Höyhtyän alue kiinnostaa

Karjasillan koulun ympäristön poikkeuksellinen rakennushanke kiinnostaa asukkaita ja yrityksiä. Alueen kaavan pitäisi olla valmiina runsaan vuoden kuluttua.

Pasi Klemettilä

Oulu

Höyhtyän Välkkeessä Lintulammen asukasyhdistyksen tiloissa oli torstaina parikymmentä henkilöä Oulun kaupungin ja Hartela-Forumin minityöpajassa keskustelemassa asiantuntijoiden kanssa Höyhtyän alueen kehittämisestä.

Karjasillan koulun ympäristöön noin kolmen hehtaarin alueelle suunnitellaan 40 000 kerrosalaneliömetrin rakentamista.

Kaavoitusarkkitehti Jere Klamin mukaan työpajan anti oli hyvä.

– Järkeviä lähtökohtia tuli esille. Monessa työryhmässä nousivat esiin perusasiat, kuten esteettömyys, yhteisöllisyys ja eri-ikäisten kohtaaminen. Uusia asukkaita toivottiin ja lisää palveluita. Hyviä perusasioita, mitään radikaalia tai vaikeasti toteutettavaa ei noussut esille, Klami tuumi.

Aikaisemmissa työpajoissa etenkin Karjasillan koulun alue on kaivannut ihmisten mielestä eniten kehittämistä.

Koulun alue on tarkoitus avata kaikille.

Karjasillan koulurakennus säilytetään ainakin pääosin ja otetaan uuteen käyttöön. Myös koulun liikuntasali säilytetään.

Seuraava Höyhtyän aluetta koskeva työpaja on 27. tammikuuta kello 17 ympäristötalolla. Silloin esitteillä on myös kolmiulotteisia 3D-mallinnuksia alueen alustavista vaihtoehdoista.

Karjasillan alueen kaavahankkeesta on tehty alustavia luonnoksia. Tämän kevään aikana on tarkoitus muodostaa kaavaluonnos.

Vuoden 2017 kevättalvella varsinaisen kaavan pitäisi olla valmiina.

Karjasillan koulu tyhjenee koululaisista vuoden 2017 lopulla, ja koulua päästään sitten käyttämään uuteen käyttötarkoitukseen.

Hartela-Forumin rakennuttajapäällikkö Matti Tarkiainen sanoo, että alueen rakentaminen voisi alkaa syksyllä 2017. Jos kaavasta valitetaan, hankkeen rakennustöiden alku siirtyy vuoden 2018 syksyyn tai kevääseen 2019.

Kortteliin tulee Tarkiaisen mukaan monipuolisia toimintoja, ei pelkästään asumista. Nykyisen koulun kiinteistöön voisi tulla päiväkoti, kaupallisia palveluita ja jonkin verran työpaikkoja.

Tilaisuudessa oli paikalla tietohallintojohtaja Heikki Ojaniemi oululaisesta Solved - The Cleantech Company Oy:stä.

Yritys on kiinnostunut tarjoamaan asiantuntijapalveluita hankkeeseen, joka on Ojaniemen mukaan enemmän kuin pelkkä rakentamishanke.

– Tämä hanke on erikoinen, koska kokonainen kaupunginosa on luovutettu rakennusyhtiölle kokonaiskehittämisen agendalla. Kun lähestytään mitä tahansa asiaa monipuolisesti ja mietitään kestävää kehitystä, ympäristöä, viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä, me uskotaan, että meillä on mahdollisuus tarjota osaamista, Ojaniemi sanoo.

Kaukovainiolla asuva Seppo Helin puolestaan tuli tilaisuuteen kuulostelemaan, mitä Höyhtyän alueella aiotaan tehdä.

– Ei tiedä, vaikka muutettaisiin tälle alueelle. Tämä on hyvä alue, Helin sanoo.

Uusista asunnoista kiinnostaa esimerkiksi se, mihin päin parvekkeet tulevat ja miten talot sijoitellaan.

– Olisi hyvä, että pihapiirissä on helppo asua. Että ei tuijoteta ikkunasta toiseen, Helin sanoo.

– Pitää satsata siihen, että ihmiset viihtyvät. Ihminen pitää ottaa huomioon.

Fakta

Karjasillalle kehitellään uutta

Hartela-Forum Oy voitti Oulun kaupungin innovointikisan Karjasillan koulun alueesta. Rakennusliike tarjoutui rakentamaan Karjasillan koulun tilalle ja ympäristöön omistus-, vuokra- ja opiskelija-asuntoja.

Rakennusliike on saanut kumppaneikseen asuntotuotannon osaajista TA-Yhtiöt, PSOASin ja Caritaksen.

Kaikkiaan Karjasillan koulun ympäristöön noin kolmen hehtaarin alueelle suunnitellaan 40 000 kerrosalaneliömetrin rakentamista.

Alue rajoittuu Joutsentiehen, Lintulammentiehen, Aropuistoon ja Höyhtyän ostoskeskukseen.

Hartela-Forum Oy on ilmoittanut satsaavansa alueeseen

100

miljoonaa euroa kahdeksan seuraavan vuoden aikana.

Karjasillan koulusta on tarkoitus luoda kiihdyttämö tulevaisuuden asuinalueen tuotteille ja palveluille. Hanke toteutetaan osana INKA-kehitysohjelmaa eli innovatiiviset kaupungit -ohjelmaa.

Seuraava Höyhtyän aluetta koskeva työpaja on

27.

tammikuuta kello 17 Ympäristötalolla. Silloin esitteillä on myös kolmiulotteisia 3D-mallinnuksia alueelle ideoiduista alustavista vaihtoehdoista.

”Oli mukava huomata, että ihmiset eivät ole kyllästyneitä työpajoihin,
vaikka saman alueen tiimoilta on useampia tilaisuuksia.”

Jere Klami

kaavoitusarkkitehti, Oulun kaupunki Raija Korkala (vas.), Sirkka Niemelä ja Maire Karjalainen tutkailivat Höyhtyän Välkkeen minityöpajassa kaavoitusarkkitehti Jere Klamin ja arkkitehti Kari Nykäsen kanssa kaupunkikuvan ja arkkitehtuurin näkökulmia Höyhtyän uudisrakentamisessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva