Laser voi pelastaa kaksoset

Kohdunsisäinen sikiöhoito aloitettiin Oysin naistenklinikassa

Vuokko Pentzin

OULU Oysin naistenklinikassa on ensimmäistä kertaa Suomessa tehty kohdunsisäinen laserhoito kaksossikiöiden pelastamiseksi.

Kaksosraskauksista 20-30 prosentissa sikiöt jakavat yhteisen istukan. Yleensä kaikki sujuu normaalisti, mutta 10 prosentissa näistä raskauksista molemmat sikiöt ovat vaarassa menehtyä istukan poikkeavien yhdyssuonten vuoksi. Toista sikiötä uhkaa vaikea anemia ja näivettyminen ja toinen saa liikaa verta ja kärsii sydämen vajaatoimintaan johtavasta vaikeasta turvotuksesta, jolloin raskaus yleensä päättyy keskenmenoon.

Laserhoidossa ohjataan tähystin istukan pinnalle ja suljetaan poikkeavat yhdyssuonet polttamalla, jolloin tilanne korjaantuu ja molemmat sikiöt saavat oman osansa istukassa hapettuneesta verestä.

Hoito ei ole riskitön. Tähystin, jonka halkaisija on 2,3 milliä, voi aiheuttaa kohdun supistelua ja lapsiveden tihkumista. Keskenmenon riski on noin 7 prosentin luokkaa. ”Valitettavasti ei ole lääkettä ehkäisemään tätä riskiä. Kehitteillä on liima tähystimen reiän sulkemiseksi, mutta sekään ei välttämättä auta”, kertoi dosentti Aydin Tekay, joka johtaa sikiölääketieteen tutkimusyksikköä Oysin naistenklinikassa.

Dosentti Tekay teki ensimmäisen kaksossikiöiden laserhoidon vappuaattona rovaniemeläiselle potilaalle. Hoito onnistui hyvin ja potilas pääsi kolmen vuorokauden kuluttua kotiin.

Kun hoito on osaavissa käsissä, lähes 80 prosentin varmuudella äiti saa pitää lapsista ainakin toisen. Molempien vauvojen mahdollisuus pelastua on noin 50 prosenttia.

Ilman hoitoa tilanne voi nopeasti riistäytyä hallinnasta, jolloin molemmat sikiöt menehtyvät. ”Vähemmän rajussa tilanteessa päästään kiikun kaakun 27.-28. raskausviikolle. Tämän ikäisten lasten kanssa pärjätään jo suhteellisen hyvin kohdun ulkopuolellakin. Riskien vuoksi en tekisi laserhoitoa enää 26. raskausviikon jälkeen vaan hätätilanteessa tekisin keisarinleikkauksen ja hoitaisin lapset teho-osastolla”, Aydin Tekay kertoo.

Hän on opiskellut laserhoidon tekniikan Lontoossa. ”Tekninen osaaminen ei ole ainut mitä tarvitaan. On osattava myös erottaa, ketkä potilaat pitää hoitaa ja ketkä on parempi laittaa seurantaan. Tämän oppiminen vie vuosia.”

Hoito keskitettävä yhteen klinikkaan

Istukan yhdyssuonten poikkeavuuteen liittyviä riskiraskauksia on Suomessa niin vähän, että hoito olisi keskitettävä yhteen klinikkaan. ”Jotta taito ja osaaminen pysyvät käsissä, minimimäärä on 10-20 hoitoa vuodessa. Tiimissä voi olla 2-3 koulutettua asiantuntijaa”, dosentti Tekay arvioi.

Oysissa hoidetaan vuosittain noin 3 600 synnytystä, joista kaksossynnytyksiä on 45-50. Niiden määrä on lisääntynyt koko maassa voimakkaasti lapsettomuushoitojen seurauksena. Kun aiemmin Suomessa kaksosraskauksia oli noin 1 prosentti, osuus on nykyisin 1,6 prosenttia. Määrä on laskemaan päin, kun lapsettomuushoidoissa ei enää siirretä kohtuun useita alkioita yhdellä kertaa.

Kaikissa kaksosraskauksissa ei kehity ongelmia, vaikka sikiöt jakaisivat yhteisen istukan. Yhdyssuonista huolimatta sikiöiden saama verimäärä voi olla tasapainossa.

Vaarallinen tilanne syntyy, jos toisen sikiön veri ei palaudu takaisin istukkaan vaan karkaa yhdyssuonen kautta suoraan toiseen sikiöön. ”Silloin luovuttaja näivettyy ja vastaanottaja kasvaa epänormaalisti. Toinen kuivuu omiin kalvoihinsa ja toisen pieni sydän ei kestä verivolyymin kasvun aiheuttamaa kuormitusta”, Aydin Tekay kuvaili.

Vaarallinen tilanne saattaa kehittyä äkillisesti muutamassa päivässä. ”Koulutuksessa olemme korostaneet, että nämä riskiraskaudet olisi saada tarkkaan seurantaan jo10.-14. raskausviikolla. Toteamiseen tarvitaan vain kunnollinen ultraäänilaite ja innostunut tekijä. Rovaniemeläisen potilaan löysi neuvolalääkäri, joka osasi tehdä oikean havainnon ja lähetti potilaan Lapin keskussairaalaan. Sieltä otettiin yhteys meihin, ja me sanoimme että lähettäkää potilas tänne ja äkkiä.”

Jukka leinonen

Kaksoset pulassa. Tampereen yliopistollinen sairaala lähetti Jaana Oksasen Ouluun sikiöiden laserhoitoon. Ääneskoskelaisen Jaanan raskaus on 19. viikolla. Dosentti Aydin Tekay tutki tiistaina pikkukaksosten vointia ultraäänilaiteella ennen leikkaussalissa tapahtuvaa laserhoitoa.

Suuri mahdollisuus. Laserhoidolla ainakin toinen kaksonen pelastuu noin 80 prosentin todennäköisyydellä. Kuvassa 13. viikon ikäinen sikiö.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva