Värin ja kuvion voimaa

Liminkalainen tekstiilisuunnittelija Eija Nevala on erikoistunut julkisiin tiloihin.
Esimerkiksi kouluissa tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän yksilöllisiä ratkaisuja.

Anne Helaakoski tekstit // Jukka-Pekka Moilanen kuvat

Tekstiilisuunnittelija Eija Nevala pahoittelee Limingassa kotinsa yhteydessä sijaitsevan työtilansa autiutta. Rutkasti kankaita on lähtenyt Pikisaaren Vanhalle Villatehtaalle, missä Nevalalla on Showroom 3. helmikuuta saakka.

Ei työtila toki aivan tyhjä ole. Kangaspakkoja on hyllyillä, kangasnäytteitä on ripustettuna tankoihin, hyllyillä on tyynyjä ja pöydän vieressä kangaspäällysteinen rahi. Kaikki Nevalan itse suunnittelemia.

Nevala on erikoistunut julkisten tilojen tekstiilisuunnitteluun. Hänen asiakkainaan on muun muassa kouluja, päiväkoteja, hoiva- ja sairaalatiloja sekä uusimpana aluevaltauksena hotelli.

Nevalalla on takanaan pitkä ura tekstiilien suunnittelun parissa. Vuodesta 2005 hän on luotsannut omaa yritystään. Nevalaa kiinnostaa julkinen tila työ- ja toimintaympäristönä.

– Se on oikeastaan tilan ja tunnelman rakentamista tekstiilien avulla. Se ei ole vain kuoseja, vaan kokonaissuunnittelua. Erityisesti kankaan materiaali ja laatu ovat tärkeitä.

Julkitilojen tekstiilimallistoista löytyy hyvin vähän suomalaista suunnittelua. Suurin osa tekstiileistä tuleekin Ruotsista ja Keski-Euroopasta.

– Tekstiiliteollisuus on meiltä kadonnut, mutta esimerkiksi Ruotsissa se osataan.

Nevalankin verhokankaat valmistetaan Tanskassa, mutta suunnittelu on vankasti liminkalaista. Varastoa Nevalalla ei ole, vaan tekstiilit lähetetään suoraan tehtaalta asiakkaalle. Työhuoneella hän pitää näytemallistoa.

Nevalan mukaan tilojen suunnittelijoilla ja käyttäjillä on usein jo selkeä mielikuva siitä, mitä he haluavat. Nevalan työnä on etsiä hyvä ratkaisu ja toteuttaa visiot.

– Mietimme yhdessä kankaan paksuutta tai keveyttä ja pitääkö esimerkiksi verhon olla pimentävä. Minä tarjoan sitten eri vaihtoehtoja.

Pitääkö julkisten tilojen tekstiilien olla neutraaleja ja ei silmää ärsyttäviä?

Nevala myöntää, että ei-ärsyttävyys on tavoitteena. Monet tilat ovat kauttaaltaan väritykseltään läpikuultavan valkoisia.

– Mutta paljon riippuu kohteesta ja ympäristöstä. Varsinkin majoituspuolella halutaan uniikkia ja mieleen jäävää tilaa, wau-efektiä. Uskon, että tulevaisuudessa yleensäkin halutaan yksilöllisiä ja kustomoituja ratkaisuja.

Sopivien tekstiilien käytölle esimerkiksi kouluissa Nevala uskoo olevan yhä enemmän tarvetta. Kouluihin tehdään nykyään paljon muokattavia oppimisympäristöjä. Silloin tarvitaan tekstiilejä, jakoverhoja ja tekstiiliseinäkkeitä.

– Verhoilukankaiden kannalta kouluympäristö on haaste suunnittelijoille ja valmistajille. Esimerkiksi aulatiloissa on paljon isoja pehmustettuja kalusteita, joiden pitää olla likaa hylkiviä ja helposti puhdistettavia.

Nevala aloitti yhteistyön tanskalaisen tekstiilivalmistajan kanssa kymmenen vuotta sitten. Oma mallisto on kasvanut pikkuhiljaa ja samalla myös yrityksen uskottavuus. Eniten hänen mallistojaan näkyy Oulun seudulla, mutta myös Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

– Valmiin malliston lisäksi voimme käytännössä suunnitella mitä vain tilaajat haluavat. Me tarjoamme työvälineitä, joista käyttäjät ja tilasuunnittelijat voivat valita sopivat.

Nevala käyttää usein yrityksestään puhuessa sanaa me. Tämän ovat panneet merkille myös Nevalan Showroomissa käyneet.

– Vaikka suunnittelenkin yksin tekstiilit, olen vain yksi pieni, mutta toki tärkeä osa prosessia. Kokonaisuuden muodostavat minun lisäkseni tekstiilivalmistaja, sisustus- ja tilasuunnittelijat sekä tilan käyttäjät. Yksin ei olla mitään.

Tulevaisuudessa Nevala haluaisikin lisätä yhteistyötä tilojen suunnittelijoiden ja käyttäjien kanssa. Hänestä olisi hienoa päästä jo hankesuunnittelun alkuvaiheessa miettimään sitä, mitä tilaan tarvitaan ja pohtimaan vaihtoehtoja.

Fakta

Eija Nevala

Syntynyt 1967 Kuopiossa, asuu Limingassa.

Tekstiilisuunnittelija.

Taiteen maisteri pääaineena tekstiilisuunnittelu Lapin yliopistosta 2003. Opiskellut myös kulttuuriantropologiaa ja taidehistoriaa Oulun yliopistossa, kuvataidekasvatusta Taideteollisessa korkeakoulussa sekä opettajan pedagogisia opintoja Jyväskylä ammatillisessa korkeakoulussa.

Oma yritys Tekstiilisuunnittelija Eija Nevala vuodesta 2005 lähtien, vuodesta 2016 Eija Nevala Design Oy.

Lukuisia näyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla vuodesta 1995 lähtien.

Nevalan kankaita löytyy muun muassa Hotelli Iso-Syötteen Aurora-sviiteistä, Tampereen teknillisestä lukiosta, Limingan terveyskeskuksesta, EVL seurakuntatalosta Oulusta, Myllytullin koulusta, Haukiputaan lukiosta ja Länsituulen päiväkodista sekä Oulunkylän kuntoutussairaalasta.

PROTO – Pohjois-Suomen teolliset muotoilijat ry:n jäsen vuodesta 1996, Teollisuustaiteen liitto ORNAMOn jäsen vuodesta 2013 lähtien.

Naimisissa, kaksi lasta.

Eija Nevalan omaa

kalustemallistoa ovat rahit,

”tilan väripilkut”. Eija Nevala on suunnitellut kymmenessä vuodessa vankan oman malliston.

Kestäviä, paloturvallisia, käytettäviä...

Julkisten tilojen tekstiileille on asetettu paljon erilaisia laatuvaatimuksia. Niistä tärkein on paloturvallisuus.

Lisäksi on tietyt standardit valonkestosta, hankauskestosta ja muun muassa pesunkestävyydestä, mikä on tärkeää varsinkin hoitoympäristössä.

– Meillä verhojen paloturvallisuuden takaa Trevira CS-tuotemerkki. Tekstiilit ovat pitkään käyttöön tarkoitettuja, tekstiilisuunnitelija Eija Nevala sanoo.

Estetiikka on Nevalan mukaan yksinkertainen asia verrattuna siihen, kuinka paljon kankaan käytettävyyttä ja kestävyyttä koskevia kriteerejä pitää täyttää.

Julkisten tilojen malleissa Nevalan pääajatuksena on ajattomuus ja kuosien yksinkertaisuus. Mielellään kankaat saavat olla vähän erilaisia kuin kotien tekstiilit.

Verhoilukankaita julkisiin tiloihin Nevalalta menee vielä sangen vähän. Esimerkiksi koulujen kalusto tilataan yleensä suurien kalustevalmistajien kautta eivätkä Nevalan malliston verhoilukankaat ole vielä heidän valikoimiinsa päässeet. Se onkin yksi yrityksen tulevia tavoitteita.

Nevalan omaa kalustoa ovat rahit. Ne tulivat mallistoon kolme vuotta sitten, verhoilukankaiden laadunkehittelyn yhteydessä.

– Ajattelin, että olisi kiva, jos esimerkiksi verhojen viivarytmi toistuisi tilan kalusteessa, olisi tilan väripilkkuna. Halusin nostaa kankaan korokkeelle.

Toistaiseksi raheja on mennyt yksittäisiä kappaleita lähinnä yksityiskoteihin. Hotelli Iso-Syötteellä sisustussuunnittelija kuitenkin ihastui niihin niin, että halusi raheja uusien Aurora-sviittien alakertaan.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 30.01.2017.