Särkijärvestä tuli taas oikea järvi

Kuivatuskunnostus onnistui hyvin

Petri Hakkarainen

UTAJÄRVI Puolitoista vuotta kuivillaan ollut Särkijärvi on kevättulvien myötä saanut vetensä takaisin. Ainutlaatuinen kuivatuskunnostus näyttää onnistuneen hyvin.

Reilun neliökilometrin laajuinen järvi oli pahoin liettynyt ja rannoiltaan umpeen kasvanut. Kalliin ruoppauksen sijaan päädyttiin kokeilemaan menetelmää, jossa järvi lasketiin tyhjäksi ja liejun annettiin tiivistyä jääkannen alla ja auringon paahteessa.

Tuotantopäällikkö Reino Enbuske Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta kertoo, että lieju on painunut kasaan keskimäärin 30 senttiä. Tutkimusten mukaan tiivistyminen on pysyvää.

”Järven tilaa seurataan nyt tarkkaan. Kuivatusmenetelmä on herättänyt kovasti kiinnostusta, sillä näin suuressa kohteessa sitä ei ole aikaisemmin Suomessa kokeiltu. Jos tulokset ovat niin hyvä kuin nyt näyttää, menetelmää käytetään varmasti lukuisilla järvillä ympäri Suomea”, Enbuske arvelee.

Kalakantakin uusiksi

Kiiminkijoen latvavesiin kuuluvan järven uusiminen kalastoa myöten maksaa noin 387 000 euroa. Ruoppauskunnostuksen hinta olisi ollut jopa kymmenen kertaa kalliimpi.

Valtaosan töistä rahoittaa EU ja ympäristöministeriö, mutta maksajina ovat myös Utajärven kunta ja yksityiset maanomistajat.

Särkijärven osakaskunnan puheenjohtaja Juhani Ollila katselee Särkijärven laineiden liplatusta hyvillä mielin. Remontti on mennyt niin hyvin, että nyt uskaltaa suunnitella jo kalaistutuksiakin.

”Siianpoikasia ja pyyntikokoista kirjolohta sinne ainakin laitetaan. Ensi kesä rauhoitetaan verkkopyynniltä ja lohikaloja saa ottaa lupaa kohti korkeintaan kaksi vuorokaudessa”, Ollila juttelee.

Noin sadan vakituisen ranta-asukkaan ja kymmenien mökkiläisten kotijärvi täyttyy kalalla luonnostaankin: Särkijoen kapeaa uomaa myöten on noussut haukia välillä massoittain.

Iso osa nousijoista on onnistunut keplottelemaan itsensä säännöstelypadon yläpuolelle, vaikka haavi- ja atrainmiehet ovat verottaneet kalaparvia reippaasti.

Järven kuivaus paljasti nähtäväksi myös kiehtovan palan menneisyyttä. Viime syksynä järven kapeikosta löydettiin kolme kalapatoa, joista vanhimman arvellaan olevan peräisin kivikaudelta.

Täynnä on. Juhani Ollila toteaa, että Särkijärvestä riittää jo hyvin vettä lasku-uomaankin.

Kylän sydän. Keskellä kylää sijaitseva Särkijärvi aiotaan ottaa koko kylän vaalinnan kohteeksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva