Teatterin lavalla tavataan

Eeva Kauppinen Kaleva
Kempele Näytelmä Jatkuvaa kasvua on komediallinen ja syvältä kouraiseva kertomus ulkoistetun automaatioinsinööri Antero Alapylpyrän amok-juoksusta aloittelevien yrittäjien innovaatiokoulutuksesta viimeiselle rannalle.
Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän tarkkanäköinen teksti nostaa esiin ihmisiä, jotka yrittävät selviytyä organisaatiouudistusten rattaista ja konkurssien syövereistä.
Kirjoittajakaksikolla on silmää yhteiskuntatalouden ilmiöille ja taito kiteyttää ne inhimillisellä tasolla näyttämölle.
Ryhmäteatterin kantaesittämä komedia työstyy NUU-teatterin hyppysissä Kempeleessä.
Näytelmä on vielä ajankohtaisempi nyt kuin 2011. Alapylpyröitä, Raijoja, Johannoja, Paavo Meisselsoneja ja Ristomatteja löytyy tänään kaikkialta.
Yritteliään Antero Alapylpyrän roolissa nähdään Jani Matinaho. Muita rooleja näytelmässä on noin 40.
Oululainen Meri Mäkelä näyttelee peräti yhdeksän eri roolia. Hän on Miina, kertoja, lentoemäntä, pikku poika Juuso Alapylpyrä, TE-toimiston virkailija, valelääkäri, asiakas, duunari ja japanin tulkki.
"Kun näin tekstin, olin mielissäni. Teksti on aivan mahtava. Käsikirjoittajat ovat tehneet todella upeaa työtä", Mäkelä kehuu.
"Tässä joutuu haastamaan itseään, menemään äärirajoille ja kokeilemaan. Tykkään siitä tosi paljon."
Kohtalon riepottelema Antero Alapylpyrä haluaisi vaan Jukkatalon, Weberin grillin ja kivat naapurit. Näytelmän Miina taas kokee onnen koskettavan häntä jo taloyhtiön pihakeinussa Hervannassa Tampereella kesällä 1973 Antero-pojan seurassa.
Aikuiselämän uraputki ei tuo toivottua sisältöä elämään.
"Miina on hullujenhuone- ja avohoitopotilas. Oli jännä päästä tekemään sellaista", Meri Mäkelä pohtii rooliaan, jossa on kaunis, inhimillinen kaari.
"Miina pohtii tosi universaaleja kysymyksiä, jotka ovat itsellekin jollakin tasolla tuttuja."
Mäkelä uskoo itsensä ikäisten etsivän samoin väyläänsä ja miettivän suhdettaan tulevaisuuden valintoihin.
"Entäs jos sinulla on jo onni vieressä, mutta sitä ei tunnista?" Mäkelä kysyy.
"Jos jo lapsena löytää itsensä tilanteesta, jossa on mahtavan onnellinen, ja jos se aikuisena menee siihen, että pitää vaan hirveästi tavoitella kaikkea, juosta ja ponnistella, että löytäisi onnen uudestaan. Tarvitseeko onneen muuta kuin horisontin ja jonkun kivan tyypin vierelle?"
NUU-teatteri kiinnostaa teatteriharrastajia yhä laajemmalta alueelta: Kempeleen lisäksi Oulusta, Tyrnävältä ja Limingasta.
Ohjaaja Marko Pohjanrinteen mukaan yksi syy voi olla siinä näkyvyydessä, jota ryhmä on saanut tuotuaan esityksiään myös kulttuuritalo Valveelle Ouluun.
Jatkuvaa kasvua on neljäs tuotanto, joka vierailee Oulussa.
Toinen selitys voi löytyä tekstivalinnoista. Haastavat näytelmät tarjoavat hyviä rooleja, joissa voi kehittyä näyttelijänä.
"Haen tarkoituksella aika haastavia tekstejä. Ja mielellään sellaisia, joka puhuttelevat. Tässäkin ollaan komedian äärellä, mutta taustalla on ihan selkeästi yhteiskunnallinen viesti", Pohjanrinne toteaa.
Meri Mäkelä on siviiliammatiltaan biologian ja maantieteen aineenopettaja. Opettajalle voi hänen mielestään olla apua draaman tajusta ja esiintymistaidosta.
"NUU-teatterissa vetää myös se, että vaikka tämä on hyvinkin pieni teatteri, niin tähän porukkaan on eksynyt hirveästi lahjakkuutta", hän pohtii.
"Teatteria tehdään tosissaan ja hyvin, vaikka ollaan ihan harrastepohjalla."
Tyypillistä harrastajateatterilaista ei voi piirtää.
"Tekijöitä tulee hyvin erilaisista taustoista. Se tuo projekteihin oman piirteensä, kun sinne tulee niin eri ympäristöistä porukkaa", Mäkelä kertoo.
"Muualla ei näitä ihmisiä varmaan kohtaisikaan. Mutta sitten kun kaikki menee lavalle, siinä sitä sitten ollaan."
Teatteriharrastus on Meri Mäkelälle rakas, mutta imaisee runsaasti aikaa.
"Teatteri on ehdottomasti mun juttu. Se on tapa ilmaista itseään. Jollakin toisella se voi olla musiikki tai tanssiminen", Mäkelä sanoo.
"Teatteri on leikkimistä. Aikuinen ihminen pääsee tekemään jotakin aivan muuta roolia ja kokeilemaan improamista. Koen, että teatterin avulla pystyy myös käsittelemään asioita, joita ei välttämättä muuten pystyisi. Joskus tuntuu, että teatteri auttaa yleiseen henkiseen hyvinvointiin."
Jatkuvaa kasvua saa ensi-iltansa NUU-teatterissa Kempeleen nuorisoseurantalolla 16.1. kello 19. Kempeleessä esityksiä on kahdeksan.
Ryhmä vierailee kulttuuritalo Valveella Oulussa 3.2. ja 4.2. kello 19.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva