Ministeri sanoi tahdon

Heidi Hietala

OULU Piispa Samuel Salmi vihki kulttuuriministeri Suvi Lindénin ja tämän pitkäaikaisen avomiehen Timo Mehtälän Oulun tuomiokirkossa eilen iltapäivällä. Vieraita tuli paikalle kävelleiden lisäksi myös yksi Potnapekallinen.

Hääparin Cadillac kiersi kirkon eteen yleisöä keränneen Franzenin puiston, jolloin paikalle saapuneet pääsivät näkemään vilauksen ministerin valkoisesta hunnusta ennen kuin tämä astui ulos autosta.

”Lindénin puku oli tämän kesän muodin mukainen avarine kaula-aukkoineen ja pitkine hansikkaineen. Hunnun pituuskin oli pukuun sopiva”, kertoilee puistossa sisarensa Seija Väisäsen kanssa häävieraita katsellut Sinikka Anttila.

Anttila oli ehtinyt perehtyä häiden laittoon ja tämän vuoden morsiuspukumuotiin, sillä hän oli ollut Väisäsen tyttären makutuomarina tämän etsiessä sopivaa hääpukua. Väisäsen tytär astelee alttarille tulevana kesänä.

Varta vasten paikalle saapunut sisaruspari aikoi odottaa häiden loppuun nähdäkseen vastanaineiden astuvan ulos kirkosta.

Tunnelma virvoitti muistelemaan

Asiasta tehden oli puistoon saapunut myös Tytti ja Markku Leinosen perhe. Nelivuotias Laura-tyttönen oli kietaissut kaulaansa kauniit helmet, sillä täytyyhän tällaista tapausta varten olla nättinä.

Leinoset harmittelivat saapuneensa paikalle liian myöhään nähdäkseen morsiusparin astuvan kirkkoon, mutta Laura oli ehtinyt nähdä muitakin kauniita pukuja kauniiden tätien yllä.

Kolme vanhempaa rouvashenkilöä oli sanojensa mukaan saapunut paikalle silkkaa uteliaisuuttaan. Heitä kiinnosti Lindénin hunnun mitta.

”Meidän nuoruudessamme huntua saivat pitää vain nuoret tytöt, melkeinpä voisi sanoa että neitsyet. Kangas oli kuitenkin niin kortilla, että menin vihille lainahunnussa. Samalla kertaa veljen vaimon hunnun alla vihittiin toinenkin pari”, 80-vuotias rouva muistelee.

Rouvat eivät joutaneet jäädä seisoskelemaan pidemmäksi aikaa, sillä kylään tuleville lastenlapsille oli haettava mehua. Ja saunavuorokin odotti.

Romanttista tunnelmaa oli haistelemassa myös Puolassa kolmen kuukauden kuluttua vihittävä pari. Omia juhlia varten suunnitelmat ovat jo selkeät, ministerihäistä ei enää tarvittu vaikutteita.

Suosionosoituksia vastavihityille

Kun tuomiokirkon kello moukaisi, ympäri puistoa valunut väkijoukko palasi kirkon puoleiseen päätyyn. Samoihin aikoihin paikalle ilmaantui yllättävä määrä lenkkeilijöitä ja hitaasti ohi ajelevia autoja.

Juhlaväki kerääntyi kirkon edustalle ja osoitti suosiotaan vihkiparin astuessa kirkosta. Riisin heittäminen oli paikalla kielletty.

Kirkon portailla vaihdetun muiskun jälkeen vihkipari laskeutui portaita alas ja puistosta käsin katselleetkin taputtivat.

Morsian kiitosten ja maljojen kohotuksen jälkeen morsiuspari astui jälleen Cadillaciin, jolla matka taittui sutjakkaasti Uudelle Seurahuoneelle.

Torille kerääntynyt väkijoukko sai katsella, kun häävieraat kävelivät reippaasti kirkolta vastaanotolle. Muutamaa sai tosin kääntyä katsomaan uudestaan, että

kyllä vain. Oli se Ristomatti

Ratia käsipuolessaan kaunis

Anu Saagim ja tuolla Kirka.

Edellisen kerran oululaissyn-

tyisen päättäjän häät nousivat

valtakunnalliseksi uutiseksi 1977,

kun tuolloinen kansanedustaja ja

SDP:n eduskuntaryhmän puheen-

johtaja Matti Ahde vei vuoden

aluksi Oulun tuomiokirkossa vi-

hille Hilkka Riikosen.

.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva