Kuolleita

Terho Perkkiö. Ylivieskalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Terho Olavi Perkkiö kuoli 1.5. Ylivieskan terveyskeskuksessa 80-vuotiaana.

Yliviekalaissyntyinen Perkkiö tienasi pikkurahaa muotokuvia maalaamalla jo rintamalla. Oman maalausyrityksen aikana Perkkiö urakoi mittavimpina töinään seitsemän kirkon maalaukset.

Taideharrastuksesta tuli lukuisten kirjekurssien avulla varsinainen ammatti vuonna 1964. Hän toimi myös kuvaamataidon opettajana Sievissä, Nivalassa ja Ylivieskassa.

Perkkiö tuotti yli 30 vuoden aikana satoja taideteoksia, joita on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä eri puolilla Suomea. Hänen töitään on hankittu myös julkisiin tiloihin.

Terho Perkkiö oli Pohjois-Suomen taiteilijaseuran perustajajäsen ja muun muassa seuran puheenjohtaja vuosina 1970-72. Hän oli Ylivieskan Seudun Taideyhdistyksen perustajajäsen, johtokunnan jäsen ja näyttelyjaoksen puheenjohtaja 1970-73. Hän oli myös Suomen Sotainvaliditaiteilijat ry:n jäsen.

Ylivieskan kaupungin kulttuuripalkinnon Perkkiö sai vuonna 1998. Samassa yhteydessä taiteilija lahjoitti mittavan taidekokoelman Ylivieskan kaupungille.

Perkkiön töille ovat ominaista taiteilijan suhde ympäristöön, luontoon ja perinteisiin. Hänen Ylivieskan kirkkoon lahjoittamansa krusifiksi kertoo hengellisen elämän ja erityisesti kotikirkon merkityksestä.

Taiteentekemisen rinnalla puutarhanhoito yhdessä puolison kanssa rikastutti Perkkiön elämää. Puutarha palkittiin vuonna 1995 kaupungin kauneimpana.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva