Lohikäärme ja Paavalin kieli

Anne Helaakoski

RAAHE Raahen museo viettää tänä vuonna toimintansa 140-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi Soveliuksen taloon on koottu näyttely museon vanhimmista esineistä. Nimekseen näyttely on saanut museon perustajaa, piirilääkäri Carl Robert Ehrströmiä lainaten, Museuumi - Siwistyksen wälikappale.

Raahen kaupungin piirilääkäriksi vuonna 1854 tullut Ehrström huomasi kaupunkilaisiin tutustuttuaan, että useimmissa kodeissa oli merenkulkijoiden mielenkiintoisia tuliaisia maailman eri kolkilta. Ehrströmin mielestä kaupungin kansainväliset yhteydet olivat suuri rikkaus ja hän näki niissä mahdollisuuden raahelaisten tiedon ja sivistyneisyyden lisäämiseksi.

Ehrström herätteli kaupunkilaisia museoideansa kannattajiksi ja keräsi rahalahjoituksia museon perustamisen pesämunaksi. Varsinainen museon syntymäpäivä on 21. lokakuuta 1862, jolloin Ehrströmin pamfletti museoiden hyödyllisyydestä ja tarpeellisuudesta julkaistiin Oulun Wiikkosanomissa.

Jo perustamisvuonna museoon saatiin ensimmäiset 250 esinelahjoitusta. Nykyään Raahen museon kokoelmiin kuuluu noin 50 000 esinettä.

Kuriositeetteja eri puolilta maailmaa

Suurin osa esineistä on merenkävijöiden museolle tekemiä lahjoituksia, muun muassa erilaisia mereneläviä aina sinihaista kaimaanin päähän, delfiinin pääkalloon ja syltpataan eli merikilpikonnaan. Löytyypä vitriinistä myös lohikäärmeenpoikanen Kiinasta.

”Merimiehet pistivät välillä tuomisiaan vähän ehdolle”, toteaa museoamanuenssi Eija Turunen. ”Löytyyhän museon puolelta myös pullollinen Epygtin pimmeyttä.”

Monet esineet ovat nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä. Sellaisia ovat muun muassa mamselli Amanda Nygrenin matkoiltaan tuomat kangastilkut, joista toinen on saksittu kuningas Eerik XIV:sta peitteestä ja toinen paavin istuimen taustakankaasta. Varsinainen aarre on Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten rakastajalleen kreivi Axel von Fersenille aikoinaan ojentama orvokki.

Merenelävien lisäksi museolle on lahjoitettu myös suuri määrä mineraalinäytteitä ja fossiileja. Vitriinistä löytyy esimerkiksi Maltalta löytynyt Pyhän Paavalin kieleksi väitetty esine, joka kylläkin osoittautui muinaishain hampaaksi.

”Erityisesti merikapteenit tunsivat hyvin raamatun kertomukset ja antiikin tarinat. Matkoilla he kävivät mieluusti noilla paikoilla ja ottivat mukaan jotain tuliaista”, kertoo Turunen.

Oman nurkkansa näyttelyyn ovat saaneet merikapteenit Anders Lindman ja Hans Johan Leufstadius, jotka kilvan lahjoittivat museolle esineitä. Leufstadius muistetaan parhaiten maailman vanhimman sukelluspuvun, Wanhan Herran lahjoittajana.

Museotoiminta oli vilkasta purjelaivakauden kukoistuksen ajan, mutta sen päätyttyä museokin vietti hiljaiseloa. Vasta 1980-luvulla Aulis Forssin tultua museonjohtajaksi toiminta virisi jälleen Ehrströmin aikaisella innolla, kertoo Eija Turunen.

Museon 140-vuotisnäyttely on avoinna 28. heinäkuuta saakka. Elokuussa on vuorossa kesän toinen näyttely, Mopo - vauhdin hurmaa lähimenneisyydestä.

Sitaatti:

Museumit eli wissin kaawan mukaan järjestetyt, kootut kappaleet, owat jo useammissa siwistyneissä maissa pidetyt woimalisisna wälikappaleina siwistyksen lewittämiseen.

Piirilääkäri Carl Robert Ehrström pamfletissaan Oulun Wiikkosanomissa 21.10.1862.

Anne Helaakoski

Suomen vanhin. Piirilääkäri Carl Robert Ehrströmin perustama Raahen museo on Suomen vanhin paikallismuseo.

anne Helaakoski

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva