Kuorsaus hidastaa kasvua

Alle kymmenvuotiaista lapsista 2-3 prosenttia kärsii uniapneasta

Vuokko Pentzin

OULU Kuorsaus voi olla lapsella merkki vakavasta unihäiriöstä. Oulussa valmistuneen tutkimuksen mukaan alle 10-vuotiaista lapsista 2-3 prosentilla on uniapnea, joka saattaa häiritä kasvuhormonin erittymistä ja johtaa kasvun hidastumiseen.

Lapsen uniapnea paranee yleensä nielu- ja kitarisaleikkauksella. Pelkkä kitarisaleikkaus ei useinkaan auta. Kun oireet hoidon jälkeen häviävät ja lapsen yöuni rauhoittuu, kasvuhormonin erityskin palaa normaaliksi.

Lääketieteen lisensiaatti Peter Niemisen väitöstutkimuksessa oli 78 Oulun seudulla asuvaa 3-10-vuotiasta lasta, joilla oireiden perusteella epäiltiin uniapneaa. Lapsille tehtiin yön yli kestävä unirekisteröinti, joka paljasti, että 32 lapsella oli uniapnea ja 46 lasta luokiteltiin kuorsaajiksi.

Kuorsaus voi olla viatontakin. Alle kymmenvuotiaista lapsista 10 prosenttia kuorsaa nukkuessaan jatkuvasti ja ajoittain joka neljäs.

Jos kuorsaavan lapsen yönuni on levotonta ja hän kääntyilee rauhattomasti ja hänellä lyhyitä, toistuvia hengityskatkoksia, kysymys voi olla hoitoa vaativasta uniapneasta. Peter Niemisen mukaan uniapneaa on pienillä imeväisilläkin, mutta tavallisimmin oireisiin kiinnitetään huomiota lapsen ollessa muutaman vuoden ikäinen. Lapsuuden uniapnea on pojilla ja tytöillä yhtä yleinen, mutta aikuisiässä miehet sairastuvat siihen useammin kuin naiset.

Toisin kuin aikuisilla, lapsilla uniapnea ei yleensä aiheuta päiväväsymystä. Lapsi voi pikemminkin olla ylivilkas, rauhaton ja ärtyisä.

Isot nielurisat lisäävät riskiä

Aikuisilla uniapneaan liittyvät hengityskatkokset ja hapenpuute lisäävät korkean verenpaineen ja sydäninfarktin sekä aivosairauksien vaaraa. Lapsilla näistä ei ole selvyyttä. Peter Niemisen mukaan on mahdollista, että myös lapsilla uniapnea nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä.

Kasvuhormonin erittymisen häiriöistä oululaistutkimuksessa löytyi selviä merkkejä. Kasvuhormonin eritys on vilkkainta syvän unen aikana. Kun lapsen uni on levotonta ja katkonaista, hormonin erityskin häiriintyy. Verimittauksissa todettiin, että tätä tapahtui myös kuorsaavilla lapsilla, jotka eivät poteneet varsinaista uniapneaa.

Leikkaushoidon jälkeen kasvuhormonin välittäjäaineiden pitoisuudet ja suhteellinen paino lisääntyivät merkittävästi.

Tutkimus osoitti selvästi, että pelkkä kitarisan poisto ei auta uniapnean ja kuorsaamisen haittoihin. Uniapnean riski oli selvästi korkeampi lapsilla, jotka kuorsasivat ja joille oli aiemmin tehty kitarisaleikkaus.

”Suuret nielurisat lisäävät uniapnean riskiä. Nielurisaleikkauksiin on kuitenkin suhtauduttu paljon varauksellisemmin kuin kitarisan poistoon, koska siihen liittyy yli viikon kestävä jälkikipu ja myös jälkivuotoa. USA:ssa ajatellaan, että nielurisaleikkausten väheneminen on yksi syy lasten uniapneaan”, Peter Nieminen kertoo.

(Vauvan kuva)

Arkisto

Tuhinaa. Imeväisikäiset yleensä vain tuhisevat nukkuessaan, mutta aivan pienetkin voivat myös kuorsata. Yleensä oireisiin kiinnitetään huomiota vasta lapsen ollessa muutaman vuoden ikäinen.

(päiväkotilapsia)

Jarmo Kontiainen

Unta kehräten. Kehräys voi muuttua unen syvetessä lapsillakin kuorsaukseksi. Tässä iässä kuorsaus on yhtä yleistä tytöillä ja pojilla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva