Työreformi vei yöpakkasiin

50-vuotias

Juha Syrjälä Ylivieskassa.

Keskustapuolueen väistyvän puheenjohtajan Esko Ahon markkinoima työreformi oli katkeraa kalkkia puolueen omalle ammattiyhdistysväelle. Ylivieskalainen keskustan puoluehallituksen jäsen Juha Syrjälä sanoo sen johtaneen yöpakkasten aikaan työmarkkinakentässä.

Moni puolueelle uskollinen ammattiyhdistysihminen vetäytyi takavasemmalle ja on vasta nyt, kun puolue on virallisesti heittänyt reformin romukoppaan, palannut riviin. Juha Syrjälä pitää reformin pahimpina mokana puuttumista työehtosopimusten yleissitovuuteen ja työttömyyskassajärjestelmään.

”Jos siinä oli jotain hyvää, kuten pienituloisten verojen alentaminen, se hukkui muutamaan kömmähdykseen”, puoluehallituksen alaisen työmarkkina-asiainneuvottelukunnan puheenjohtajana kuudetta vuotta oleva Syrjälä sanoo.

Niin kepulainen kuin hän onkin, hän on ”melkein valmis allekirjoittamaan” demari-kolumnisti Aimo Kairamon letkautuksen: ”Esko kusi omaan kaivoon.” Kairamo otti vertauskuvan Nivalan konikapina-ajalta ja pakkohuutokaupassa talonsa menettäneiden isäntien käyttäytymisestä.

Esko Syrjälälle liittyminen keskustapuolueeseen tapahtui ikään kuin vahingossa. Hän omiensa sanojensa mukaan eksyi kerran oman kylänsä, Kantokylän paikallisyhdistyksen kokoukseen, ja siellä kärpänen puraisi. Koti oli toki maalaisliittolainen, mutta politiikkaa siellä ei tarjoiltu puurolusikalla.

Työpaikalla hän ei ole kokenut ongelmaa olla keskustalaisena. Asiat otetaan asioina. Atrialla, missä hän teki tähänastisen elämänsä pisimmän työrupeaman, työtoverit osoittivat luottamusta valitsemalla hänet osaston luottamusmieheksi ja työsuojeluvaltuutetuksi.

Kysymykseen, onko vika kansassa vai keskustapuolueessa, kun puolueen kannatus ammattiyhdistysliikkeessä on niin olematon, Juha Syrjälä ei osaa vastata, vaan tyytyy toteamaan:

”Toimihenkilöpuolella puolueella on enemmän kannatusta. Mutta jostain syystä työpaikoilla keskustaa kannattavat eivät lähde innokkaasti ammattiyhdistystoimintaan.”

Keskustan puheenjohtajapelissä Juha Syrjälä liputtaa avoimesti Anneli Jäätteenmäen puolesta. Hän tuntee Jäätteenmäen ihmiseksi, jolla on aikaa kuunnella muita ihmisiä toisin kuin Esko Aholla, jolla oli aina kiire jonnekin.

Työmarkkina- ja puoluepolitiikan ohella Juha Syrjälä on tehnyt mittavan rupeaman Ylivieskan kunnallispolitiikassa. Hän myöntää, etteivät asiat ole hyvin. Tätä kuvaa se myllerrys, joka päätöselinten ympärillä velloo koko ajan.

Valtuuston kokouksissa käytetään kieltä, joka hänen mielestään sopii kyllä työpaikkojen tupakkakööreihin, mutta ei tuollaisille foorumeille. Viime kunnallisvaalien jälkeen valtuustoon tuli uusia ihmisiä, jotka eivät halua olla takarivin taaveja.

”Mannerlaatat alkavat rappaamaan toisiaan ja kipinöi”, Juha Syrjälä kuvaa vanhan johtamistavan ja uusien valtuutettujen yhteentörmäyksiä. Yhtenä suurena kantona kaskessa on ollut kaupungin historian suurimpiin päätöksiin kuulunut energialaitoksen myyminen.

”Se tehtiin puristuksen alla ja hirveällä vauhdilla. En allekirjoita väitettä, että kaupanteon yhteydessä oltaisiin tehty suoranaisia rikkeitä. Ulospäin saattaa näyttää siltä, ettei kaikki mennyt oikein.”

Juha Syrjälä kuului 1990-luvun puolivälissä siihen joukkoon, joka vastusti oman energialaitoksen myyntiä. Tällä kerta hän oli antamassa kaupunginhallitukselle valtakirjat jatkaa neuvotteluja, jotka lopulta johtivat yhtiön myymiseen.

Hän myöntää lopulta väsyneensä koko jupakkaan ja suo tuleville polville oikeuden arvioida, mentiinkö metsään vaiko ei.

Juha Syrjälä ei kuulu siihen joukkoon, joka valittaa, ettei Ylivieska ole vetovoimainen paikkakunta. Hän mielestään se on. Ja vastaisuudessakin sillä on kaikki edellytykset pysyä oman alueensa kauppapalveluiden keskuksena. Raskaan teollisuuden ja niin sanotun it-alan kehittämisen varaan hän ei laske paljon.

Syrjälän syntymäpäiväjuhlat ovat Kantokylän kylätalolla lauantaina kello 12 alkaen.

ILKKA LAPPALAINEN

Paikka ay-liikkeessä. Juha Syrjälän arvioi iskulauseen maareformista työreformiin tehneen hallaa keskustan työlle ammattiyhdistysliikkeessä.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva