PSOAS haluaisi rakentaa lisää Linnanmaalle

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö haluaa lisätä tarjontaansa Linnanmaalla, kun osa Oamkin opetuksesta on siirtymässä alueelle. Otokylä ry uskoo, että uusia asukkaita löytyy opiskelija-asuntoihin myös joen eteläpuolella.

Pasi Klemettilä

Oulu

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) opiskelijoiden muutto Linnanmaalle aiheuttaa päänvaivaa oululaisille opiskelija-asuntojen vuokranantajille.

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (PSOAS) toimitusjohtaja Juha Aitamurto sanoo, että asia on iso ratkaistavaksi.

– Onneksi tässä on jonkin verran aikaa. Vuosi 2020 tuntuu olevan nyt se ajanjakso, johon mennessä opetus siirtyy Linnanmaalle.

Linnanmaa on PSOASin tärkein asuntopaikka-alue jo nyt, ja PSOAS voisi rakentaa Yliopistokadun alueelle lisää taloja.

Alueen kaavoituksen uusiminen on oleellinen asia.

– Yliopistokadun kaavaa on mietitty niin, että se voisi uudistua suurelta osin. Se mahdollistaisi paljon rakentamista. Jos kaava aukeaa kokonaan, kyllä siellä tilaa on. Nykyiset talot ovat siellä aika väljästi. Ja tarvittaessa pitkällä aikajuoksulla varmaan puretaan entisiä rakennuksia ja rakennetaan uutta, nimenomaan ajatellen moderneja tarpeita, Aitamurto sanoo.

– Nyt ollaan miettimässä vähän uudentyyppistäkin opiskelija-asumista. Tavallisia vuokrataloja, joissa on pelkästään huoneita, me tuskin teemme. Me teemme myös erityyppisiä palveluita, joita opiskelijat ehkä kaipaavat tulevaisuudessa. Mutta niitä me nyt mietimme kuumeisesti, Aitamurto sanoo.

Palvelut eivät tarkoita sitä, että opiskelija-asuntojen alakertaan tulisi liiketiloja. Palvelut olisivat PSOASin tuottamia palveluita.

”Tavallisia vuokrataloja, joissa on pelkästään huoneita, me tuskin teemme.”

Juha Aitamurto

toimitusjohtaja, PSOAS

– Mehän emme itse halua rahastaa opiskelijoita, vaan opiskelijat mahdollisesti itse pyörittäisivät näitä palvelutoimintoja. Ja kokoustilojahan meillä on jo nyt opiskelijoiden käytössä, mitä ei ehkä normaalissa vuokra-asumisessa ole tarjolla.

Välkkylä, keskusta ja Linnanmaa ovat PSOASin painopistealueita. Aitamurron mukaan PSOAS voisi ehkä pitemmällä aikavälillä luopua Otokylän asunnoistaan. Niiden tilalle voisi joku toimija rakentaa vaikkapa uusia asuntoja.

Oamkin muutto Linnanmaalle aiheuttaa miettimistä myös Otokylä ry:lle, joka vuokraa opiskelija-asuntoja joen eteläpuolella. Otokylä tarjoaa asuntoja erityisesti ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

– Ei muutto ainakaan paranna tilannetta. Maailma muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana. Mutta uskon, että asukkaita kuitenkin löytyy. Linnanmaalle lähtee vain yksi osa kokonaisuudesta. Kyllä tälläkin puolella kaupunkia on vielä opiskelijoita, sanoo Otokylä ry:n toiminnanjohtaja Juha Rahkola.

Kohderyhmäksi voi tulla jatkossa myös muitakin kuin ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

– Kontinkangas on iso alue. Uskoisin, että sieltä tulee meille enemmän asukkaita.

Rahkolan mukaan heillä ei ole ajatuksena ainakaan myydä pois asuntojaan Otokylästä.

Tällä hetkellä Otokylällä on kaksi uutta asuntokohdetta kaavoituksessa ja harkinnassa. Toinen on Kaukovainiolla ja toinen Kontinkankaalla.

– Rakennushankkeita ei olla jarruttamassa. Tarkastelemme vielä tilannetta, mikä hankekoko ja -kuvio on meille järkevin.

Otokylä ry ei suunnittele rakentavansa asuntoja Linnanmaalle.

– Mutta koskaanhan ei tiedä, miten maailma muuttuu, Rahkola sanoo.

PSOAS toivoo voivansa rakentaa uusia taloja opiskelija-asunnoiksi Linnanmaalla Yliopistokadulle.

Uusia asuntoja ei tule ihan heti

Pasi Klemettilä

PSOASin toimitusjohtajan Juha Aitamurron mukaan parissa vuodessa ei Linnanmaalle ehdi tulla juuri muuta kuin yksittäisiä uusia kohteita, kaavoitus vie heti vuoden.

– Viidessä vuodessa saadaan jo paljon aikaiseksi.

Etäisyydet esimerkiksi Otokylä ry:n asunnoista Kaukovainion suunnalta ovat Linnanmaalle mutkan takana.

– Kyllähän se kulkemista vaatii. Kyllä siinä pitää kaupungin miettiä tarkemmin noita joukkoliikennekuvioita, miten niitä pystyttäisiin parantamaan, Otokylä ry:n toiminnanjohtaja Juha Rahkola heittää palloa Oulun kaupungin suuntaan.

Rahkola ajattelee, että mielipiteet raitiovaunuyhteydestäkin voisivat muuttua.

– Siinähän olisi hyvä väylä tehdä Kaukovainio-keskusta–Linnanmaa -välille raitiovaunuliikennettä. Kun se vielä kiertäisi Oysin kautta, siinä olisi paljon työpaikkoja ja opiskelupaikkoja reitin varrella, hän tuumii.

Myös Juha Aitamurron mukaan esimerkiksi bussiliikenteen kehittämistä Otokylän suunnalta Linnanmaalle päin kannattaa ehdottomasti selvittää.

Muutaman vuoden siirtymä-aikana moni Linnanmaalla opiskeleva joutuu väkisinkin asumaan hieman kauempana. Ja vaikka iso osa Oamkin siirtyvistä opiskelijoista haluaa sijoittua Linnanmaalle, eivät kuitenkaan kaikki, Aitamurto muistuttaa.

Oamkin toiminnot Kotkantiellä Kaukovainiolla ja Teuvo Pakkalan kadulla Raksilassa siirtyvät Linnanmaalle pääosin vuoden 2019 aikana. Kontinkankaalla opetus säilyy nykyisessä paikassaan.

Kaikkiaan Oamkissa opiskelee Oulussa 9 000 opiskelijaa. Linnanmaalle siirtyy yhteensä noin 6 500 opiskelijaa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.01.2017.