Sanoma piirtyi hopeaan

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Miten tehdä tärkeät arvot näkyviksi? Ihan konkreettisesti.
Oulun seudun ammattiopiston (Osao) Pikisaaren yksikössä korualan artesaaniksi opiskeleva Lotta Lukkari, 18, on tarttunut haasteeseen, ja tuloksena on kaksi korusettiä.
Lukkari opiskelutovereineen on suunnitellut opinnäytteinään yhteistyökumppaneiden tilaamia töitä. Lotta Lukkarin asiakkaana on ollut Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, joka toivoi liikelahjansa kertovan tiettyä sanomaa.
"He halusivat oman korun sekä miehelle että naiselle. Tosi tärkeää olisi kertoa koruissa heidän arvoistaan."
Arvot eli oikeudenmukaisuus, luovuus ja rohkeus sekä vastuullisuus piirtyivät hopeaan tekniikan avulla.
"Latasin puhelimeeni ääniohjelman ja luin nuo sanat siihen. Niistä esiin piirtynyt ääniaalto on nyt kokonaisuudessaan naisen kaulakorussa, miehen solmioneulassa on vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus ja kalvosinnapeissa luovuus ja rohkeus."
Nyt Lotta Lukkarin työt ovat kaikkien nähtävinä kulttuuritalo Valveen suuren salin aulan vitriinissä. Osao haluaa esitellä korualan artesaaniksi opiskelevien kätten jälkiä erityisessä näyttelyssä 3420 tuntia - Matka korualan artesaaniksi.
Esillä on opinnäyte- ja harjoitustöitä, joista osa on suunniteltu asiakastyönä tai toteutettu tuotekehitysprojekteina.
Näytteille on tuotu myös opiskelijoiden portfolioita, joita selailemalla voi tutustua opintiehen kunkin kohdalla.
Nämä toistakymmentä nuorta ovat itse asiassa valiojoukkoa: opiskelupaikoista käydään kova kisa. "Kolmen vuoden välein alkavaa perustutkintoa hakee ensisijaisena aina yli 100 nuorta. Vain 18 voidaan ottaa", opettaja Leena-Kaisa Isotalo kertoo.
Niin ikään kaksivuotiseen aikuisopiskelijoiden näyttötutkintokoulutukseen riittää kiinnostuneita.
Oulun-koulun vahvuus on siellä saatavassa tietokonepohjaisen suunnittelun koulutuksessa. Rhino-ohjelmaa Lottakin kiittelee.
Artesaaniopintoihin haukiputaalainen Lukkari päätyi vähän sattumalta. "Ysiluokalla ollessani minulla ei ollut mitään hajua, mihin suuntaisin. Lukio oli viimeinen vaihtoehto."
"Opinto-ohjaaja esitteli sitten Pikisaaren yksikön ja kysyi miten olisi - innostuin koko ajan enemmän, kun sain lisää tietoa!"
Kädentaidot on se, jota opintoihin valituilta odotetaan. Isotalo pahoittelee, että tulevassa haussa pääsykokeita ei ole mahdollisuus järjestää. "Se olisi kyllä opettajakunnan toive."
Lotta Lukkari neuloo ja virkkaa ahkeraan, ja oppi on periytynyt niin äidiltä kuin mummulta. "Käsitöiden tekeminen on terapeuttista, se puhdistaa aivoja."
Hän sanoo saaneensa harrastuksestaan hyötyä esimerkiksi sommitteluun. "Ja muotojen hakemiseen."
Käsityöt opettavat myös pitkäjänteisyyttä, joka on suunnittelijankin työssä tärkeää.
Eikä pidä lannistua, jos ei heti luonnistu, Lotta tuumaa. "Äiti on aina sanonut, ettei kukaan kysy, montako kertaa teit, vaan kuka teki."
Sitkeyttä kysytään myös tulevaisuudessa: kolmivuotisen opintien päättyessä keväällä edessä on jatko-opiskelua ammattikorkeakoulussa, joko Kuopiossa tai Lahdessa.
Ihan ensin on edessä 10-viikkoinen harjoittelujakso kultaseppämestari Kristian Saarikorven ja muotoilija Kirsti Doukasin SaarikorpiDesign-yrityksessä Fiskarsissa.
Näyttely 3420 tuntia - Matka korualan artesaaniksi kulttuuritalo Valveen aulassa 8.2. saakka



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva