Lauluntekijä on myös reissunainen

Nelli Milan tunnustaa olevansa drama queen.

Kati Valjus

Puolentoista vuoden urakka on piakkoin päätöksessä.

– Levy alkaa olla valmis, huokaa laulaja-lauluntekijä-kosketinsoittaja Nelli Milan silmin nähden helpottuneena.

Reetta-yhtyeenä vuonna 2011 aloittanut bändi on siirtynyt käyttämään keulahahmonsa nimeä väärinkäsitysten välttämiseksi. Nelli Milanin esikoislevyn julkaisee oululainen MediaCroco Records, ja julkaisuajankohta on huhtikuu.

– Prosessi oli työläämpi kuin kuvittelimme. Levyn tekeminen on kiinni monen ihmisen aikatauluista, ja kun kaikilla on enemmän ja vähemmän muitakin projekteja, aikaa kului. Hienoa, että asia alkaa vihdoin konkretisoitua. Itse olen taipuvainen ajattelemaan niin, että biisit ovat olemassa vasta, kun ne on tuotu yleisön kuultaviksi.

Noin puolet tulevan levyn biiseistä ovat Reetta-ajoilta ja vastaavasti noin puolet on uusia. Kaikki ovat Milanin sanoittamia ja säveltämiä.

– Vanhatkin biisit on sovitettu uudelleen vastaamaan nykyistä soundiamme. Tekstimaailma on enimmäkseen sellaista omassa pääkopassa tapahtuvaa pyörittelyä: lapsuuden ja aikuisuuden välimaastossa taiteilua, ihmissuhdejuttuja, oman paikan etsimistä. Suuria tunteita! Olen aina ollut suuri drama queen, Milan nauraa.

Madetojan musiikkilukion kasvatti aloitti pianotunnit kuusivuotiaana.

– Ensimmäiset biisini tein tosin isän avustuksella hänen kotistudiossaan jo viisivuotiaana. Ne ovat tallessa jossain kelanauhoilla.

Yläasteella Milan hinkui esittämään omia kappaleitaan yleisön eteen.

– Laulujen esittäminen on ollut aina minulle luontevaa.

Lukion jälkeen Milan opiskeli kolme vuotta Torniossa ammattiopisto Lappian muusikkolinjalla. Reetta-yhtye muotoutui noina aikoina lukio- ja opiskelukavereista. Samat soittajat, Jesse Väärälä, Jeremia Kangas ja Atte Loponen, ovat bändissä edelleen.

Tänään perjantaina Milan esiintyy soolona Ekakerta-klubilla.

– Odotan sitä todella innolla. Lauluntekijäklubilla on ihan toisenlainen tunnelma kuin normaalilla keikalla. Juttelemme klubia emännöivän Dimi Salon kanssa biisien syntytarinoista, ja tilanteesta tulee mukavan vuorovaikutteinen.

– Uskon, että yleisöllä on tällaisessa tilaisuudessa hieno mahdollisuus päästä tavallista syvemmin sisälle biisien tarinoihin. Esitän kappaleita varmasti myös uudelta levyltä.

Milan sanoo ammentavansa inspiraatiota biiseihinsä muun muassa reissuiltaan.

– Olen tehnyt viime aikoina muutamia pitkiä, noin kuukauden mittaisia reissuja Aasiaan ja Eurooppaan. Varaan menolennon, pakkaan rinkan ja katson, mitä eteen tulee. Se on ollut vapauttavaa. Kaiken ei tarvitse aina olla niin suunnitelmallista.

Muistikirja on kulkenut mukana reissuilla.

– Viimeksi reissulta palattuani kirjoitin kaksi viikkoa biisejä ihan maanisesti. Jonkin luovan kimmokkeen maisemanvaihdos siis antoi.

Toisinaan biisi saattaa syntyä yhdeltä istumalta. Niin on määrä käydä myös tänään Tubassa. Ekakerta-klubin juoneen kuuluu, että vierailevat artistit tekevät yhdessä klubiemännän kanssa paikan päällä kimppabiisin.

– Aikaa on viisitoista minuuttia! Tuleehan se varmasti olemaan melkoinen performanssi, lauluntekijä nauraa.

Club Ekakerta Tubassa kello 21. Dimi Salon vieraina Nelli Milan ja Panu Ahtinen. Liput 5 euroa.

FAKTA

Nelli Milan

Laulaja-lauluntekijä ja musiikkialan freelancer.

Syntynyt vuonna 1989 Tampereella. Muutti Ouluun yksivuotiaana.

Isä muusikko Timo ”Törrö” Tapaninen.

Valmistui Madetojan musiikkilukiosta vuonna 2009.

Ammattiopisto Lappian muusikkolinjalla vuosina 2009–2012.

Reetta-yhtyeen laulaja-kosketinsoittaja vuodesta vuodesta 2011 lähtien.

Reetta-kokoonpanolla kolme EP:tä: Reetta (2011), Lähdetkö mukaan (2012) ja Varjo (2013). Nelli Milan -nimellä julkaistava esikoisalbumi julkaistaan huhtikuussa.

Nelli Milanille laulut ovat olemassa vasta sitten, kun ne on tuotu yleisön kuultavaksi.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva