Asukastuvan säilymisestä suuri huoli Myllyojalla

Kari Sankala

Oulu

Myllyojan asukastupa sijaitsee aivan oivallisella paikalla Oulujoen rannalla.

Paikka on niin hyvä, että Jokivarrenpolun toisella toisella puolella oleva Hintan vedenpuhdistamo mielii sitä itselleen.

Oulun Vesi haluaisi rakentaa asukastuvan tontille oman 5 000 kuution varavesisäiliönsä.

– Vesisäiliö on tunkemassa hyvälle rantatontille, vaikka kaupungin peltoa olisi puhdistamon päässä vaikka kuinka paljon, sanoo Myllyojan suuralueen asukastupatoimintaa pyörittävän Hintan-Parkkisenkankaan pienkiinteistöyhdistyksen sihteeri Matti Vehkaoja.

– Tämä asukastuvan kohta on lähes ainoa, missä suuralueen asukkailla on suora pääsy Oulujoen rantaan.

– Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin Oulun Vesi veisi asukastuvan, mutta Oulun vesihuollon kehittämissuunnitelmassa on mainittu vuosi 2016.

– Toisaalta asukastupaverkoston kokouksessa todettiin aikaa vievän vielä 4–5 vuotta ennen kuin Oulun Vesi ryhtyy rakentamaan varasäiliötään.

Asukastuvan toimistosihteeri Tarja Pelkonen muistaa, että aluksi oli puhe Viinivaaran pohjaveden varastoimisesta.

– Kymmenen vuotta ne ovat meitä ahdistelleet, mutta eihän siitä Viinivaarasta ole mitään tullut.

– Meillä on tässä vuoden irtisanomisaika. Talon ja tontin omistaa Oulun kaupunki, mutta yhdistyksen omistuksessa ovat pihapiirin pienrakennukset ja varastot.

Pelkosen mainitsemiin rakennuksiin sisältyy rantasauna laitureineen, grillikota ja liki tontin pituinen varastorakennus, jossa toimii pari verstasta.

Vehkaoja kertoo, että kaupunki tarjosi alunperin paikkaa asukastuvaksi.

– Talon omisti ikääntynyt pariskunta, joka joutui muuttamaan toisaalle. Kaupunki käytti etuostoa.

– Asukastuvan toiminta on vilkasta. Meidän kautta järjestyy apua alueen ikäihmisille kohtuullisella hinnalla esimerkiksi siivoukseen ja asiointiin. Teemme yhteistyötä kaupungin ja sen kotisairaanhoidon sekä OYSin kanssa.

Netissä kerätään adressia Myllyojan asukastuvan säilyttämiseksi. Toistaiseksi sen on allekirjoittanut noin 700 henkilöä.

Oulun kaupungin asukastupien verkosto on parhaillaan tarkasteluvaiheessa.

Karjasillalta toiminta loppui syyskuussa ja Oulunsuussa vuoden vaihtuessa. Oulunsuussa ei ole tarjolla korvaavia tiloja, sillä Kastellin monitoimitalon käyttöaste on niin valtava, ettei asukastupa mahdu joukkoon.

Haukiputaalla ja Kiimingissä kaupungilla ei ole kumppania, mutta Jatulia ja Syketaloa kehitetään laajempaan yhteistyöhön. Kellossa tupa voi siirtyä nuorisoseuralta koululle.

Oulunsalon asukastupa on löytänyt tilat entiseltä kunnantalolta.

Ylikiimingissä toiminta voi jatkua ennallaan 4–5 vuotta.

Myllyojan asukastupa sijaitsee Hintan vedenpuhdistamon ja Oulujoen välissä. Oulun Vesi mielii tonttia vesivarastolle. Matti Vehkaojan ja Tarja Pelkosen mielestä rantatontin sijaan riittäisi peltotontti.

Oululaisia opastetaan asumaan oikein

Kari Sankala

Oulu

Kaupungin yhteisötoimintaan kuuluu asukastupien lisäksi erilaisia projekteja.

Hyvinvointipalveluilla ja Oulun Sivakka Oy:llä on menossa vuoteen 2017 jatkuva asumisneuvontaan liittyvä yhteistyö.

Projektilla pyritään ehkäisemään ja vähentämään häätöjä. Kaupunkilaisille tarjotaan tukea asumiseen ja elämänhallintaan.

Projekti koskee kaikkia kuntalaisia yhteiskuntaluokkaa, asumismuotoa tai vuokranantajaa erittelemättä.

Apua tarvitsevat asunnottomat, häätötilanteessa ja -uhassa olevat, vuokranmaksuongelmissa painivat ja velkaantuneet.

Projektista voi löytyä apua niille, jotka eivät osaa pitää asuntoaan kunnossa, ovat riidassa vuokranantajan ja isännöitsijän kanssa tai muuten asuvat liian kalliissa asunnossa.

Valjakko-projekti on Suomi-Venäjä-Seuran Oulun osaston kaksikielinen kotouttamishanke, jossa on tavoitteena saada seudun kantasuomalaiset ja venäjänkieliset maahanmuuttajat ymmärtämään toistensa arkea ja kulttuureja.

Venäjänkielisiä on 1 035.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva