä sijalla: viime vuoden noin 202 miljoonan euron liikevaihdosta juusto-voi -ryhmän osuus oli noin neljännes.

”Olemme Ingmanille merkittävä laitos. Meillä on syytä uskoa, että sillä riittää toiminnan kehittämiseen mielenkiintoa jatkossakin”, Juntunen arvioi.

Juntusen mukaan Ingman-ryhmän työnjakoon liittyvät kysymykset ovat nyt järjestyksessä, mikä parantaa kulurakennetta kasvattaen kilpailussa tärkeää tehokkuutta.

Tällä hetkellä ryhmä pitää hallussaan kotimaan markkinoita 30 prosenttisesti emmentalien osalta ja 12 prosentin verran edamien osalta, jotka siis nekin tehdään Juusto Kairan juustolassa.

Tehokkuutta uudella linjalla

Tehokkuuteen on tähdätty myös Tornionlaakson Maidolta siirtyneen Pohjanpoika-murokolojuuston tuotannossa. Kun sen valmistus sitoi aikaisemmin noin 25 työntekijää, Juusto Kairan huippunykyaikaisella linjalla työskentelee nyt vain seitsemän henkilöä.

Tuotantopäällikkö Hannu Sipiläisen mukaan vähemmällä väellä pärjätään muun muassa siksi, että tuotteen muotituksessa ei pitkälle viedyn tekniikan ansiosta tarvita käsiä lainkaan, eikä pakkauslinjallakaan tarvita välttämättä kuin yksi valvova silmäpari kerrallaan.

Uuden linjan hankkiminen on tietenkin vaatinut yritykseltä ison investoinnin, kaikkiaan noin 1,7 miljoonaa euroa. Tilojen rakentaminen maksoi kaupungille noin 1,2 miljoonaa euroa.

Kaupungin lunastusperiaatteella tekemässä laajennusosassa murukolojuustoa syntyy kolmessa kattilassa jokseenkin ympäri vuorokauden kahden satsin vauhdilla. Juhlapyhinäkään tahti ei laannu, vaan Sipiläisen mukaan juustontuotanto yleensäkin on juuri noina aikoina kiivaimmillaan.

”Kolmea vuoroa tehdään. Jalostettavaa tulee päivittäin, sillä lehmäthän on lypsettävä joka päivä.”

Juustoloiden kärkipäätä

Murukolojuustoa on määrä tehdä vuosittain 1,8 miljoonaa kiloa. Edam pysyy edelleen Juusto Kairan päätuotteena 4,5 miljoonalla kilollaan. Emmentalin tuotantomäärä tulee olemaan kaksi miljoonaa kiloa ja erikoisjuustojen 0,7 miljoonaa kiloa.

Toistaiseksi Juusto Kairan tekemää Pohjanpoikaa ei kaupoista vielä löydy, sillä sen kypsymisaika on 6-7 viikkoa. Ingmanilla on lisäksi vielä varastossaan ylitorniolaisia versiota kermajuustostaan.

Juusto Kairan jalostama maidon määrä nousee Pohjanpojan myötä noin 90 miljoonaan litraan, millä meijeri on Suomen juustoloiden listassa neljännellä sijalla. Liikevaihtoa lasketaan kertyvän tänä vuonna 48 miljoonaa euroa.

Maidon keräilyä tehdään yhdeksän yksikön toimesta, joista osa kulkee fuusiojärjestelyjen seurauksena aina ylivieskalaisen Pohjanmaan Maidon entisillä alueilla linjalla Ylivieska-Paavola-Liminka. Juntusen mukaan keräilyalueen halkaisija on venynyt 300 kilometriin, mikä luonnollisesti tuo toimintaan omat kulunsa.

Juusto Kairan toiminta työllistää Koillismaan oloissa harvinaisen ison joukon ihmisiä. Suorassa työsuhteessa olevien määrä on Juntusen mukaan noin 130, kun myös kuljetuksessa mukana olevat lasketaan mukaan.

Heikki Ketola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva