Lähdeviitekonsultti sankarina

Anssi Juntto
Oulu Matti Reijonen on suorittanut Oulun yliopistossa kaksikin maisterintutkintoa.
Fysiikan laitoksella opiskellessa raporttien ja pro gradu -tutkielman lähdeviitteet sai vielä merkata simppelisti hakasulkein.
Myöhemmin tietojenkäsittelytieteiden laitoksella eteen tulleet APA-viittausohjeet (Publication Manual of the American Psychological Association) sen sijaan aiheuttivat ylimääräistä päänvaivaa.
Viitekäytäntöjen kanssa tuskaillessaan Reijonen totesi, että pitäisi olla joku lähdeviitekonsultti neuvomassa.
Myöhemmin heitto poiki ajatuksen samannimisestä sarjakuvahahmosta.
"Aluksi hahmo neuvoi vain lähdeviitteiden käyttöä, mutta sitten kehitin siitä sellaisen joka alan asiantuntijan", Reijonen selvittää.
Lähdeviitekonsultti on seikkaillut kahdessa pitkässä sarjakuvassa, 39-sivuisessa Sienitrippailussa ja 64-sivuisessa Rajakohtauksissa, sekä lukuisissa lyhyemmissä tarinoissa.
Sienitrippailun mustavalkoprinttiä Reijonen on jakanut ilmaiseksi. Se on myös ollut kaikkien vapaasti printattavissa.
"Laitoin siihen Creative Commons -lisenssin, että sitä saa kopioda, kunhan itse teos pysyy samanlaisena", hän kertoo.
"Olen työskennellyt jonkin verran open source -hommissa, ja siellä koodit laitetaan open source -lisenssin alle. Ajattelin, että miksei taideteoksessa voisi tehdä samalla tavalla. Tuskin tuosta olisi muutenkaan tullut suurta menestysteosta, joten se oli sama antaa ilmaiseksi."
Rajakohtauksia on puolestaan levinnyt väritulostimella printattuna omakustanteena. Kumpikin tarina on myös julkaistu Oulun sarjakuvaseuran Ruutukaava-lehdessä.
Reijonen aloitti sarjakuvien piirtämisen jo ala-asteikäisenä. Piirtäminen jatkui enemmän tai vähemmän aktiivisesti aina 2000-luvun alkuun saakka, jolloin kiinnostus aikaa vievään harrastukseen hiipui ja muut tekemiset ajoivat edelle.
Siihen aikaan ei ollut vielä Ruutukaavan kaltaista kanavaa töiden tuomiseksi esille.
Runsaat kaksi vuotta sitten Reijonen sai päähänsä kokeilla piirtämistä tablettitietokoneella.
Välinekokeilu lähti käyntiin kangerrellen. eBaystä edullisesti huudettu kynätabletti oli jo valmiiksi teknisesti vanhentunut. Laite myös kuumeni ja sammahteli itsekseen.
Reijonen kuitenkin hankki ulkoisen tuulettimen ja sai homman toimimaan. Aikaansaannoksiaan hän lähetti Ruutukaavan julkaistavaksi.
Useimmat sarjakuvapiirtäjät luottavat edelleen kynään ja paperiin, mutta Reijonen pitää tabletista.
"Ei tule paperisotkua, kun voi korjata ja piirtää uudestaan. Samoin hyvää luonnosta voi kopsata rajattomasti", hän sanoo.
"Kun ostin uudemman tabletin, tuntui, että eihän tässä tarvitse enää edes osata piirtää. Kaikki on paljon helpompaa. Paineentunnistuksen avulla viivan paksuuskin tulee luontevasti."
Uudella tabletillaan Reijonen on vasta opetellut lyhyempien Lähdeviitekonsultti-tarinoiden parissa. Seuraavaksi työn alla on pitkä sarjakuva, joka kantaa työnimeä Piraattikonsultti.
"Tähän mennessä on oltu Oulussa ja Huippuvuorilla, mutta tämä tarina on unitakauma vanhaan maailmaan, purjelaivojen aikaan. Tämä on enemmän fantasiaa", Reijonen paljastaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva