Kuukausi aikaa lähtöön

Raahen Fiiaan kulttuuripurjehdukselle oli ennätysmäärä hakijoita

Anne Helaakoski

RAAHE Ensi kesän nuorisopurjehdukselle Islantiin lähtevää kuunari Raahen Fiiaa kunnostetaan täyttä vauhtia aluksen historian pisintä purjehdusta varten. Raahen Purjelaivasäätiön toiminnanjohtaja Timo Markkanen kertoo Fiian peruskunnostuksen olevan mittavan.

”Pääkoneet ja vaihteistot on nyt käyty läpi. 12 purjehduskesän jälkeen oli tehtävä iso ja kallis remontti. Kustannuksia remontista on ollut 50 000 euroa.”

Vaikka suurimmat työt ovatkin jo takana, kunnostustalkoot jatkuvat toukokuun viimeiselle viikolle saakka. Purjehduksen ensimmäiselle jaksolle Raahesta Gotlannin kautta Kööpenhaminaan Fiia lähtee 5. kesäkuuta. Kaiken kaikkiaan purjehdus kestää kolme kuukautta.

Sekä matkalle lähtevät nuoret että aluksen miehistö on valittu talven aikana. Miehistön kanssa on pidetty kaksi palaveria Helsingissä ja tulossa on vielä viikonlopun pituinen miehistökoulutus Raahessa.

Nuoria viidessä jaksossa tehtävälle purjehdukselle mahtuu yhteensä 45. Likimainkaan kaikki kiinnostuneet eivät päässeet matkalle mukaan, sillä yhteydenottoja asiasta tuli lähes 350, kertoo Markkanen. Valitut nuoret ovat kotoisin kaikista Pohjoismaista sekä Virosta.

Raahesta lähtevään ensimmäiseen retkikuntaan kuuluu yhdeksän nuorta sekä kapteeni, perämies ja gasteina sekä teemaohjaajina toimivat taidekasvatuksen opiskelijat Taina Mannila ja Mari Järvinen. Mannila ja Järvinen ovat mukana koko kolme kuukautta kestävän purjehduksen ajan.

Matkaa voi seurata myös maista käsin

Fiian ensi kesän kulttuuriteemainen nuorisopurjehdus on saanut nimekseen Pohjoisia viestejä meriltä. Projektin järjestäjinä ovat Suomen Purjelaivasäätiö, Taideteollinen korkeakoulu sekä Raahen Purjelaivasäätiö. Projektin suojelijana toimii kulttuuriministeri Suvi Lindén.

Purjehdus jakautuu viiteen eri legiin, joilla kullakin on oma kulttuuriteemansa. Matkantekoa ja retkikunnan lähettämiä taideviestejä on mahdollista seurata myös maissa.

Matkan kokemuksista kerätään viestejä radioon ja internetiin. Vierailusatamissa järjestetään tapahtumia ja näyttelyitä yhteistyössä paikallisten isäntien kanssa.

Timo Myllykoski

Vielä maissa. Lapaluodon satamassa peruskorjattu kuunari Raahen Fiia odottaa vesillelaskua ja mastojen paikoilleen asettamista. Kuukauden päästä Fiia suuntaa keulansa Islantia kohti.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva