Oulun aktiivi-linkki Norjaan

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Maja Terning tähtäsi tanssijaksi, mutta kohtalo päätti toisin. Nyt tammikuussa Terning on kehittänyt tasan vuoden yritysten Norja-yhteyksiä Oulusta käsin.
"Haastavaa ja hauskaa", Terning toteaa tehtävästään BusinessOulussa. Kumppaneiden löytäminen on vaikeaa ja tiukkoja valintoja on tehtävä, sillä avustuspyyntöjä satelee yrityksiltä ympäri Suomea.
Maanantaina alkava lentoyhteys Oulun ja Tromssan välillä tulee tarpeeseen. "Osa yrityksistä on torjunut tapaamiset melkein valmiista asiakkaista pitkän matkan takia", Terning kertoo.
Suurin kysyntä Norja-yhteyksille on ollut perinteisesti rakennusalalla. Vaikka Norjaa ei heti mieltäisi ict:n luvatuksi maaksi, myös ict-ala katsastaa nyt aktiivisesti mahdollisuuksia.
Oululaiset ict-yritykset paneutuivat Pohjois-Norjan tarpeisiin menneenä vuonna neljällä eri matkalla. Myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyötä on viritelty muun muassa terveysalalla.
Norjalaisetkin ovat käyneet ottamassa mallia. Esimerkiksi pelifirmojen verkostossa on viisi aktiivista yritystä.
Tromssasta taitaa olla luvassa pieni invaasio Oulun toiseen avantopitsaustapahtumaan helmikuussa. Vieraille valmistellaan tapaamisia Oulussa. "Itse maksavat", Terning vakuuttaa.
Startupeilla on tavoitteena järjestää ensin oma paikallinen karsintansa. Voittaja pääsisi sponsorituella kisaamaan rahoituksesta avannossa Oulussa.
BusinessOulua vastaavaa tahoa ei Tromssassa ole, mutta kannustajana toimii maanlaajuinen Innovation Norway. "Sillä on samoja toimintoja kuin Tekesillä ja elyllä."
Kesällä 2006 Terning telttaili lukion jälkeen Nallikarissa: "Meidän lähi-Espanjassa." Ilmassa kipinöi, kun norjattaret ilmaantuivat yhden euron juomien perässä Oulun keskustan baariin.
Vain vuoden Maja Terning kesti Oslossa tanssiopintojen parissa. Sitten hän muutti Ouluun oppimaan suomea muiden maahanmuuttajien rinnalla. "Ei mitään suunnitelmaa, en ymmärtänyt sanaakaan. Aika hankala oli eka vuosi", hän selittää hyvällä suomella.
Takana ovat kansainvälisen liiketoiminnan opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Kotona on kaksi pikkutyttöä. Mieskin on vaihtanut alaa, hän valmistuu pian lääkäriksi.
Yhteys BusinessOuluun syntyi, kun Terning kyseli Norjan mahdollisuuksista erään yrittäjän puolesta. "Voimme auttaa ja lisäksi haluamme sinut", kuului vastaus.
Tanssi on vaihtunut sirkukseen.
Norjassa on iso pula ict-alan osaajista. Isompia projekteja saadakseen yritykset tarvitsevat vaikkapa alihankkijoita. "Siellä on paljon asiakkaita ja firmat aika pieniä."
"Tromssasta pyritään tekemään öljykaupunkia", Terning muistuttaa. Barentsinmeren öljyvarannot ovat vielä hyödyntämättä.
Haasteita riittää. Raakaöljyn hinta on ollut jyrkässä laskussa, alan palkat ovat kovat ja kannattavuus heikko. Lisäksi on ajettava hiilidioksidipäästöt alas.
Öljyteollisuus pyrkii standardisoimaan alustojaan, kuten auto- ja kännykkäteollisuus aikoinaan. "Heillä ei ole kokemusta siitä. Kaikki haluavat uutta teknologiaa, mutta kaikilla on eri teknologiaa, eivätkä ne sovi yhteen", Terning toteaa.
Nokialaisten kokemus voisi auttaa öljynporauslauttojen kokoonpanossa. Kuin seinään öljyteollisuus ei nimittäin lopu. "Nyt puhutaan isoista projekteista ja isoista yrityksistä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva