Yliopisto selkeämmäksi

Pasi Klemettilä Kaleva
Oulu Oulun yliopisto aikoo selkeyttää organisaationsa uuteen malliin, jota ei muissa Suomen yliopistoissa ole.
Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sanoo, että yliopistosta tehdään nykyistä helpommin lähestyttävä.
Uudistuksessa lähes kaikki yliopistossa tehtävä tutkimustyö ja koulutus keskitetään tiedekuntiin, tutkimusta ei enää tehdä erillisyksiköissä.
Myös tiedekuntia muutetaan niin, että ne muodostuvat jatkossa tutkimusryhmiin perustuvista rakenteista. Jatkossa tiedekunnissa ei olisi enää osastoja ja laitoksia. Tämä uudistus on toteutettu jo vuosi sitten teknillisessä tiedekunnassa.
Tällä hetkellä yliopistossa on yli 30 erillisyksikköä. "Ne ovat toimintoja, jotka osittain kilpailevat keskenään tai ainakin keskustelevat heikosti", Niinimäki sanoo.
Hänen mukaansa on ollut sekavuutta siinä, että tutkimusta on tehty tiedekunnissa, mutta yliopistossa on kuitenkin ollut erilaisia tutkimusinstituutteja, jotka tutkivat samoja asioita.
"Jos joku asiakas on kysynyt meiltä jotakin, on voinut olla hyvinkin monta tarjokasta sen asian tekemiseen. Aina ei ole voinut varmasti tietää, löytävätkö asiakkaat oikeat ihmiset ja onko tehtävään löytynyt juuri se paras tekijä."
Neljään painoalayksikköön kootaan erilaisia aputoimintoja saman johdon alle nippuihin. Esimerkiksi ympäristö-, luonnonvara- ja materiaalipainoalan kaikki laboratorio- ja innovaatioallianssitoiminnot ja tohtorikoulutusohjelmat menevät saman organisaatioyksikön alle, jolloin ne Niinimäen mukaan keskustelevat paremmin.
Bio- ja terveystieteiden, informaatioteknologian, materiaali, ympäristö ja luonnonvarat- painoalayksikön sekä ihmistieteiden painoalayksikön sisälle tulee kuhunkin erilaisia tukitoimintoja saman johdon alle.
Niinimäen mukaan uudistuksella ei ole henkilöstövaikutuksia.
"Ihmisiä varmaan siirtyy organisaatioyksiköstä toiseen, mutta ihmisten tehtävät eivät muutu eikä ihmisten määrä muutu tämän muutoksen takia. Ihmisten työnteko ei muutu."
"Tavoitteena on vain selkeyttää toimintaa ja lisätä yhteistoimintaa. Tehdään yliopisto selkeämmäksi ulospäin."
Johtotasolle tulee uusia toimintoja, joilla parannetaan yhteistyötä, mutta niin sanottuun "oikeaan työhön" uudistus ei vaikuta. "Myöskään opiskelijoihin tai sidosryhmiin uudistus ei vaikuta muuten kuin että se tekee organisaatiosta helpommin ymmärrettävän ja lähestyttävän."
Tiedekuntienkaan rakenteen muuttaminen ei Niinimäen mukaan aiheuta henkilöstövaikutuksia.
Sillä on kuitenkin vaikutuksia yliopiston sisäiseen rahanjakoon, sillä tutkimusryhmät ovat jatkossa tulosyksiköitä.
Tiedekunnat selkeytyvät. "Jos joku haluaa etsiä tiedekunnista tiettyä osaamista, se on helppo hahmottaa tutkimusryhmien nimistä."
Uusi organisaatio astuu voimaan ensi vuoden alussa. Tämän vuoden aikana keskustellaan organisaatiosiirroista.
Uudistus ei laita Niinimäen mukaan asioita yliopistolla sekaisin, mutta muutos on kuitenkin merkittävä.
Yliopiston johdolta se Niinimäen mukaan vaatii, että henkilökunnalle pystytään viestimään asia sisäisesti. Henkilökunnalta se vaatii positiivista tahtoa.
"Tämä ei ravisuta niin kuin yt-neuvottelut. Näillä muutoksilla pyritään siihen, että henkilöstövähennyksiin ei jouduttaisi, että saataisiin yliopisto kasvu-uralle."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva