Siskoni

Daniel Wallenius
Siiri ja Noora Nousiainen tekevät yhden asian selväksi heti alkuun. He eivät ole mitään "vallanhimoisia akkoja", kuten Noora asian muotoilee.
"Olemme aidosti kiinnostuneita ihmisistä ja ympäröivistä asioista. Ja vaikuttamisen halu on kova", Siiri Nousiainen jatkaa.
23-vuotias Siiri Nousiainen toimii tämän vuoden Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Vuotta vanhempi Noora piti hallussaan samaa titteliä Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKOssa vuonna 2013.
Menestystarinoissa usein kuulee, miten vanhempi sisaruksista on saanut nuoremman viitoittamalleen tielle. Nousiaisten tapauksessa nuorempi ehti kuitenkin edelle innoittamaan vanhempaa.
Elettiin viime vuosikymmenen puoltaväliä, ja Siiri Nousiaisen luokalta tarvittiin joku yläasteen oppilaskunnan hallitukseen. Hän oli ainut ehdokas, joten valitsijoiden tehtävä ei ollut vaikea.
Oppilaskunnasta tie vei Kemin nuorisoasian neuvottelukuntaan. Myöhemmin hän toimi lukion oppilaskunnan hallituksessa sekä sihteerinä että puheenjohtajana ja lopuksi Suomen lukiolaisten liitossa.
Kun Siiri aloitti aate- ja oppihistorian opinnot Oulun yliopistossa, tuntui opiskelijapolitiikassa jatkaminen luontevalta.
"Siiri oli minun innoittajani. Huomasin, että hän tekee siistejä juttuja ja pääsee tapaamaan ihmisiä, joten ryhdyin itse opiskelijatuutoriksi. Se oli minulle se porttihuume", Noora Nousiainen jatkaa.
Bioanalytiikkaa opiskeleva Noora jatkoi tuutoroinnista sosiaali- ja terveysalan koulutusalajärjestö Osastoon ja sieltä Opiskelijakunta OSAKOn edustajistoon. Hän on kahdesti ollut edustajistovaalien äänikuningatar.
"Ehkä yksi menestyksen syy on reippaus. Me emme kumpikaan ole flegmaattisia", Noora pohtii.
"Ja se on toinen syy, että ihmiset pitävät luotettavina. Että hommia voi antaa, eivätkä ne jää tekemättä", Siiri jatkaa.
Sisarukset kertovat, että into aktivoitua opiskelijapolitiikassa ei ole tullut perintönä vanhemmilta, sillä nämä eivät ole poliittisesti aktiivisia.
"Mutta aina he ovat kannustaneet ja kehuneet, että olemme reippaita. Olemme ehkä vähän pikkuvanhoja, mutta hyvällä tavalla", Noora toteaa.
"Ja sinä enemmän kuin minä", Siiri naurahtaa.
Sisarukset myöntävät puhuvansa paljon järjestöasioista tavatessaan. Siihen on muun muassa kulutettu haastattelua edeltäneen illan saunavuoro.
"Olemme aina puhuneet paljon yhteiskunnasta, mutta olemme läheisiä ja puhumme paljon muustakin. Jos järjestöjuttuja ei olisi, puisimme varmaan nykyisiä ja entisiä parisuhteita", Noora pohtii.
Pienenä sisaruksia luultiin kaksosiksi, koska heitä pidettiin niin samanlaisina. "No, on meitä kerran luultu pariskunnaksikin", Siiri toteaa.
Sisaruksia yhdistävät tietyllä tapaa myös tulevaisuudensuunnitelmat. Kummallakaan ei ole puoluekirjaa, eikä kumpikaan ole suunnitellut sellaisen hankkimista.
Siiri pitää vielä jatkosuunnitelmansa täysin avoinna. Hän voisi nähdä itsensä työskentelemässä jossain järjestössä. Sitä ennen edessä on kuitenkin puheenjohtajavuosi.
"Vaikkakin vierastan tuota sanaa. En halua puhua itsestäni johtajana. Lähdin puheenjohtajaksi, jotta voisin antaa kaikkeni. Siten saan itsestäni enemmän irti."
Noora, jonka päättynyt vuosi on kulunut Suomen opiskelijakuntien liiton hallituksessa Helsingissä, alkaa puolestaan hiljalleen siirtyä opiskelijapolitiikasta eläkkeelle. Hän toivoo tulevaisuudessa voivansa vaikuttaa ay-liikkeen parissa.
"Veri vetää sinne enemmän kuin puoluepolitiikkaan. Edunvalvonta on ehkä se asia, johon tämä kaikki kulminoituu. Päämääränä ei ole kahmia valtaa, vaan eteenpäin ajavat halu auttaa ja parantaa asioita", hän sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva