Yhteistyössä pienen voima

50-vuotias

Eero Lonkila Haapavedellä.

Vaikka Haapaveden Opisto on rehtorinsa Eero Lonkilan yli 20-vuotisella johtajakaudella kasvanut oppilasmäärältään nelinkertaiseksi, se luetaan yhä pienten oppilaitosten joukkoon. Nykyisenä suuruuden ekonomian aikana pienikin menestyy tekemällä yhteistyötä.

”Yhteistyöverkostojen rakentaminen leimaa jatkossa omaa työtäni yhä enemmän. Verkkoja on luotava eri puolille: toisiin oppilaitoksiin, yrityksiin, kuntiin ja niin edelleen”, Lonkila sanoo.

Nykyinen noin 250 opiskelijan oppilaitoskoko on Lonkilan mielestä Haapaveden Opistolle sopiva. Talo on riittävän iso ollakseen uskottava, mutta samalla se voi olla joustava ja yhteistyökykyinen.

”Se, että kokoa ei välttämättä tarvitse nyt kasvattaa, ei tarkoita sitä, etteikö kehitystä tapahtuisi. Tietynlainen kehityksen virta pitää olla menossa koko ajan. Paikoilleen ei voi jäädä.”

Opisto on viime vuosien aikana käynyt läpi valtavan kehityskauden. Oppilaitos pääsi ja lähti mukaan humanistiseen ammattikorkeakouluun Humak:iin, jonka uskottavuus on näihin päiviin saakka kyseenalaistettu tämän tästä.

”Nyt Humak on paikkansa löytänyt ja ansainnut. Vastikään korkeakoulujen arviointiryhmä antoi lausunnon, jonka mukaan Humak täyttää ammattikorkeakoulujen järjestämiselle asetetut laatuvaatimukset”, Lonkila kertoo.

Tämän lausunnon saaminen on vaatinut Haapaveden Opistoltakin henkilökunnan kovaa kouluttautumista, miljoonien markkojen rakennushankkeita ja tiivistä verkostoitumista muiden oppilaitosten kanssa.

”Nyt on edessä seuraava vaihe, jossa itse järjestelmän rakentamiseen ei enää tarvitse uhrata valtavasti voimia, vaan on uuden strategian ja todellisen kehitystyön aloittamisen aika”, Eero Lonkila sanoo.

Humakiin pääseminen on Lonkilan mielestä ollut valtava piristysruiske niin opistolle kuin koko Haapaveden kaupungille. Pelkästään erinomaiset toimitilat komeine Reijo Waara -saleineen tarjoaa kokonaan uudenlaiset puitteet esimerkiksi tapahtumien ja koulutustilaisuuksien järjestämiseen.

Eero Lonkila ei itse kuulu Humakin operatiiviseen organisaatioon, mutta omistajahallinnossa hän on tiiviisti mukana.

Haapaveden Opiston on koko sen 105-vuotisen historian ajan omistanut kannatusyhdistys, eikä Eero Lonkila vieläkään näe syytä muuttaa omistuspohjaa.

”Erilaisia kosketteluja milloin mihinkin suuntaan on vuosien varrella ollut, mutta tämä omistusmalli on osoittautunut toimivaksi.”

Kun Eero Lonkilalta kysyy, millainen rehtori hän on, hän vaivautuu hieman, mutta antautuu kuitenkin pohtimaan rooliaan.

”Helppoa hommaa oppilaitoksen johtaminen ei ole. Aina ei voi tehdä kaikille mieluisia päätöksiä, ja kun tavoitteet on yhteisesti asetettu, johtajan tehtävä on viedä niitä eteenpäin. Välillä tämä on aika yksinäistä puuhaa.”

”Vaikeinta on ihmisten johtaminen varsinkin tällaisessa organisaatiossa, jossa ihmiset ovat omilla aloillaan minua paljon parempia asiantuntijoita”, hän sanoo.

Eero Lonkila on mukana myös Haapaveden kunnallispolitiikassa. Valtuustossa hän istuu toista kauttaan.

”Siihen olen tyytyväinen, että Haapavesi on hakeutunut ennakkoluulottomasti yhteistyöhön eri suuntiin. Hyvä esimerkki tästä on yhteistyö Oulun yliopiston kanssa”, Lonkila sanoo.

Haapavedellä kiisteltiin joitakin vuosia sitten siitä, mihin seutukuntaan kaupunki haluaa kuulua. Päätökseksi tuli siirtyminen Nivala-Haapajärven seutukunnasta Siikalatvaan.

”Se oli onnistunut ratkaisu, joskaan nykyisin ei ole hirveätä merkitystä sillä, mihin hallinnolliseen alueeseen kuuluu. Yhteistyösuunnat muodostuvat tarpeiden mukaan. Se on nähtävissä, että aluekeskusohjelman myötä Oulun eteläisen alueen yhteistyö tiivistyy”, Lonkila toteaa.

Yhteistyötä pitää hänen mielestään vielä syventää.

”Tosiasia on, että tiettyjä kuntien toimintoja on pakko ryhtyä tuottamaan yhdessä. Sellaisia löytyy suurista palveluista kuten sosiaali- ja terveydenhuollosta ja opetustoimesta.”

Muuttovirran katkaiseminen on kunnallispoliitikon ykköshuoli Haapavedelläkin.

”Muuttoliike sysää liikkeelle paljon muitakin negatiivisia ilmiöitä. Täällä tilanne ei kuitenkaan ole lohduton.”

Eero Lonkilan vapaa-aika kuluu mieluiten perheen parissa kotitöissä ja matkustellessa. Golf-kärpänen häneen iski kolme vuotta sitten, eikä purema tunnu raapimalla paranevan.

”Se on erinomaista vastapainoa työlle.”

Merkkipäivänään Eero Lonkila on matkoilla.

SEPPO KANGAS

Seppo Kangas

Velvoittavat perinteet. Haapaveden Opisto on yli 100-vuotias oppilaitos. Eero Lonkila on johtanut sitä jo yli 20 vuotta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva