Mitä Oulun torille halutaan?

"Samaan tapaan kuin Oulun ydinkeskustan kaupallinen ydin uudistuu Galleria-, Pallas-, Hammar- ja Viitoskortteleissa, olisi syytä vahvistaa kaupungin matkailullista ydintä torialueella.
Uusien hotellien sijoittuminen Oulun torialueelle mahdollistaisi parhaiten myös kaivatun kong-
ressikeskuksen liiketoiminnalliset edellytykset.
Siinä käynnistäjänä on aina väistämättä yksityinen toimija; sijoittaja, investori, rakennusliike tai hotellioperaattori. Kong-ressikeskuksen luontevin paikka olisi yhä Vänmannin saari.
Oulu on merkittävä kasvukeskus, joten tuollainen aloite yksityisen tahon toimesta tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Tuolloin meillä tulisi olla henkinen valmius tutkia asiaa positiivisella tavalla eri näkökulmista.
Viimeisimpien kymmenen vuoden aikana ollut monia erilaisia ideoita torialueen kehittämiseksi, mutta ne kaikki ovat eri syistä kariutuneet tai jääneet odottamaan parempaa aikaa.
Torialueella on jo nyt useampi hotelli ja uusi Gasthaus-hanke rakennuslupavaiheessa, mutta tarvetta ja kysyntää lisäkapasiteetille on.
Kanta-Oulun hotellien käyttöaste on noin 70 prosentin luokkaa, kun muissa vastaavan kokoluokan kaupungeissa Suomessa lukemat ovat noin 60 prosentin tasolla.
Oulun torin maine toripolliiseineen on hyvä tai pikemminkin erinomainen.
Torialueen yrittäjät ja kauppiaat tietävät, millainen asiakasmagneetti alue on erityisesti kesällä.
Jotta tuo matkailupotentiaali saataisiin nousuun, on alueelle tehtävä kaupungin johdolla kehittämissuunnitelma ja kaupunkikuvallinen visio sekä ryhdyttävä käytännön toimiin matkailua tukevan tapahtumainfran rakentamiseksi.
Oulun kaupunki on aloittamassa yhdessä Oulun yliopiston arkkitehtiosaston kanssa työn torin kehittämisen pohjaksi.
Ensimmäiset ajatukset, ideat ja luonnokset alueen jatkokehittämiselle pyritään löytämään ensi syksynä järjestettävällä arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailulla.
Vastaavasti Oulun aseman seudun työkaluksi on valittu SAFAn mukainen arkkitehtuurikilpailu ideakilpailun muodossa. Se aloitetaan tämän vuoden loppupuolella.
Aseman seudun ideakilpailussa tarkoituksena on hakea vaihtoehtoja sen jatkosuunnittelun pohjaksi. Molemmissa kohteissa kuntalaiset halutaan mukaan työhön.
Palvelutarjonnan edellytysten parantamisessa esimerkkinä voisi toimia Kuusisaari.
Käytännössä ydinkeskustan vieressä Raatin urheilukentän kupeessa sijaitseva Kuusisaari on päässyt pahasti rämettymään.
Puistoalueeksi aluetta ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua, vaikka se kaavaan on sellaiseksi merkitty ja mainittu usein lehtikirjoituksissakin kansanpuistona.
Tällä hetkellä alue on hieman luotaantyöntävä suurimman osan vuodesta.
Mielenkiintoista on, että Kuusisaareen sijoittuvan tapahtumakuivatuksen ja esiintymislavojen pohjarakenteiden teko ei maksaisi kuin noin 1,5-2 miljoonaa euroa.
Tällä saataisiin aikaan tapahtuma-alue, johon voitaisiin järjestää 20 000 hengen tapahtumia keskustan välittömässä läheisyydessä. Se toimisi ympärivuotisesti ja aidosti kaupunkilaisten puistona.
Oma haasteensa on Kuusisaaressa sijaitsevan tanssipaviljongin kohtalo ja sen rakennussuojelun huomioiminen. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna paviljonki tukisi tapahtumien toteuttamista.
Kuusisaaren osalta kaupunki tutkii parhaillaan mahdollisuuksia luoda rajoitetuin kustannuksin tapahtumainfraa, joka tukisi torialueen toiminnallisuutta ja kaupunkikeskustan elävöittämistä.
Jo ensi vuonna Kuusisaarta voitaisiin ryhtyä kuivattamaan, rakentamaan puistopolkuja ja tapahtumalavojen pohjarakenteita.
Tapahtumapaikkojen luominen Kuusisaareen ei siis käytännössä tarkoittaisi massiivisia valmiita katsomorakenteita, vaan keveitä puistopolkuja, nurmipuistokenttiä sekä pohjarakenteita, johon tapahtumakohtaiset lavat kiinnitettäisiin."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva