Jo isoäidin hiukset kammattiin Virholla

Isoäiti, äiti, siskot, minä ja lapset, luettelee Annuli Perttunen. He kaikki ovat
Oulun vanhimman parturikampaamon Salon Virhon asiakkaita.

Virholle mennään, koska siellä tiedetään, ettei elämä ole pelkkää hiustenleikkuuta.

Taneli Kärki tekstit // Pekka Peura Kuvat

Oulun vanhimman parturikampaamon äänimaailma koostuu arkisena aamupäivänä föönien suhinasta, juoksevasta vedestä ja iloisesta puheensorinasta.

Salon Virhon henkilökunnan ja asiakkaiden suhteet ulottuvat jo useiden sukupolvien ajalle. Kampaamon 75-vuotista taivalta juhlistetaan tammikuun lopulla järjestettävässä gaalaillassa.

– Ei täällä tuppisuuna kyllä istuta, naurahtaa 1970-luvun alkupuoliskolta asti Virholla hiuksensa hoidattanut Leena Ursin.

– Ei niin, ja joskus kyllä itketään ja nauretaankin, jatkaa Ursinin hiuksia leikkaava Liisa Virho-Kilponen.

Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toiminnassa olleen kampaamoalan yrityksen tuoleissa vierailee usein asiakkaita, jotka ovat leikkauttaneet hiuksensa samassa paikassa jo vuosikymmenien ajan. Joissakin perheissä hiustenhoitopaikka on siirtynyt sukupolvilta toisille.

– Olen käynyt täällä aina. Niin ovat tehneet myös isoäitini, äitini ja neljä siskoani. Nyt lapsenikin käyvät täällä, juuri kampaajan tuolista noussut Annuli Perttunen luettelee.

Perttunen kertoo, että neljän sukupolven aikana on syntynyt jo jotain hieman tavanomaista asiakassuhdetta vahvempaa. Kuulumisia on vaihdettu vuosien varrella niin paljon, että voidaan puhua ystävyydestä.

Perttusen ensimmäiset muistot kampaamokäynneistä ovat Femilan talossa Isollakadulla sijainneesta liikkeestä.

– Asuimme Kempeleessä, joten kuljin koulun jälkeen bussilla itsekseni Liisan leikattavaksi. Se oli odotettu ja ihana päivä. Hänellä oli aina ne kaikki parhaat uudet tuulet maailmalta.

Lapsuudesta aikuisuuteen jatkuneen asiakassuhteen aikana on käyty läpi elämänvaiheita, suruja ja iloja. Eri mieltäkin on oltu. Ainakin hiustyylien suhteen.

– Liisa sanoi aina, että minulle sopivat lyhyemmät mallit. Jossain välissä sitten halusin kasvattaa pitkät hiukset. Aikuisiällä olen kuitenkin päätynyt itsekin lyhyisiin hiuksiin, Perttunen hymyilee.

Leena Ursinin muistot kantavat vielä astetta kauemmas. Vuodesta 1973 lähtien samassa kampaamossa käyneen naisen hiukset leikkasi aluksi yrityksen perustaja, Kirsti Virho. Vahvana persoonana tunnetun yrittäjän ja hänen kampaamonsa maine tunnettiin Oulussa.

– Kun olin käynyt ensin muussa kampaamossa, niin pikkuisen kyllä mietitytti, että uskallanko tänne yleensä tullakaan. Kirsti oli opettaja ja liikenainen sekä minua paljon vanhempi, Ursin sanoo.

Myöhemmin Kirsti Virhon Liisa-tyttären asiakkaaksi siirtyneen Ursinin mukaan äidissä ja tyttäressä on paljon samoja piirteitä. Uusien kampaajien kouluttaminen on ollut aina merkittävä osa yrittäjäperheen kampaamotoimintaa.

– Kun ajattelee kuinka paljon Kirsti ja Liisa ovat opettaneet oululaisia kampaajia... Ja hyviä on tullut, Ursin lisää.

Myös Ursin kertoo asiakassuhteen lähenevän ystävyyttä. Kuulumisten vaihtamisten lisäksi kampaamokäynnin aikana saa ikään kuin mielen hoitoa.

– Tämä on aina kuin lepopaikka mielelle kun tänne tulee. Täällä on niin ihana henki, Ursin kehuu.

Toimitusjohtajan mukaan kampaamon pitkäaikaiset asiakas- ja työntekijäsuhteet ovat suuri rikkaus. Uusien sukupolvien syntymistä on saanut seurata palveluammatissa läheltä.

– Olen laskenut, että minun aikanani työntekijöille on syntynyt yhteensä 22 lasta. Joskus olen ajattelut, että pitäisiköhän laittaa oma lastentarha pystyyn, Virho-Kilponen nauraa.

Fakta

Salon Virho
75 vuotta

Liikevaihto 1,2 miljoonaa euroa.

Työntekijöitä 18.

Juhlanäytös lauantaina 28. tammikuuta kello 18.30 alkaen
Radisson Blu Hotel Oulussa.Gaalailtaan sisältyy näytöksen lisäksi huutokauppa.

Illalliskorttien ja huutokaupan tuotot lahjoitetaan lyhentämättöminä oululaisten vähävaraisten lasten ja nuorten harrastuksiin. Keräystä koordinoi Oulun Diakonissalaitos.

Leena Ursinin ja Liisa Virho-Kilposen ystävyys kattaa useita vuosikymmeniä. Kampaamokäyntien ohella on tullut tavaksi vaihtaa kuulumisia.

Tiina Kilposen asiakkaana istuu Annuli Perttunen, jonka perheen hiukset on leikattu samassa

kampaamossa jo neljässä

sukupolvessa.

Heinäturppaita ja Beatles-päitä

Oululainen Kirsti Virho perusti ensimmäisen kampaamonsa Tuiraan jatkosodan aikana vuonna 1942. Juhlavuotta viettävä yritys on kohdannut vuosien varrella monia muutoksia, sukupolvenvaihdoksen ja vaikeitakin aikoja.

Äidin ensimmäinen kampaamo on piirtynyt elävästi toimitusjohtaja Liisa Virho-Kilposen mieleen.

– Siellä oli vääristävät peilit, mutta asiakkaita oli ihan ikkunalaudalle asti jonossa.

Taitava kampaaja oli neuvokas alan uusien tuulien suhteen. Trendit haettiin päivän tai kahden reissuilta Helsingistä.

– Äitini istui kampaamosta kampaamoon, katsoi ja otti oppia.

Valtakunnallista arvostusta nauttinut Kirsti Virho työskenteli 85-vuotiaaksi asti. Äidin ammatti ja yritys siirtyivät ajan myötä tyttärelle.

– Kampaajaksi ryhtyminen oli minulle itsestään selvää, koska olin pikkulikasta asti kampaamossa. Harjoittelin pienenä pellolla kasailemalla ja muotoilemalla heinäturppaita, Virho-Kilponen nauraa.

Harjoitteluvuosien jälkeen nuori nainen oli valmis aloittamaan oman parturipuolensa Femilan talon kampaamossa, jossa tehtiin muun muassa Beatles-kampauksia miesasiakkaille.

Vaikeimmat ajat koittivat, kun Virhot avasivat uuden kampaamon Pekurinkulmaan. Paikka oli keskeinen, mutta ajoitus epäonninen.

– Olin kahden liikkeen loukussa ja päälle tuli hirveä lama. Jouduimme tekemään Kaija-siskoni kanssa töitä nostamatta palkkaa. Minulle sanottiin, että jos tuosta selviät, niin selviät mistä vaan.

Nyt yrityksellä on pian 75-vuotisjuhla. Virho-Kilponen saa järjestelyihin apua jo vuosia yrityksessä työskennelleiltä Tiina-tyttäreltään ja Sami-pojaltaan.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 11.01.2017.