Ke

Kierikinkankaan vainaja on 5 500 vuoden takaa

Oulun

vanhin hauta

Juttusarjassa kerrotaan ääripäistä Oulussa ja ympäristössä.

Eeva Kauppinen

Oulun vanhin hauta löytyy Kierikinkankaalta. Arkeologisilla yleisökaivauksilla löytyi kesällä 2008 punamultahauta, jossa oli yksi vainaja. Tai oikeastaan ihmisen hahmoinen punamultaläikkä.

Hauta sijaitsee keskellä kivikautista asuinpaikkaa, melkein Kierikkikeskuksen vieressä.

Kaksi eri radiohiiliajoitusta antoi hautausajankohdaksi 3500 vuotta eKr. Hauta on siis 5 500 vuotta vanha.

– Noin 15 senttimetrin syvyydellä alkuperäisestä maanpinnasta tuli näkyviin voimakkaita punamultaläikkiä. Hieman syvemmällä läikät muodostivat kahden metrin pituisen ja leveimmillään noin 70 senttimetrin levyisen luode–kaakko -suuntaisen kuvion, museolehtori Sami Viljanmaa raportoi.

Hauta-antimia, esineistöä tai koruja, haudasta ei löytynyt.

Punamultahaudan ajoitus tehtiin muutamista haudan pohjalta löytyneistä hiilistä sekä läheltä löytyneen saviastian koivuntuohitervasaumasta.

– Haudan kohdalle oli jossain vaiheessa ennen hautausta rikkoutunut saviastia. Hautakuoppa leikkasi saviastian kappaleitten keskittymän läpi. Joitakin saviastian paloja oli päätynyt myös haudan täyttömaahan. Se oli sikäli onnekasta, että saimme pikkasen haarukoitua ajoitusta, kun tiedettiin, että hautaaminen on myöhäisempi tapahtuma kuin saviastian rikkoutuminen.

Hauta on kooltaan kaksi metriä kertaa yksi metri.

– Vainajan tarkasta pituudesta on vaikea mennä sanomaan. Mutta läikkä on sen verran iso, että kyseessä on ollut täysikasvuinen henkilö.

Muinaiset kierikkiläiset asuivat meren rannalla. Iijoen suistossa sijainnut kylä oli ajankohtaan nähden aika iso.

– Se on täysin selvä, että Kierikinkankaalla sijaitsee enemmän hautoja kuin tuo yksi. Sellaisia hautoja, joissa punamultaa ei ole käytetty, on kuitenkin vaikea tunnistaa, koska kivikautiset vainajien luut eivät ole säilyneet. On mahdollista, että kaivausvuosien mittaan on kaivettu läpi jo useammastakin punamullattomasta haudasta.

Viljanmaa toivoo kovasti, että Kierikistä löytyisi kokonainen kalmisto.

Punamullalla on voitu pyrkiä turvaamaan vainajan pääsy uuteen maailmaan. Kierikinkankaan haudasta ei löytynyt hauta-antimia, esineistöä tai puisia rakenteita.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 11.01.2017.