Pahin vastustaja kanveesissa

Lauri Suomelan taistelu tuberkuloosin kanssa on
melkein voitettu.

Oululaislupaus tähtää potku-nyrkkeilyssä maailman huipulle.

Potkunyrkkeily

Teemu Wilenius

Oulu

Jos asiat olisivat menneet Lauri Suomelan suunnitelmien mukaan, hän olisi nyt lajinsa hallitseva maailmanmestari.

Mutta eivät ne menneet.

Suomelan elämä pysähtyi hetkellisesti viime kesänä, kun hänen todettiin sairastuneen keuhkotuberkuloosiin. Suomela sai infektiotaudin tartunnan koulukaveriltaan Myllytullin ammattiopistolta.

– Siinä oli mukana paljon huonoa tuuria, sillä en ollut kyseisen henkilön kanssa kovin monta kertaa edes samoissa tiloissa. Ne, jotka olivat hänen kanssaan enemmän tekemisissä, eivät sairastuneet.

– Luulen altistuneeni tartunnalle, koska vastustuskykyni oli huono. Minulla on allerginen astma. Se puhkesi pari vuotta aikaisemmin, kun opiskelin Kastellin yläasteella ja urheilulukiossa. Ne koulutilat olivat homeessa, Suomela, 20, sanoo.

Suomessa todetaan nykyään 250–300 tuberkuloositapausta vuodessa. Suomelan koululla ehdittiin järjestään infotilaisuus taudin vaaroista ja hoidoista ennen kuin oppilaiden ja opettajien testitulokset valmistuivat.

Kun testitulokset kertoivat Suomelan sairastuneen, hän tiesi siltä seisomalta, että syksyn MM-kilpailut Serbian Belgradissa jäävät haaveeksi.

– Vitutti armottomasti, olin juuri aloittamassa valmistautumisen kisoihin.

– Suurin huolenaihe oli kuitenkin oma terveys. Tiesin, että edessä ovat pitkät ja raskaat hoitojaksot.

Suomela vietti ensimmäisen viikonlopun karanteenissa OYSissa. Hänelle tehtiin pitkä liuta erilaisia tutkimuksia, joiden pohjalta saatiin varmuus, ettei taudin muoto ole helposti tarttuva.

Se oli huojentava tieto parikymppiselle huippu-urheilijalle, joka on luonteeltaan menevää sorttia.

– En tiedä, miten olisin kestänyt, jos olisin joutunut olemaan karanteenissa useamman kuukauden ajan. Järki meinasi lähteä jo viikonlopussa.

Hymy on palannut nuoren miehen huulille. Suomela on päässyt takaisin rakastamansa lajin pariin. Hän pystyy harjoittelemaan täysipainoisesti 4–5 kertaa viikossa – kroppaansa kuunnellen.

Päivittäiset lääkehoidot jatkuvat helmikuun loppuun saakka, sen jälkeen pitäisi saada terveen paperit.

Joka ikinen iltapäivä hän polkee pyörällä Tuiran kodistaan Kontinkankaan terveysasemalle nauttimaan päivittäisen pilleriannoksensa.

– Tunnin ruljanssi matkoineen.

– Lääkkeitä ei saa kotiin. Haluavat valvoa, että otan ne varmasti. Syön päivittäin kolme pilleriä, kahta eri antibioottia. Ensimmäisten kuukausien aikana meni neljää eri antibioottia kymmenen tabletin verran päivässä.

Hoidot aiheuttivat syksyllä kolmen kuukauden tauon harjoitteluun. Suomelan paino on tippunut 6–7 kiloa, ja lihakset ovat pienentyneet.

Nyt olo kohenee ja paino nousee. Suomela aikoo nostaa harjoitusmääriään tuntuvasti jo lähiviikkojen aikana, sillä maaliskuun lopussa otellaan SM-kisat.

– Haen sieltä kultamitalin, siitä ei ole kahta puhetta, kolminkertainen Suomen mestari alleviivaa.

Pitkän tähtäimen tavoitteet on hinattu vielä korkeammalle. Oululainen tähtää lajinsa amatöörien maailmanmestariksi ja rahakkaisiin ammattilaiskehiin.

– Nämä asiat toteutuvat kahden vuoden sisällä. Tärkeintä on, että pystyn treenaamaan terveenä.

– Tiedän, että kunnossa ollessani pystyisin jo nyt ottelemaan ammattilaiskehissä, mutta ensin jonkun ulkomaalaisen promoottorin täytyy vain löytää minut.

Pretty Boy. Se on lempinimi, jolla Lauri Suomela esitellään Kick-
boxing Team Oulun kotisivuilla.

Samalla lempinimellä tunnetaan paremmin Floyd Mayweather Junior, kaikki 49 ammattilaisotteluaan voittanut tähtinyrkkeilijä.

Suomelaa Pretty Boy -nimitys lähinnä huvittaa. Hän tunnistaa itsensä paremmin lempinimellä Larppa, jota seurakaverit käyttävät.

– En tiedä, kuka tuon Pretty
Boyn on sinne verkkoon laittanut.

– Varmaan se tulee siitä, että en ota hirveästi koppeja kehässä. Olen otellut kuusi vuotta aikuisia äijiä vastaan, mutta koskaan minua ei ole käytetty lattiassa ottelussa. Kaksi kertaa olen saanut mustan silmän ja kerran on tullut polvi kipeästi rintaan, joten pienillä ruhjeilla olen selvinnyt.

KBT Oulun perustaja Leif Stenius on ohjannut ja valmentanut Suomelaa 13-vuotiaasta saakka.

Pohjois-Suomen ainoa potkunyrkkeilyn mustan vyön haltija ei säästele sanoja kuvaillessaan suojattiaan.

– Lauri on älykäs ottelija, joka osaa käyttää omia vahvuuksiaan. Hän pystyy omaksumaan uusia asioita hyvin. Pojalla on kehässä oikeanlaista rentoutta.

Kuinka hyvä potkunyrkkeilijä Suomela oikeasti on?

– Laurilla on edellytykset olla ihan mitä vaan. Hän pystyy olemaan maailman paras, vaikka otetaan kaikki ammattilaiset laskuihin mukaan. Nyt pitää saada vain ehjiä kausia alle, Stenius naulaa.

Fakta

Juniorien MM-hopeamitalisti

Lauri Suomela on syntynyt Oulussa 16. lokakuuta 1995.

Avoliitossa. Asuu tyttöystävänsä kanssa Tuirassa.

Potkunyrkkeilijä, ottelee K1-säännöillä.

Seura: Kickboxing Team Oulu, valmentaja Leif Stenius.

Parhaat saavutukset: Juniorien MM-hopea (-67kg) 2012, juniorien EM-pronssi (-67kg) 2011, aikuisten SM-kullat 2015 (K1, -71kg), 2013 (Low Kick, -71kg) ja 2012 (K1, -67kg).

Esikuva: edesmennyt Ramon Dekkers.

13

Aloitti lajin 13-vuotiaana. Harrasti aikaisemmin puolen vuoden ajan thainyrkkeilyä ja viiden vuoden ajan salibandya OLS:ssa.

Kokkaa mielellään, erityisesti aasialaista ruokaa.

Muuta: Pikkuveli Antti Suomela pelaa salibandya puolustajana OLS:n A-nuorissa ja nuorten maajoukkueessa.

Isä ja poika. Potkunyrkkeilyä seitsemän vuoden ajan kuntoilumielessä harrastanut Janne Suomela (vas.) on tuttu näky poikansa Laurin sparrivastustajana KBT:n harjoituksissa.

KBT Oulu kulkee etu-rintamassa

Teemu Wilenius

Oulu

Päävalmentaja Leif Steniuksen tinkimätön työ on nostanut Kickboxing Teamin maan kärkiseuraksi potkunyrkkeilyssä. Oululaisseura päätti Vantaan Kamppailukeskuksen kymmenisen vuotta jatkuneen dominoinnin SM-kisoissa viime huhtikuussa.

KBT:n ottelijoista Lauri Suomela, Henri Kurttila ja Petra Hämälä juhlivat SM-kultaa Espoon kisoissa.

– Laji on kehittynyt hirveästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Me olemme kulkeneet eturintamassa mukana kehityksessä, ensimmäisenä pohjoissuomalaisena potkunyrkkeilyn Suomen mestaruuden vuonna 2003 voittanut Stenius sanoo.

Hän ei halua ottaa itselleen kaikkea kunniaa perustamansa seuran menestyksestä. Kiitosta saavat yhtä lailla ohjaajat kuin ottelijatkin.

– Olemme toki onnistuneet valmennuksellisesti, mutta kaiken pohjana on riittävä harrastajamassa, josta pystymme ammentamaan ottelijoita.

Kickboxing Teamin peruskurssit ovat täyteen buukattuja lähes jatkuvasti. Etenkin naiset ovat ottaneet potkunyrkkeilyn – kuten koko kamppailu-urheilun – omakseen.

– Siinä on tapahtunut selvä muutos. Ennen peruskurssin aloittaneista 15–30 prosenttia oli naisia, nyt heitä on jopa 60 prosenttia. Asenteet ovat muuttuneet: enää ei katsota pahalla, jos nainen harrastaa potkunyrkkeilyä.

KBT tarjoaa peruskursseja potkunyrkkeilyn lisäksi myös vapaaottelussa, thainyrkkeilyssä ja lukkopainissa. Vuoden potkunyrkkeilyvalmentajaksi 2015 valittu Stenius linjaa, että seuran tavoite on tulevaisuudessa kasvaa entistä suuremmaksi ja paremmaksi.

– Se on meille hyvä haaste jo pelkästään matkustamisen takia. Oulusta on pitkä matka kisoihin, joten joudumme miettimään tarkasti, mihin menemme ja mihin emme mene.

Kickboxing Teamin potkunyrkkeilyn peruskurssi alkoi viime viikolla. Ensimmäisen kuukauden ajan kaikki halukkaat yli 13-vuotiaat ovat tervetulleita kokeilemaan lajia muutaman kerran ilmaiseksi. Lisätietoa: kickboxingteam.com.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva