Kuolleita

Reino Karkama.

Majuri evp. Reino Karkama (Grape) syntyi Simossa vuonna 1905 ja vietti siellä varhaislapsuutensa. Koulunsa hän kävi Oulussa, viimeksi Oulun yhteislyseossa. Pääosan elämäntehtävästään hän suoritti suojeluskuntien ja puolustusvoimien palveluksessa. Palvelusaikana majuri Karkamalle uskottiin useita luottamustehtäviä eri joukko-osastoissa ja varuskunnissa.

Lapsuudesta saakka liikunta ja urheilu olivat hänelle läheisiä. Järjestötoimintaan majuri Karkama osallistui monella eri tavoin. Jo koulupoikana hän toimi Oulun Pyrinnön aktiivisena jäsenenä ja saavutti seuran edustusurheilijana useita piirin mestaruuksia eri lajeissa. Ampumaurheilua on harrasti Oulun Metsästys- ja Ampumaseuran ja Upseerien Ampumayhdistyksen jäsenenä. Hän pelasi pesäpalloa Oulun Pyrinnön sekä Oulun suojeluskuntapiirin edustusjoukkueissa useiden vuosien ajan. Hän oli myös suunnistuksen uranuurtajia Pohjois-Suomessa. Urheilun hyväksi tekemästään työstä hänelle on myönnetty Suomen urheilun pronssinen ja hopeinen ansiomitali, Oulun Pyrinnön kultainen ansiomerkki sekä SVUL:n ansiomerkki.

Vuonna 1934 Reino Karkama solmi avioliiton toimistovirkailija Elina Sairasen kanssa, ja heidän yhteiselämänsä kesti aina puolison kuolemaan saakka vuonna 1988. Tästä avioliitosta syntyi kolme lasta, kaksi poikaa ja tytär.

Majuri Karkama seurasi läpi elämänsä aktiivisesti poliittista ja yhteiskunnallista elämää, luki paljon ja säilytti siksikin henkisen vireytensä viimeisiin elinvuosiinsa saakka. Mielipiteiltään hän oli vielä vanhoina päivinään vapaamielinen ja uudistuksiin valmis, useissa ammatti- ja järjestötehtävissään varhemmin jopa radikaali.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva