Uutta Raahea rakennetaan

Järjestelytoimikunta aloittaa uuden kunnan toimintojen yksityiskohtaisen järjestelyn heti

Helge Murtovaara

RAAHE Uuden Raahen valmistelutyö on muuttunut täysipäiväiseksi työksi. Pattijoen kunnanhallitus ja Raahen kaupunginhallitus nimesivät maanantai-iltana asiaa valmistelevaan järjestelytoimikuntaan kumpikin kuusi jäsentä.

Vaikka uuden Raahen järjestelytoimikunnan nimittää virallisesti maaherra Eino Siuruainen, aloittaa toimikunta toimintansa välittömästi. Kaupunginjohtaja Jaakko Nahkurin ja kunnanjohtaja Ilmo Arvelan mukaan toimikunnan tehtävänä on valmistella uuden kaupungin hallinnon järjestämistä jo sovitulta pohjalta.

Toimikunnan tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat uuden kunnan toimintojen yksityiskohtainen järjestely, henkilöstön sijoittaminen sekä talousarvion ja -suunnitelman valmistelu. Kuntajohtajat asettavat järjestelytoimikunnan lisäksi muitakin työryhmiä ja palvelukeskusten johtajat ryhtyvät valmistelemaan yhteistä toimialoittaista fuusiosuunnitelmaa.

”Esimerkiksi opetustoimen osalta suunnittelu on jo pitkällä”, Arvela sanoo.

Uusi Raahe aloittaa ensi vuoden alussa

Raahen kaupungin henkilöstöpäällikkö Pertti Malkki on vapautettu nykyisistä tehtävistään päätoimisesti valmistelemaan kuntajohtajien apuna yhdistymistä.

Hän vertaa työtä elefantin syömiseen - työ on suuri, mutta paloina se onnistuu. Aikaa on riittävästi siihen, että uusi Raahe aloittaa ensi vuoden alussa.

”Ne asiat, joiden pitää olla valmiina vuodenvaihteeseen mennessä, aloitetaan ensin ja ne asiat, joilla ei niin kiirettä ole, tehdään myöhemmin. Tämä on monen vuoden prosessi. Alussa tämä on asioiden tahdistamista ja aikataulun löytämistä.”

Henkilöstösuunnittelu käynnistyy välittömästi, sillä syyskuun 30. päivään mennessä jokaiselle työntekijälle pitää olla paikat. Arvela, Malkki ja Nahkuri korostavat toiminnan avoimuutta joka tasolla. Jokaista työntekijää kuunnellaan.

”Henkilöstön kuuleminen on tärkeää”, Malkki vakuuttaa.

Henkilöstösuunnittelussa tarkastelujakso ulottuu seuraavaan viiteen vuoteen. Tarkoituksena on ottaa huomioon jo tässä vaiheessa luonnollinen poistuminen ja sen vaikutukset uuden Raahen organisaatioon. Luonnollisen poistuman arvioidaan korkeimmillaan nousevan jopa 25 henkilöön vuodessa.

Suomen toiseksi suurin kaupunginvaltuusto

Malkki näkee kehittämis- ja rakentamistyön mahdollisuuksia erinomaisina. Hyvin harvoin kuntasektorilla päästään tekemään kehittämistyötä unelmatilanteen kautta samalla, kun kehittämiseen on tarjolla runsaasti lisäeuroja. Esimerkiksi henkilöstön kehittämis- ja koulutustyötä helpottaa 250 000 euron vuotuinen määräraha viidelle vuodelle.

”Määrärahalla pystytään tavoitteita tukevaan koulutus- ja kehittämistyöhön. Kun tarpeet kohdennetaan oikein, saadaan sillä paljon hyvää aikaan.”

Järjestelytoimikunta toimii käytännössä uuden kunnan kunnanhallituksena siihen saakka, kunnes yhdistynyt valtuusto valitsee kaupunginhallituksen. Uusia kunnallisvaaleja ei toimiteta, vaan uuden Raahen asioista päättää vaalikauden loppuun saakka 70 valtuutettua. Helsingin kaupunginvaltuuston jälkeen se on Suomen toiseksi suurin valtuusto.

”Tällä hetkellä on tavallaan kolme kuntaa; Pattijoki, Raahe ja uusi Raahe. Pattijoki ja Raahe hoitavat palvelutuotantoansa vuoden loppuun saakka, uusi Raahe tekee työtä myös koko ajan. Esimerkiksi kaikki ne asiat, jotka koskevat uutta Raahea, päättää uusi iso valtuusto”, Arvela muistuttaa.

Helge Murtovaara

Faktaboksi Raahen ja Pattijoen kuntaliitoksen järjestelytoimikunnan jäsenistä.

Uuden Raahen valmistelijat

Raahen kaupungin edustajat toimikuntaan:

- Kauko Lumiaho (kesk.)

- Marja-Leena Kyrö (kesk.)

- Kari Hannula (kok.)

- Pentti Kunnasmäki (vas.)

- Eila Kähkönen (vas.)

- Virpi Aho (sd.)

Pattijoen kunnan edustajat toimikuntaan:

- Eero Siniluoto (kesk.)

- Simo Vedenoja (kesk.)

- Maarit Vähäsarja (kesk.)

- Pirkko Ahokas-Tuohinto (kesk.)

- Arvi Pietilä (sd.)

- Niilo Ojala (vas.)

Lisäksi kaikille toimikunnan jäsenille on valittu henkilökohtainen varajäsen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva