Pudasjärven hirsikoulu valmis ensi kesänä

Työmaalla käynyt jo yli tuhat vierasta muun muassa Australiasta ja Japanista saakka.

Raimo Pirttikoski

Oulu

Pudasjärvelle Iijoen rannalle hyvää vauhtia valmistuvan hirsikoulukampuksen tiloja päästään ottamaan käyttöön ensi kesän aikana, Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen kertoo.

– Kampus valmistuu ajallaan ensi elokuuhun mennessä, hyvissä ajoin ennen koulutyön alkua. Mitään isompia ongelmia koko hankkeessa ei ole ollut. Kaikki työvaiheet on pystytty tekemään rauhassa ja laadukkaasti.

Tällä hetkellä töitä vielä paiskitaan kampuksen kaikkien neljän rakennuksen sisätiloissa.

– Sisäpuoliset työt ovat valmiit toukokuun loppuun mennessä. Kalusteita aletaan tuoda loppusiivouksen jälkeen. Keskuskeittiö siirtyy kampukselle Rimminkankaalta kesän aikana, Timonen sanoo.

Timonen kehuu, että syntymässä on nyt maailman suurin ja paras hirsikoulu.

– Missään muualla ei tiettävästi ole vastaavaa tekeillä.

Päätöstä rakentaa uusi koulukeskus Poroputaan alueelle Kuusamontien ja Ritolantien risteykseen vauhdittivat Kurenalan ja Rimminkankaan koulujen sitkeät sisäilmaongelmat.

– Vanhat koulut ovat tulleet elinkaarensa päähän. Nyt oli muutenkin hyvä aika rakentaa uutta, Timonen toteaa.

– Koulun paikkakin on nyt hyväksi todettu. Liikenneturvallisuutta parantavat tie- ja siltatyöt valmistuvat nekin ajallaan.

Kampukselle sijoittuvat ylä- ja alakoulut, lukio ja kansalaisopisto. Noin 9 700 neliön tiloihin on tulossa noin 800 koululaista ja opiskelijaa sekä yli sata työntekijää.

Investointivaiheessa noin 23 miljoonaa euroa maksavan koulukeskuksen rakentaa Lemminkäinen elinkaarimallilla. Rakentaja vastaa kampuksen ylläpidosta ja huollosta 25 vuoden ajan. Valmiit rakennukset omistaa rahoittaja Kuntarahoitus, jolle kaupunki maksaa niistä leasing-vuokraa.

Hankkeen kokonaiskustannus kaupungille on yli 40 miljoonaa euroa. Summa koostuu leasing-vuokrasta, kiinteistön ylläpitoon liittyvistä kuluista ja etukäteen varatuista korjausmäärärahoista.

– Tämä on meille taloudellisesti kevyempi vaihtoehto, joka ei edellytä hurjaa velanottoa. Sitten 25 vuoden päästä pitää miettiä, jatketaanko leasing-sopimusta vai lunastaako kunta kampuksen itselleen, Timonen sanoo.

– Rakennukset pidetään huolella kunnossa koko niiden elinkaaren ajan. Kunnostuksia varten on jo varattu liki viisi miljoonaa euroa.

Rakennukset on suunniteltu modulaarisesti siten, että niitä voidaan muunnella ja tarvittaessa hyödyntää muinakin kuin koulutiloina. Pudasjärvi haluaa myös olla suunnannäyttäjä ja edelläkävijä hirsirakentamisen saralla.

– Hirsi on turvallinen, terveellinen ja ekologinen rakennusmateriaali, joka myös tulee läheltä ja työllistää paikallisia ihmisiä, Timonen sanoo.

– Pari vuotta sitten valmistunut hirsinen päiväkotimme on saanut paljon kiitosta lapsilta ja työntekijöiltä. Rakenteilla on myös hirsinen hoivakoti.

Kampushankkeessa on ollut mukana paljon paikallisia alihankkijoita. Esimerkiksi hirret on toimittanut Kontiotuote ja ikkunat Profin.

Rakennuksia on jo käynyt tutkimassa suuri joukko vierailijoita esimerkiksi kymmenistä kunnista.

– Kampuksen työmaalla on käynyt yli tuhat vierasta muun muassa Japanista ja Australiasta saakka, Timonen kertoo.

Pudasjärven uuden hirsikoulukampuksen suunnittelu alkoi 2012 ja rakentaminen 2014. Harjannostajaisia vietettiin viime elokuun lopulla. Rakennushankkeessa on ollut mukana paljon paikallisia alihankkijoita.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva