Tunturikeskukset tiivistyvät

Rukalle on tulossa uusia rakennuspaikkoja suoraan tunturiin

Aku Ahlholm

KUUSAMO Pohjoisen suuret hiihtokeskukset eivät enää niinkään laajene vaan tiivistyvät. Kuluneen huippukauden jälkeen Rukalla odotetaan jo kuumeisesti kaavamuutoksia.

”Kaavaan ei mahdu enää uusia isoja rakennushankkeita. Nykyiseen kaavaan sopii vielä kokoustilahanke, joka toivottavasti lähtee kesällä liikkeelle”, kertoo Rukakeskuksen toimitusjohtaja Miia Porkkala.

Rukan asemakaava laajenee aikaisintaan kesällä 2003 tunturin eteläpäähän, jonne tulee 20 uutta tonttia edustusmökeille.

Alueelle voi tulla myös Kalliohotelli ja asuntovaunualue, joka joudutaan siirtämään keskusaukion pysäköintipaikkojen alta.

Jos rakennukset toteutuvat, niiden viereen tulee uusi laskettelurinne.

”Se riippuu siitä, miten reippaasti uudet rakennukset tulevat työn alle. Meillä ei vielä ole kapasiteettipulaa, mutta tulevaisuutta varten on haluttu pitää varaus rinnealueen laajennukselle”, Miia Porkkala sanoo.

Jo ensi kesänä eturinteisiin rakennetaan uusi freestylerinne.

Luonnos nähtävillä

Arkkitehti Vuokko Panula-Ontto Kuusamon kaupungin maankäytöstä kertoo, että kaavaluonnos oli jo nähtävillä, ja syksyllä se tuodaan ehdotuksena uudelleen nähtäville.

Niin sanotulle Maston alueelle laajenevan asemakaavan tarkoitus on tiivistää hiihtokeskusta parhaillaan tarkistettavan Rukan osayleiskaavan mukaisesti.

Vuokko Panula-Ontto sanoo, että tunturi ei ole enää koskematon, joten rakentamisen on hyvä tiivistyä sinne myös ympäristöä ajatellen.

Kuusamon kaupunginvaltuusto on perinteisesti ollut melko myötämielinen Rukan rakentamiselle, sillä jo rakennettua tunturia edelleen tiivistämällä säästetään muita alueita.

Voimassa olevassa kaavassa Maston alue on retkeily- ja ulkoilualuetta. Etelässä se rajoittuu Juhannuskallion suojelualueeseen.

Alue sisältää niin sanotun kalliohotellin korttelin, johon on jo aikaisemmin suunniteltu näyttävää hotellia. Kalliohotelliin tunturin laella suunniteltiin jopa maanalaisia hissejä.

Tällä hetkellä Metsähallituksen omistamalle alueelle ei Vuokko Panula-Onton mukaan ole tehty sitovia varauksia rakentamisesta.

Investoinnit näkyivät

Rukalle valmistuivat viime keväänä toistaiseksi suurimmat investoinnit: muun muassa kaksi hotellia ja useita uusia ravintoloita. Toimitusjohtaja Miia Porkkalan mukaan niiden vaikutus näkyi jo selvästi.

”Oli hirvittävän hyvä kausi. Kokonaiskasvu tulee todennäköisesti olemaan 14 prosenttia eli neljä prosenttia yli odotusten.”

Tulevalle talvelle keskus aikoo asettaa kymmenen prosentin kasvutavoitteen, sillä isojen investointien vaikutukset näkyvät Porkkalan mukaan useita vuosia.

Rukan kausi ei ole vielä ohi. Hissit pyörivät äitienpäivään saakka, ja kesäkuun alussa aukeaa kesärinne.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva