Lautakuntien listat kansan nähtäville

Hailuoto siirtyi Oulun läänin kunnista viimeisenä internet-aikaan

Pekka Karjalainen

OULU Kuntaliitto suosittelee, että lautakuntien esityslistat laitettaisiin aina internettiin ja lähettäisiin tiedotusvälineille.

Lautakunnat tekevät yhä tärkeämpiä päätöksiä. Hyvin usein käsiteltävänä olevat asiat tulevat ensi kertaa kuntalaisten tietoon silloin, kun ne tulevat lautakunnan esityslistalle.

Lähes kaikki Suomen kunnat toimittavat hallituksen ja valtuuston esityslistat tiedotusvälineille. Kolmannes kunnista ei lähetä toimituksiin lautakuntien listoja.

Liki 90 prosenttia Suomen kunnista tiedottaa internetissä. Kolme neljästä kunnasta julkaisee verkossa palvelutietojen lisäksi myös pöytäkirjoja ja esityslistoja. Etenkin suurimmissa kunnissa tarjotaan lisäksi keskustelu- ja kysymyspalstoja.

Muun muassa tämä ilmenee Kuntaliiton ja Infor Consultingin tekemästä kuntien viestintäkartoituksesta. Kyselyyn vastasi yli 70 prosenttia kunnista. Puolet vastaajista oli kunnan- ja kaupunginjohtajia, loput viestinnästä vastaavia.

Hailuoton mukaan internettiin

Hailuoto on siirtymässä viimeisenä Oulun läänin kuntana internettiin. Ensimmäiset sivut ovat juuri valmistuneet.

Nettiin tulevat kunnan päätökset ja tapahtumat. Sivuille on tulossa myös palautekanava.

Tietojen päivitys on pienessä kunnassa ongelma. ”Pahin tilanne olisi silloin, kun sivut ovat, mutta ne ovat vanhat”, sanoo kunnanjohtaja Matti Soronen .

”Myös lautakuntien esityslistojen tulisi olla netissä. Sosiaali- ja terveyslautakunnan budjetti on 60 prosenttia kunnan menoista. Ne tekevät tärkeitä päätöksiä.”

Päätöksiä lautakuntien listojen internettiin siirtämisestä ei ole vielä tehty. Soronen kunnioittaa lautakuntien esittelijöiden mielipidettä. Lopullisesti valtuusto päättää tiedottamisen linjoista.

Hailuodon tiedottaminen on ollut viime vuosiin asti hyvin sisäänlämpiävää. Soronen lupaa, että Hailuoto satsaa tiedottamiseen jatkossa nykyistä enemmän. ”Avoimuus on demokratian toteutumisen ehto.”

Tietojen ajan tasalla pitäminen ongelma

Tiedotuspäällikkö Ulla Nieme Oulun lääninhallituksesta on selvittänyt vuosi sitten läänin kuntien netti-tiedottamista.

Sivuilla oli paljon alkukankeutta. ”Joskus tulee mieleen vanha viisaus, että viulu on hyvä, kun vain osaisi sitä soittaa”, Niemelä sanoo.

Usein nettisivut perustetaan ja tehdään isolla ryminällä, mutta päivitys onkin jo toinen juttu. Varsinkin pienissä kunnista ei tahdo löytyä aikaa sivujen ajan tasalla pitämiseen.

Niemelästä on tärkeää, että nettisivujen kautta voitaisiin asioida kunnissa. Myös erilaiset palautekanavat ovat tärkeä vaikuttamisen väline.

Tietotekniikka jakaa kuntalaisia

Netti jakaa kuntalaiset kahteen kerrokseen. Ikä ja työ ovat suurimmat jakajat. ”Suuret ikäluokat ovat netin piirissä työelämän kautta”, sanoo viestintäkonsultti Sari Vasara Infor Consultingista.

Kuntalehtiä, ilmoitustauluja ja muita tiedottamisen ja vaikuttamisen perinteisiä muotoja ei saa vähentää. Erityisen tärkeitä ovat tiedotusvälineet, etenkin paikallis- ja sanomalehdet.

”Jokaisen kunnan pitäisi pitää kiinni omista vahvuuksistaan tiedon jaossa”, Vasara sanoo.

Ongelma on myös palaute. Muun muassa erilaiset asukastilaisuudet ovat tärkeitä.

Tiedotusstrategiat tulossa

Kunnat haluaisivat selvityksen mukaan tiedottaa nykyistä paremmin kunnan keskeisimmistä tehtävistä, kuten kuntataloudesta, kuntien yhteistyöstä, maankäytöstä, kaavoituksesta sekä elinkeinopolitiikasta.

Lähes kaikki kunnat kokevat suhteensa tiedotusvälineisiin asialliseksi ja liki kolmannes aktiiviseksi. Ristiriitaisiksi suhdettaan tiedotusvälineisiin kuvaa vain kolme prosenttia kunnista.

Puolet kunnista viestii suunnitelmallisesti, etenkin isot kaupungit. Esimerkiksi kunnallisen viestintästrategia teko on yhä useammin arkista työtä kunnissa.

Kuvateksti

Hailuodon nettisivut. Hailuoto siirtyi nettiin viimeisenä kuntana Oulun läänissä. Sivut ovat työn alla. Netistä löytyvät viime aikojen hallituksen ja valtuuston päätökset.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva