Arto KiuruHuovisen leipomon tuotantopäällikkö Juha Heikki letittää pullapitkoja Oulun Maikkulassa.
– Leipää en tee, kahvileipä on minulle tällä hetkellä se pääjuttu.
Vuodesta 1989 Huovisella työskennelleen Heikin nykyisenä ammattinimikkeenä on tuotantopäällikkö. Hänen tehtäviinsä kuuluu leipomon tuotannon järjestäminen sekä leipomon ylläpito.
Hän laittaa kuudelta aamulla töihin tullessaan taikinakoneet pyörimään, sekä suunnittelee samalla, millaisia leipomuksia päivän aikana tehdään.
– Kun leipurit tulevat töihin puoli tuntia myöhemmin, heillä on valmis taikina, johon tarttua kiinni, Heikki sanoo.
Leipomon suosituimpia kahvileipiä ovat erilaiset munkit, appelsiinipuusti sekä talon itse keittämällä vaniljakiisselillä täytetty omenaunelmaviineri.
– Munkit ovat olleet Huovisella mukana koko leipomon historian ajan, jo vuodesta 1939, Heikki jatkaa.
Ammattimaisen leivänteon Heikki aloitti Lakkapään leipomossa Pellossa syksyllä 1982.
– Hiivaa täytyy leipomuksissa olla aina matkassa, silloin kun minä jotain teen. Kondiittorin työhön en ole tarpeeksi taiteellinen, hän jatkaa.
Heikin mukaan ideat uusista leipomuksista syntyvät usein työn ohessa. Raaka-ainetoimittajat ovat tärkeässä roolissa uusia kahvileipiä kehitellessä.
– Ihmiset kaipaavat nykyään kahvileipään erilaisia pähkinän, pistaasin sekä kanelin makuja, hän paljastaa.
Heikin vastuulla ovat Huovisella raaka-aineiden tilaukset sekä työntekijöiden työvuorojen järjestäminen.
– Aivan niin paljon en kerkeä täällä leipoa kuin haluaisin.
Nopeus ei ole leipomomaailmassa valttia. Tuotantopäällikkö kertoo kehitelleensä yhä enemmän tuotteita, joissa taikinan on annettu rauhassa nousta pitkiä aikoja.
– Vielä pari vuotta sitten monet leipomot halusivat tuottaa leipää, jonka piti olla siivutettuna pusseissa kolme tuntia taikinan valmistumisen jälkeen, hän hämmästelee.
Heikin kollegoista löytyy monia leivänteon sekä konditoria-alan ammattilaisia. Leipomonjohtaja Timo Kyllinen on Leipuriliiton SM-kilpailujen nelinkertainen kultamitalisti ruokaleivän teossa.
– Jonkin verran olen itse osallistunut kilpailuihin, mutta Timon kanssa en ole vielä uskaltanut kilpaa leipoa, Heikki naurahtaa.
Suomen leipuriliiton leipomoalan vuosittaisissa suomenmestaruuskisoissa kilpaillaan siitä, kuka osaa tehdä parhaimman ruokaleivän, kahvileivän tai konditoriatuotteen.
– Leipuriliiton tuomaristo antaa tuotteelle pisteet maun sekä ulkonäön perusteella, Heikki kertoo.
Leipomossa syntyi myös Suomen 100-vuotisjuhlien juhlaleivos,
Huovisen leipomo on koneellinen pienleipomo, missä aherretaan lauantain ja sunnuntain vastaista yötä lukuunottamatta kolmessa vuorossa.
– Koneet ovat apuna taikinan teossa sekä palastelussa, mutta esimerkiksi pitkot ja piirakat tehdään kaikki alusta loppuun käsityönä, Heikki painottaa.
Huovisen leipomon tämän hetken myyntivolyymiltaan eniten kasvava tuoteryhmä ovat Heikin mukaan täytetyt suolaiset.
– Olemme palkanneetkin leipomoomme kokkeja täytettyjä patonkeja ja kolmioleipiä sekä voileipäkakkuja suunnittelemaan.
Oppisopimuksella Lakkapään leipomoon Pelloon 1982 syksyllä, teoriakurssit Roihuvuoren ammattikoulussa Helsingissä 1983, kondiittoriksi Oulun ammattikoulusta 1987.
Timo Kyllinen Oy:n Huovisen leipomon tuotantopäälliköksi 1989, leipurimestarin ammattitutkinto 1991.
Edusti Huovisen leipomoa 2015 Jimin Suomen paras leipomo -televisiosarjan finaalissa kondiittori Susanna Rättärin ja leipomonjohtaja Timo Kyllisen kanssa.
Harrastuksena kokkailu, koirien ulkoiluttaminen, pyöräily sekä kuntosalilla käynti.
Pellolaissyntyinen Juha Heikki on leiponut Huovisen leipomossa leipää ja kahvipullia vuodesta 1989. – Lakkapään leipomossa Pellossa tein leipää,Artikkelin lähde Kaleva 03.01.2017.