Siksakkia tyllihameisiin

Balettikoulu Sinikellon kaikki pienet ja suuret oppilaat tanssivat klassikkobaletissa Don Quijote.

Teoksen kymmenet asut realisoituivat syyrialaisten maahanmuuttajien ahkerissa ja taitavissa käsissä.

Sanomalehtiviikko

Eeva Kauppinen

Kaksi ompelukonetta surraa lähes taukoamatta, kun Syyriasta Suomeen päätyneet ammattiompelijat Hasan Almasri ja Sheikho Mohamed ahertavat klassikkobaletin pukujen parissa.

Hasan Almasri tuli Ouluun Jordanian ja Venäjän kautta, Sheikho Mohamed Libanonin ja Venäjän.

Miehet ompelevat asuja balettiin Don Quijote, joka saa ensi-iltansa Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla lauantaina 4. helmikuuta.

Osaavat ompelijat ovat olleet harjoittelijoina Balettikoulu Sinikellon uudessa tuotannossa PSK-aikuisopiston kautta. Työtä riittää, sillä klassikkobaletti tuo näyttämölle helmikuussa 250 oppilasta ja toukokuussa 560 oppilasta, kun kaikkein pienimmätkin pääsevät pyörähtelemään.

Suurin osa baletin puvuista muokataan koulun pukuvarastosta löytyvistä vanhoista asuista. Mutta uusiakin pitää ommella lähes sata. Kyseessä on tavallaan Don Quijoten 2.0-versio, sillä koulun johtaja Päivi Honkakoski sovittaa teoksen kokonaiselle balettikoululle.

– Tarina vaatii muokkaamista, enemmän henkilöitä. Sinne on lisätty kukkia mustalaisleirin ympärille kasvamaan ja kaiken sortin pikkupoikia ja kyläläisiä kyläkohtaukseen, niin että kaikki pääsevät lavalle.

Don Quijote perustuu Miguel de Cervantesin romaaniin 1600-luvulta. Klassinen koreografia on Marius Petipan ja musiikki Ludvig Minkuksen.

Tapahtumat sijoittuvat Andalusiaan, Espanjaan, toden ja fantasian maailmaan.

– Luvassa on vauhdikas ja humoristinen tulkinta niin kun alkuperäinenkin on.

Pukuja tarvitaan päähenkilöiden Don Quijoten, Sancho Panzan, Dulcinean, Gamachen sekä Kitrin ja Basilion lisäksi pikku perhosille, kukille, kärttyisille tytöille, maalaisille, pikku Amoreille, yöperhosille, unitytöille, mustalaisille, tarjoilijoille, kerjäläisille, matadoreille, miekkatanssijoille...

– Minulla on 25 vuoden kokemus ompelijana. Pystyn ompelemaan miesten, naisten ja lasten asuja. Osaan kaikki, Hasan Almasri kertoo.

Hän on kotoisin Homsin kaupungista, joka tunnetaan silkintuotannosta.

– Balettiasut syntyvät helposti, koska minulla on niin paljon kokemusta. Olen tehnyt ompelijan töitä esimerkiksi Dubaissa, Jordaniassa ja Syyriassa. Tykkään ommella, Hasan kertoo.

– Toivon, että tulevaisuudessa minulla on mahdollisuus työskennellä ompelijana Suomessa.

Balettikoulu Sinikellon produktioon Hasan ompeli paitoja, hameita, liivejä ja komeat asut matadoreille. Paljetit härkätaistelijoiden koristeellisiin takkeihin kiinnitettiin käsityönä.

Toisella ompelijalla, Syyrian luoteisosasta Afin kaupungista lähteneellä Sheikho Mohamedilla on käsissään violettia tylliä. Hän on 15 vuoden ammattiompelijan kokemuksella valmistanut balettituotantoon trikoo- ja harsopuseroita, korsetteja sekä tyllihameita.

– Ompelen Basilioon rakastuvan Kitrin ystävättärien hameita. Tämä on hyvä työharjoittelu, hän kehuu.

Balettikoulu Sinikellon Don Quijote esitetään Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla kaksi kertaa Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

– Olen aina halunnut tehdä Don Quijoten, koska se on hauska ja vauhdikas baletti, Päivi Honkakoski kertoo.

– Mutta on pitänyt odottaa, että Tiikeripojat kasvavat tarpeeksi isoiksi.

Baletissa on useita kantavia miesrooleja: vaeltava ritari Don Quijote, aseenkantaja Sancho Pancha, köyhä parturi Basilio, rikas typerys Gamache sekä matadorit ja heidän johtajansa Espada.

– Komeita miesten tansseja tässä on. Nyt pojat alkavat oikeasti olla sillä tasolla, että pystyvät tekemään niitä.

Balettikoulu Sinikello: Don Quijote, Oulun kaupunginteatterin suuri näyttämö 4.2. kello 15 ja 18.

Homsin kaupungista Syyriasta Suomeen tulleella Hasan Almasrilla on 25 vuoden kokemus ompelijana. Balettikoulu Sinikellon Don Quijoteen hän ompeli paitoja, hameita, liivejä sekä koristeli paljeteilla komeat asut matadoreille. Kokenut ammattiompelija on myös Afin kaupungista Syyriasta lähtöisin oleva Sheikho Mohamed, joka viimeisteli Kitrin ystävättärien tyllihameita. Molemmat harjoittelijoina työskennelleet syyrialaiset toivovat löytävänsä töitä ompelijana Suomesta.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 31.01.2017.