Saajanto ottaa ohjat Kuusamon Juustossa

Toimitusjohtajana vuodenvaihteessa aloittava it-taustainen miljonääri haluaa tehdä kuusamolaisyrityksestä merkittävän toimijan Suomen markkinoille.

Rahoitusvaikeuksien kanssa paininut yritys on nyt kuivilla.

Ulla Ingalsuo

Kuusamo

Vuonna 2013 kuusamolaisten vaihtoehtona oli juustotuotannon lopettaminen ja maidon kuljettaminen etelään tai oman tuotannon rakentaminen.

Reilun kahden vuoden ponnistelun jälkeen Kuusamon Juusto on nousemassa tuotekehityksen kuolemanlaaksosta. Rahoitusvaikeuksien kanssa paininut yritys on nyt kuivilla ja katseet suunnattu eteenpäin.

Kuusamolaisten apuun tuli oululainen sijoittaja ja it-miljonääri Esko Saajanto (54), joka lähti rahoittamaan juustontekoa jo keväällä 2014. Ensimmäisessä vaiheessa hän oli mukana pääomasijoittajana ja nyt myös omistajana sekä hallituksen jäsenenä.

Vuodenvaihteessa Saajanto aloittaa Kuusamon Juuston toimitusjohtajana, kun pitkäaikainen toimitusjohtaja Jouko Juntunen siirtyy kesällä eläkkeelle.

Saajannosta tuli Kuusamon Juuston tukija, kun mies hankki vapaa-ajan asunnon Kitkan rannalta viisi vuotta sitten.

– Tutustuin kuusamolaisiin ja heidän kauttaan Juomasuon kaivoshankkeeseen. Haluan näyttää, että Kuusamolla on muitakin vaihtoehtoja kuin kaivostoiminta. Uskon, että puhdas, suomalainen elintarviketeollisuus omaa globaalit menestysmahdollisuu-
det.

Saajanto ei kerro sijoituksensa tarkkaa summaa, mutta kyse on sadoistatuhansista euroista. Mies myöntää laittaneensa rahaa yritykseen kriittisellä hetkellä ja isolla riskillä, mutta iloitsevansa nyt siitä, että mukaan tuli muitakin sijoittajia.

– Tärkein syy oli halu satsata kotimaiseen työhön.

Kuka tahansa ei ehkä olisi lähtenyt Saajannon tavoin sijoittamaan rahojaan tuolloin lähes konkurssikypsään yhtiöön.

– Peruutuspeili on hyvä yleissivistäjä, mutta minua kiinnostaa enemmän se, mitä tuulilasista näkyy eteenpäin. Se on minun sijoitusstrategiani, hän sanoo.

Saajanto on sijoittanut yritykseen henkilökohtaisesti, muut rahoittajat ovat ”tunnettuja ja hyvämaineisia suomalaisyhtiöitä.” Mukana ovat ainakin Kuusamon kaupungin perustama sijoitusyhtiö sekä meijeriyhtiö Maitomaa. Muita omistajia yhtiö ei vielä kerro julkisuuteen.

– Uudet omistajat ovat sitoutuneet yritykseen ja ovat sellaisia, joka pystyvät laittamaan Kuusamon Juustoon muutakin kuin rahaa.

Saajannon mukaan nyt tehdyt omistusjärjestelyt ovat merkittävä käänne Kuusamon Juuston toiminnassa. Yhtiön talous on saatu nousuun ja tuotantoa on pystytty kasvattamaan.

– Tarkoituksemme on ensivaiheessa tehdä Kuusamon Juustosta merkittävä suomalainen toimija. Tuotantomäärien kasvattaminen alkoi syksyllä ja keväällä tilanteemme paranee merkittävästi, kun kypsymisvarastossa olevaa tavaraa saadaan liikkeelle.

Yrityksen tuotteilla on tällä hetkellä kysyntää enemmän kuin mitä pystytään tuottamaan.

– Meidän fokuksemme on laadussa, josta Kuusamon Juusto tunnetaan. Tehdas on hyvässä kunnossa, henkilöstö motivoitunutta ja sitoutunut toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

Joko Kuusamossa voidaan huokaista helpotuksesta meijerin suhteen?

– Voiko yritysmaailmassa koskaan hengähtää? Sanotaan niin, että kaikki tahot, jotka yhtiöön ovat sidoksissa, tekevät satavarmasti parhaansa. Meillä on hyvät edellytykset ja suunnitelmat hoitaa toiminta niin, että yritys menestyy.

Fakta

Esko Saajanto on neljännen polven oululainen

Kuusamon Juuston toimitusjohtajana vuodenvaihteessa aloittava Esko Saajanto on neljännen polven oululainen.

Heinäpäässä syntynyt mies asuu nyt jokivarressa Saarelassa. Perheeseen kuuluu puoliso ja 8-vuotiaat kaksospojat sekä kaksi aikuista tytärtä.

Oulun yliopistosta tietojenkäsittelylaitokselta valmistunut Saajanto on hankkinut varallisuutensa tietotekniikan parissa.

Saajanto on ollut mukana muun muassa Elbit Oy:n omistajana.

Viimeiset kymmenen vuotta mies on ollut ensisijaisesti sijoittaja.

Saajanto on innokas jalkapallomies, ja on ollut kehittämässä jalkapallon sarjapelien toiminnanohjausjärjestelmää. ResultCode -toiminnanohjausjärjestelmä on käytössä lähes kaikissa Palloliiton piiriorganisaatioissa Suomessa.

Saajanto tunnetaan myös kantaa ottavana sosiaalisen median aktiivisena käyttäjänä.

Esko Saajanto uskoo, että Kuusamon Juustolla on hyvät eväät menestyä markkinoilla. Tehtaan päätuotteita ovat edam-, emmental- ja kermajuustot.

Kaksi vuotta määrätietoista työtä

Ulla Ingalsuo

Kuusamo

Noin 80 henkeä työllistävän Kuusamo Juusto Oy:n kujanjuoksu alkoi kaksi vuotta sitten, kun Arla Ingman lopetti yhteistyön silloisen Juusto Kairan kanssa siirtäessään kaiken juustotuotannon Pohjoismaissa Tanskaan. Sen jälkeen kuusamolaiset ovat kehittäneet, tuottaneet ja markkinoineet juustonsa itse.

Suurimpana haasteena on ollut rahoituksen saaminen raaka-aineiden hankintaan. Varasto sitoo paljon käyttöpääomaa, sillä osalla juustoista on pitkä kypsytysaika. Pisimmillään Kuusamon juustot kypsyvät liki vuoden.

Myös halvat tuontijuustot nakertavat kotimaisten juustojen myyntiä ja viimeinen niitti vaikeuksille olivat Venäjä-pakotteet, jotka toivat markkinoille poikkeuksellisen halpoja Valion juustoja juuri, kun Kuusamon juustot olivat päässeet kauppojen hyllyille.

Myös tuotanto-organisaation muuttaminen myynti- ja markkinointiorganisaatioksi on ollut kivuliasta. Uuden tuotteen kehittäminen markkinoilla nielee rahaa ja aikaa.

Kuusamon Juusto on ainoa merkittävä suomalainen, Valion ulkopuolinen juustonvalmistaja. Sen päätuotteita ovat edam-, emmental- ja kermajuustot.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva