Mammuttiporo lähtee Lappiin

Oululainen Kimmo Takarautio veistää polyuretaanista
ja lasikuidusta valtavan suurta poroveistosta.

Antti Ervasti

Oulu

Ensivaikutelma hämmentää heti ovea avattaessa: Se on iso. Se on aivan valtava. Miten se edes mahtuu tähän teollisuushalliin? Miten ihmeessä se saadaan ulos ja kuljetettua Lappiin, jonne se on tilattu?

Kyse on Kimmo Takaraution jättiläismäisestä – ei kun mammuttimaisesta – porosta, jota hän paraikaa työstää Jäälin Välikylässä sijaitsevissa työtiloissaan. Valtava veistos on tehty metallirunkoon, jonka päälle Takarautio on veistämässä muotoa polyuretaanista. Päälle tulee lasikuitupinta, jonka taitavana ruiskumaalarina tunnettu taiteilija maalaa mahdollisimman aidon poron näköiseksi.

Porosta tulee vanhan urosporon näköinen ja muotoinen. Takarautio arvioi urakkansa alkavan olla kohta puolessa välissä.

– Paraikaa vuolen tälle muotoa. Välillä laitan lisää uretaania ja vuolen taas lisää. Lasikuitupinta täytyy olla, koska se kestää. Uretaani ei kestä esimerkiksi ulkoilmassa olevaa uv-säteilyä. Poron näköinen pinta tulee ihan pelkästään maalaamalla. Sillä tavalla kyllä pystyy huijaamaan ihmisiä, Takarautio velmuilee.

Poroon käytetään täsmälleen samaa tekniikkaa, jolla Takarautio on veistänyt kohuakin vaajat kymmenen vuotta sitten herättäneen Veeti-mammutin ja säveltäjä Kassu Halosen valtavan näköispatsaan.

Takaraution porolla on korkeutta kuusi metriä ja pituutta kymmenen metriä, eli se on vielä kookkaampi ilmestys kuin Veeti. Painoa porolle kertyy pari tonnia.

– Lopuksihan tämä ankkuroidaan maahan betonilla.

Urakka on Takaraution arvion mukaan valmis alkukesästä. Heti valmistuttuaan se kuljetetaan Kolarin Äkäslompoloon Jounin kaupan pihalle matkailijoiden houkuttimeksi. Maallikon on vaikea uskoa, että järkälettä pystytään kuljettamaan satoja kilometrejä.

– Erikoiskuljetuksenhan se vaatii. Ylileveä ja ylikorkea kuljetus se tulee olemaan. Sarvet pitää ottaa pois, että sen saa hallista ulos, mutta ne pannaan heti takaisin, että myös kuljetuksesta tulee näyttävä, Takarautio suunnittelee.

Ajatus porosta syntyi noin vuosi sitten, kun kauppias Sampo Kaulanen tilasi Takarautiolta maalauksen Jounin kaupan myymäläauton kylkeen.

– Hän soitti sitten kevättalvella ja sanoi, että hänellä on tontilla tyhjää tilaa, keksi siihen jotakin. Keksin
pian tämän poron, ja Sampo innostui.

Poroon Takarautio päätyi, koska se on ollut aina hänelle rakas eläin.

– Poroja ei näe missään, kun Oulusta lähdetään etelään. Turistit kuitenkin pysähtyvät aina kuvaamaan poroja. Tämä ei myöskään ideana vanhene koskaan, kuten jollekin peukun kuvalle kävisi.

Takarautio aloitti urakkansa loka-marraskuun vaihteessa ja tekee veistosta suurella intohimolla. Välillä on kuitenkin tehtävä toistakin leipätyötä, kuvien maalaamista autoihin.

– Tämä on niin mielenkiintoista, että en muuta malttaisi tehdä, jos ei autonmaalaushommia olisi. Vanhoja asiakkaita ei tietenkään sovi sivuuttaa. Saan tästä palkan, enkä laske työtunteja. Jos minulla olisi niin paljon rahaa, että minun ei tarvitsisi lainkaan tehdä tätä, tekisin silti.

Takaraution poro tulee olemaan varmasti maailman suurin poroveistos. Pohjois-Norjassa Senjan saarella olevan jättiläismäisen peikkopatsaan Takarautio näki viime kesänä.

– Siitähän minä innostuinkin, että noin isoa olisi mukava tehdä joskus.

Tulossa on jotakin vielä poroakin suurempaa. Ensi kesänä hän rakentaa Kittilän Könkäälle valtavan suuren kiven, jonka sisälle tulee seikkailumetsä tonttuineen.

Fakta

Jättiveistosten tekijä

Kimmo Takarautio on syntynyt Pudasjärven Hetekylässä 14.4.1970.

Asuu Oulussa.

Itseoppinut taiteilija.

Valmistunut ammattikoulusta talonrakentajaksi.

Tunnettu kynäruiskumaalauksistaan peltipintoihin, kuten autoihin.

Tehnyt myös öljyväritöitä ja veistoksia polyuretaanista, lasikuidusta sekä raudasta.

Työtilat Kiimingin Jäälissä Välikylän yrityspuistossa.

Mammutti

Rakensi vajaat kymmenen vuotta sitten tilaustyönä luonnollista koko jäljittelevän mammutin, joka sai nimekseen Veeti.

Veetin korkeus on noin neljä metriä ja paino 1 800 kiloa.

Mammutti liikkui vuosina 2009 ja 2010 näytillä erilaisissa tilaisuuksissa, muun muassa Rotuaarilla ja Äimäraution Kuninkuusraveissa.

Valtakunnallista julkisuutta Veeti sai kesällä 2010 Kuopion asuntomessuilla.

Asuntomessujen järjestäjät eivät hyväksyneet teokselle laitettuja sukuelimiä.

Vaikka Takarautio poisti elimen teoksesta, messuorganisaatio piti sitä mauttomana ja loukkaavana häätäen Veetin Kuopiosta.

Mammutti on nykyvuosina pysytellyt Mammuttihirsi-talotehtaalla Ylikiimingissä.

Kassu Halonen

Toinen Takaraution tekemä suuri veistos on muusikko Kassu Halosta esittävä patsas, joka tilattiin Manamansalossa sijaitsevaan Kassu Halonen taidetaloon.

Alkuvuosina patsas vuorotteli peikoksi muunnettuna Niemitalon juustolassa Pudasjärven Kipinässä. Nyttemmin se on asettunut Manamansaloon.

Patsas on 7 metriä korkea mutta kapeampi ja siten paljon kevyempi kuin Veeti.

Tekeillä oleva poro on kuusi metriä korkea ja 2 000 kilon painoinen.

Suurin piirtein tällaiselta jättimäinen poro tulee näyttämään valmiina ja lopullisella paikallaan Jounin kaupalla Äkäslompolossa. Havainnekuva on Kimmo Takaraution tekemä. Kimmo Takarautio kertoo tekevänsä poron alusta loppuun silmämääräisesti arvioimalla. Hän arvelee, että sen takia lopputuloksesta tuskin tulee mittasuhteiltaan täysin oikeaoppinen eläin. – Eikä sellaista ole tarkoitus tehdäkään.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 30.01.2017.