Juristi uskoo kilpailuttamiseen

50-vuotias

Anja Karvonen-Kälkäjä Oulussa.

Varatuomari, sopimuslakimies Anja Karvonen-Kälkäjällä on selvä mielipide hyvinvointipalvelujen kilpailuttamisesta.

"Kilpailuttaminen on hyvä asia, se varmasti nostaa laatua. Aina ei laatuasioita edes mietitä, jos kunnalla on monopoliasema. Kun kilpailutetaan, pitää kaikkien miettiä niitä, myös kunnan. Juuri kilpailuttamisen myötä on moni epäkohta tullut esille."

Karvonen-Kälkäjä on erikoistunut neuvomaan sekä palvelujen ostajia että tarjoajia sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamiseen ja kilpailuttamiseen liittyvissä asioissa. Asiantuntemustaan hän hyödyntää paitsi itsenäisenä yrittäjänä, myös Vanhustyön keskusliiton lakimiehenä sekä Terveys- ja sosiaalialan yrittäjät TESO ry:n hallituksen jäsenenä.

Neuvontaa kaipaavat niin kunnat, yrittäjät kuin TE-keskusten asiakkaatkin. Työtään Karvonen-Kälkäjä kuvailee hyvin monimuotoiseksi: sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoajan ja ostajan on otettava huomioon muun muassa ammattitaitovaatimukset, tilakysymykset, kannattavuus sekä lainsäädännön asettamat reunaehdot.

Viimeksi mainittuja Karvonen-Kälkäjä pitää selkeinä ja riittävinä. Asiakas ja potilas voivat olla hänen mukaansa turvallisin mielin. Ajan tasalla oleva lainsäädäntö on asiakkaan ja potilaan oikeusturvan takeena. Kilpailuttamisen lieveilmiöt ovat vähäisiä ja johtuvat enemmänkin asian uutuudesta kuin itse järjestelmästä.

"Ei ehkä osata eikä tunneta palveluja. Tavaroitten kilpailuttamisessa on helpompi nähdä, ovatko ne samanlaisia ja paljonko ne maksavat, mutta palvelut ovat jo vaikeammin määriteltävissä."

Karvonen-Kälkäjä kertoo kuitenkin törmäävänsä työssään välillä myös aika raadollisiin ilmiöihin. Hän katsoo, etteivät päättäjät ole aina riittävän tietoisia kilpailuttamisen myönteisistä vaikutuksista, kustannusten kurissapysymisestä ja laadun kohoamisesta.

"Kuntahan voi ostaa itseltäänkin, ei kilpailu tarkoita pelkästään yksityistämistä", Karvonen-Kälkäjä muistuttaa. "Enempi toivoisi päätöksenteossa asiantuntemusta ja asiantuntijoiden näkökulmia ja sitä, että päätökset tehtäisiin niiden pohjalta."

Haapajärvellä syntynyt, Helsingissä oikeustieteen kandidaatiksi lukenut Anja Karvonen-Kälkäjä perehtyi sosiaali- ja terveysalan kysymyksiin toimiessaan Oulun lääninhallituksen ylitarkastajana. Vuonna 1994 tuli oman yrityksen perustamisen vuoro, vaikkei oman erikoisalan kasvusta ollut vielä tietoakaan.

"Ehkä oli semmoinen sisäinen tunne, että nyt pitää lähteä yrittäjäksi, jos aikoo toteuttaa haaveensa omasta yrityksestä. Laman kynnyksellä yritys oli rohkea, mutta haastava”, yrittäjäperheen tytär selvittää.

Sittemmin palvelujen ulkoistaminen ja kilpailuttaminen on lisääntynyt merkittävästi. Asiantuntijalle riittää töitä, kysyntää on enemmän kuin ehtii tarjota.

"En odottele eläkeikää, sillä työ on mielenkiintoista.Varmaan olen sentyyppinen, että olen työn syrjässä aina kiinni. Elämä on tarjonnut paljon mielenkiintoisia haasteita".

Myös yksityiselämän puolella tekemistä riittää. Karvonen-Kälkäjä tunnetaan tuttavapiirissään innokkaana maailmanmatkaajana ja matkojen järjestäjänä. Matkailuun liittyy olennaisesti kieltenharrastus.

Eikä unohtaa pidä viime aikojen suurinta tapahtu,aa: kahdeksan kuukautta sitten Karvonen-Kälkäjä meni naimisiin. Mukana seurasi suurperhe.

Anja Karvonen-Kälkäjä vastaanottaa onnitteluita torstaina 2. toukokuuta kello 14-16 Ainolanportissa osoitteessa Kasarmintie 8 A 49. Varsinainen juhlatilaisuus pidetään perjantaina 3. toukokuuta Pyhän Tuomaan kirkossa kello 16 alkaen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva